Πολυνομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη όπως... «Δ' Ράιχ»

Πολυνομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη όπως... «Δ' Ράιχ»

Σφοδρά πυρά δέχτηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης από δικαστές και εισαγγελείς.

Πολυνομοσχέδιο για τη Δικαιοσύνη όπως... «Δ' Ράιχ»
Σφοδρά πυρά δέχτηκε σήμερα το πολυνομοσχέδιο για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης από δικαστές και εισαγγελείς.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χ. Αθανασίου, της Ενωσης Εισαγγελέων Π. Μπρακουμάτσος και της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτος άσκησαν σφοδρή κριτική στις διατάξεις εκείνες του πολυνομοσχεδίου που αφορούν κυρίως στην εσωτερική λειτουργία της Δικαιοσύνης, αλλά και στα μισθολογικά τους.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε σήμερα δικαστές και εισαγγελείς πραγματοποίησαν πανδικαστική συγκέντρωση στο Εφετείο της Αθήνας και στη συνέχεια τα προεδρεία των Ενώσεων πραγματοποίησαν τη συνέντευξη Τύπου.

Κλείσιμο
Οι δικαστές τάσσονται κατά των διατάξεων του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις οποίες: 1. Καταργείται ο ρόλος των ολομελειών των δικαστηρίων ως προς την ψήφιση των κανονισμών εσωτερικής λειτουργίας. 2. Επιτρέπονται η περικοπή μισθού, η μετάθεση δικαστών και η στέρηση των δικαστικών διακοπών σε περίπτωση αδικαιολόγητης καθυστέρησης έκδοσης αποφάσεων. 3. Απαγορεύεται η μετάθεση δικαστή πριν από τη συμπλήρωση δύο ετών στον τόπο όπου έχει τοποθετηθεί. 4. Περικόπτεται η άδεια μητρότητας των γυναικών δικαστών σε πέντε από εννέα μήνες που ισχύει για τις υπόλοιπες εργαζόμενες μητέρες. 5. Περιορίζεται ο προληπτικός έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί στους κόλπους των δικαστών είναι ότι δικαστές παραλλήλιζαν κάποιες από τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου με το... «Δ’ Ράιχ».

Τη συγκέντρωση των δικαστών χαιρέτισαν οι Κ. Τζαβάρας, Σπ. Χαλβατζής, Αθ. Πλεύρης, Β. Μουλόπουλος, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Μ. Ζαφειρόπουλος.

Ψήφισμα

Σε ψήφισμά τους δικαστές και εισαγγελείς καλούν  την πολιτεία να κατοχυρώσει την προσωπική και  λειτουργική ανεξαρτησία τους, όπως αυτή περιγράφεται από το Σύνταγμα και τον Οργανισμό Δικαστηρίων.

Επίσης ζητούν να αποσύρει τις παραπάνω διατάξεις του πολυνομοσχεδίου αλλά και να λάβει υπόψη της τις παρατηρήσεις που οι δικαστικές ενώσεις έχουν υποβάλει στα επιμέρους ζητήματα προκειμένου να επιτευχθούν ρεαλιστικές λύσεις για την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης