«Πνίγηκε» η μισή Ελλάδα από τις καταιγίδες

«Πνίγηκε» η μισή Ελλάδα από τις καταιγίδες

Τεράστια προβλήματα σε Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία και Φθιώτιδα - Συναγερμός στον Έβρο

«Πνίγηκε» η μισή Ελλάδα από τις καταιγίδες
Στον «ύπνο» έπιασε η ξαφνική καταρρακτώδης βροχή το βράδυ της Δευτέρας χιλιάδες Αθηναίους που κινούνταν στους δρόμους, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν για ακόμα μία φορά δρόμοι και πολλές περιοχές να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε και σε αρκετούς δρόμους του Λεκανοπεδίου, καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας φωτεινοί σηματοδότες.

Το τηλεφωνικό κέντρο της Πυροσβεστικής πήρε «φωτιά» δε, από εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Η βροχή συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ, όπως και οι δυνατοί άνεμοι με αποτέλεσμα η κατάσταση να χειροτερεύσει. Η σφοδρή καταιγίδα ξεκίνησε από τα νότια προάστια ενώ σταδιακά μεταφέρθηκε προς τα βόρεια.

Κλειστή παρέμεινε για αρκετές ώρες η Πειραιώς, από Χαμοστέρνας μέχρι Πέτρου Ράλλη και στα δύο ρεύματα, ενώ ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η κίνηση στην Β.Σοφίας σε άνοδο και κάθοδο, στην Β. Κωνσταντίνου και Αμαλίας, στην Λ.Κηφισίας στην άνοδο, στην Αθηνών - Λαμίας, αλλά και σε Μεσογείων, Αλεξάνδρας και Πατησίων.
Κλείσιμο

Οι δημότες, που έχουν ανάγκη βοήθειας σε περιπτώσεις πλημμυρισμένων κτιρίων, κοπές δέντρων, φραγμένων φρεατίων, μπορούν να επικοινωνούν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, με το 1960.

Κατολίσθηση σημειώθηκε στο 161ο χιλιόμετρο της νέας εθνικής οδού Αθηνών - Πατρών, στο ύψος της Πούντας, στην Αιγιάλεια, με αποτέλεσμα να διακοπεί για αρκετή ώρα η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα. Λόγω της κατολίσθησης διακόπηκε  η κυκλοφορία και στην παλαιά Εθνική Οδό Κορίνθιου Πατρών, στο ύψος του Διακοφτού.H κυκλοφορία αποκαταστάθηκε μετά τις 9.

Απαγορευτικό απόπλου


Ήδη από το μεσημέρι της Δευτέρας εκδόθηκε γενικό απαγορευτικό απόπλου Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατα τόπους και τα 9 μποφόρ.

Η σοβαρή επιδείνωση του καιρού  «χτύπησε» φυσικά και πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στον Έβρο.

Σε προληπτική εκκένωση τμημάτων τεσσάρων παρέβριων χωριών προσανατολίζονται οι αρχές της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, καθώς επίκειται εισροή μεγάλων υδάτινων όγκων από τη Βουλγαρία στην ελληνική κοίτη του ποταμού Έβρου. Πρόκειται για τμήματα των χωριών Ορμένιο, Δίκαια, Νέα Βύσσα και συγκεκριμένες οικίες των Μαρασίων και της παλιάς (κάτω) Σαγήνης Ορεστιάδας.Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ εδώ.

Παράλληλα, θα υπάρχει υψηλή επιφυλακή και ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκκένωση των χωριών Πύθιο και Πραγγί. Τα παραπάνω αποφασίστηκαν μετά από έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, που έγινε στο Διασυνοριακό Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων νομού Έβρου στην Ορεστιάδα.

Στην ενδεχόμενη εκκένωση αποφασίστηκε να συμμετέχουν οχήματα των δήμων, του στρατού και της αστυνομίας, ενώ στις περιοχές αυτές θα υπάρχει και έντονη παρουσία του στρατού και της ΕΜΑΚ-Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδων διάσωσης εθελοντών για συνδρομή.

Παραπάνω από 200 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική στην Τρίπολη για απάντληση υδάτων, 90 στην Ξάνθη, 50 στην Κομοτηνή και 450 στον Πύργο Ηλείας.

Η πυροσβεστική δέχτηκε πολλές κλήσεις γα την απομάκρυνση δέντρων που έχουν πέσει τόσο μέσα στην πόλη της Λαμίας όσο και στα γύρω χωριά, ενώ ολόκληρες συνοικίες στην πόλη, αλλά και στην Λοκρίδα και στην περιοχή της Στυλίδας, έχουν πολύωρες διακοπές ρεύματος.


Οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τη χθεσινή νεροποντή δείχνουν να μην έχουν τελειωμό, καθώς οι σημερινές ειδήσεις από τον απολογισμό των ζημιών διαδέχονται η μία την άλλη με καταιγιστικούς ρυθμούς.

Ιδιωτικό ελικόπτερο κατά τη διάρκεια αναγκαστικής προσγείωσης κατέπεσε σε χωράφι, 500 μέτρα από το 90ο χλμ της Εθνικής οδού Αθηνών Λαμίας.

Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης είναι καλά στην υγεία τους. Σύμφωνα με πληροφορίες το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από αεροδρόμιο των Μεγάρων και βρισκόταν σε εκπαιδευτική πτήση. Στις 8.45 το βράδι της Δευτέρας και εν μέσω ισχυρής καταιγίδας ο πιλότος του ελικοπτέρου διαπίστωσε βλάβη στον κινητήρα του και επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση. Δείτε αναλυτικά τι συνέβη στο www.lamiastar.gr.

Στην Πάτρα τώρα, πάνω απο 30 κλήσεις έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πόλη για αφαιρέσεις αντικειμένων λόγω του δυνατού αέρα, ξήλωμα πινακίδων και σοβάδων καθώς και αντλήσεις νερών απο κτίρια. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την ξαφνική θεομηνία. 

Αιγιάλεια: Πλημμύρισαν αυλές, κόπηκαν δέντρα, κινδυνεύουν παραλιακά κτίσματα

Ισχυρή καταιγίδα πλήττει από το πρωί την Αιγιάλεια, καθώς πέφτει ακατάπαυστη έντονη βροχή, συνοδευόμενη από θυελλώδεις ανέμους και αστραπές. Πολύ μεγάλα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την υπερχείλιση του Θολοπόταμου, με αποτέλεσμα να έχουν πλημμυρίσει πέντε σπίτια. Ουσιαστικά έχει αποκοπεί η Ακράτα από την Αιγείρα.Δείτε πιο κάτω το σχετικό βίντεο που αποτυπώνει το μέγεθος της καταστροφής.






Οι κακές καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν αυλές ιδιαίτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές αλλά και να κοπούν δύο δέντρα, το ένα στην περιοχή Αγίων Αποστόλων και το άλλο στην οδό 21ης Μαρτίου (κάτω από το ξύλινο γεφυράκι στην είσοδο του Αιγίου), όπου κλήθηκε και η Πυροσβεστική για να προχωρήσει στα δέοντα.

Σοβαρά προβλήματα έχουν ήδη δημιουργηθεί στο οδόστρωμα της -κατ'επίφασιν- Ανάπλασης της Κλ.Οικονόμου, καθώς τα νερά γέμισαν και τα πεζοδρόμια και μπήκαν νερά σε καταστήματα, χωρίς να προκαλέσουν όμως εκτεταμένες καταστροφές.

Μαρτυρίες από παραλιακά διαμερίσματα (Τέμενη, Διγελιώτικα, Νικολέικα, Βαλιμίτικα κ.α.) μιλούν για ισχυρότατους ανέμους που οδήγησαν τη θάλασσα στο παραλιακό οδικό δίκτυο, ενώ σημειώθηκαν και μικρές διακοπές ρεύματος και τηλεοπτικού σήματος (αναλογικού και ψηφιακού) σε ορισμένες περιοχές.

Τα φαινόμενα βρίσκονται σε εξέλιξη και επί ποδός βρίσκεται το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αιγιαλείας, για να παρέμβει άμεσα όπου χρειαστεί. Βεβαίως, τονίζεται πως οι οδηγοί θα πρέπει να'ναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προχωρούν σε άσκοπες μετακινήσεις, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στους ίδιους και σε συμπολίτες τους.

Δύσκολες ώρες περνά ο νομός Καρδίτσας τις τελευταίες ώρες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που υπάρχουν στα πεδινά αλλά και την έντονη χιονόπτωση που υπάρχει στα ορεινά του νομού.

Μάχη με τα νερά δίνει η Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, αλλά και οι πεδινοί δήμοι ώστε να μην υπάρξουν μεγάλα προβλήματα από τις πλημμύρες που απειλούν και κατοικημένες περιοχές. Προβλήματα αντιμετώπισαν τα χωριά Γεωργικό, Παλαιοκκλήσι αλλα και ο οικισμός αθιγγάνων Μαύρικα στο Δήμο Καρδίτσας. Στον οικισμό Μαύρικα είχαμε και εκκένωση για προληπτικούς λόγους στις 01.15 με περίπου 35 Ρομά να μεταφέρονται στο Κ.Γ. Καρδίτσας.

Όλα τα ποτάμια είναι ιδιαίτερα "φουσκωμένα" καθώς η βροχή των τελευταίων ωρών σε άμεση συνάρτηση με το γρήγορο λιώσιμο του χιονιού που είχε καταπέσει τις προηγούμενενες ημέρες σε μεγάλες ποσότητες δημιουργούν ένα εφιαλτικό μείγμα.

Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι παρεμβάσεις με μηχανήματα ώστε να μην κινδυνέψουν ζωές αλλά και σπίτια, στρέφοντας το νερό σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε εκτενές ρεπορτάζ.


Δεν εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά

Οπως μας πληροφόρησε το Λιμεναρχείο Κυλλήνης, λόγω των θυελωδών ανέμων που πνέουν στο Ιόνιο, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια  Κυλλήνη-Ζάκυνθος, Κυλλήνη-Κεφαλλονιά μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα.

Νωρίς το πρωί της Τρίτης υπερχείλισε  και ο Σπερχειός Ποταμός. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί προς Κομποτάδες από τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου και στον δρόμο Λαμία Φραντζή. Δύο αυτοκίνητα εγκλωβίστηκαν στον δρόμο, μετά τον σιδηροδρομικό σταθμό Λιανοκλαδίου.


Δυνατοί άνεμοι, τεράστια κύματα, ζημιές σε καΐκια, σπασμένα δέντρα είναι μόνο λίγα απο τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Παράλιο Αστρος στην Αρκαδία. 

Αποκλεισμένα την ίδια ώρα λόγω της υψηλής στάθμης των νερών στους δρόμους πρόσβασης, είναι τα χωριά Ζευγολατιό, Νεοχώρι και Στενό στον δήμο Τρίπολης. Επιπλέον έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους από τα νερά του ποταμού Γαρεάτη.

Η έντονη κακοκαιρία έχει προκαλέσει πολλά προβλήματα και στην Τρίπολη. Από τη βροχή πλημμύρισαν ο 3ος και ο 4ος όροφος του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και κατέρρευσε η μάντρα του 11ου Συντάγματος Πεζικού.

Από τις έντονες βροχοπτώσεις πλήττεται και ο Βόλος. Φουσκώνει επικίνδυνα ο χείμαρος Κραυσίδωνας, που χωρίζει με τρόπο φυσικό τον Βόλο από τη Νέα Ιωνία. Σύσσωμες οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου Βόλου βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκονται τα περισσότερα πυρόπληκτα χωριά στην Ηλεία, αφού μετά τις τρομερές καταιγίδες αντιμετωπίζουν ακόμα περισσότερα προβλήματα!






Στο Λεωνίδιο η σφοδρή θαλασσοταραχή έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές στο λιμάνι της πλάκας, καθώς έχουν υποχωρήσει τρία τμήματα του κυματοθραύστη και δεν φαίνεται ο φάρος, όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας Γιάννης Μαρνέρης.

Ο δήμαρχος επεσήμανε ότι, μεγάλες ζημιές έχει υποστεί η παραλία καθώς η θάλασσα έχει ανέβει σημαντικά, έχει χαθεί η παραλία και έχει πλημμυρίσει ο κάμπος με σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα λόγω του ύψους του νερού και του έντονου κυματισμού.

Πρόσθεσε πως μικροζημιές έχουν προκληθεί στο λιμάνι της Σαμπατικής, ενώ τόνισε ότι ζημιές έχουν προκληθεί στον παραλιακό δρόμο του Τυρού Κυνουρίας, αφού η θαλασσοταραχή γκρέμισε ακόμα και μάντρες σπιτιών κι έφτασε μέχρι τις εισόδους των σπιτιών.

Πολλά προβλήματα δημιούργησαν στη Λαμία και σε ολόκληρη τη Φθιώτιδα τα ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ωρών.

Θυελλώδεις άνεμοι, «δένουν» τα πλοία και σπάνε τα δένδρα στα Χανιά. Τρέχει και δεν φτάνει η Πυροσβεστική υπηρεσία στην Κρήτη, αλλά και συνεργεία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, καθώς από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν από το πρωί σπάνε όχι μόνο κλαδιά, αλλά και ολόκληρα δένδρα.Διαβάστε περισσότερα από το www.flashnews.gr.
Σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση σημειώνονται στο Ηράκλειο. Δεν προσγειώθηκε, λόγω των θυελλωδών ανέμων στο "Ν. Καζαντζάκης" πτήση της Aegean.

Τροποποιήσεις είχαμε και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες στην Ζάκυνθο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσει η πορθμειακή γραμμή Ζακύνθου – Κυλλήνης από τις 12 το μεσημέρι έως τις 12 τα μεσάνυχτα.

Προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση

Εκτεταμένα προβλήματα δημιουργήθηκαν  και στην ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα. Διακοπές ρεύματος σημειώνθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στα Βόρεια Προάστια, τον Πειραιά και την Καλλίπολη, το Περιστέρι, τη Βάρη και την Ερυθραία και στο Ίλιον.

Προβλήματα καταγράφησαν  τόσο σε νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα,  ενώ από πλευράς ΔΕΗ έγινε γνωστό ότι επιστρατεύθηκαν όλα τα διαθέσιμα συνεργεία εργολάβων καθώς και η απογευματινή αλλά και η νυχτερινή βάρδια των τεχνικών προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση. Προϋπόθεση είναι βέβαια να υπάρχει πρόσβαση στο σημείο της βλάβης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν στα νησιά Τήλος, Σύμη, στο Μέτσοβο αλλά και στο Βόλο.  Οι διακοπές προκλήθηκαν από πτώση στύλων λόγω διάβρωσης του εδάφους ή στις περισσότερες περιπτώσεις από κλαδιά που έσπασαν λόγω του δυνατού ανέμου.

Προβλήματα και στις πτήσεις

Οι σφοδροί άνεμοι που πνέουν στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, οδήγησαν στην ματαίωση των βραδινών πτήσεων 880 και 809 από Αθήνα προς Γιάννινα και αντίστροφα. Οι ριπαίοι πλάγιοι άνεμοι ισχύος 40 κόμβων ,που πνέουν στην περιοχή, δεν επιτρέπουν ασφαλείς πτήσεις αεροσκαφών και η "Olympic Air" οδηγήθηκε στις ματαιώσεις τους. Οι επιβάτες που θα ταξίδευαν προς Γιάννινα και Αθήνα, θα ταξιδέψουν με αυριανές πτήσεις, ή οδικά για τους προορισμούς τους.


video platform video management video solutions video player

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης