Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Ηλεία

Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Ηλεία

Μια γυναίκα νεκρή και εκατοντάδες εγκλωβισμένοι - Ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες - Κλειστά Νηπιαγωγεία και Δημοτικά στον Πύργο, ενώ υπάρχουν φόβοι για νέες, έντονες βροχοπτώσεις

Τεράστιες οι καταστροφές από τις πλημμύρες στην Ηλεία
Μία νεκρή και ανυπολόγιστες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες είναι ο τραγικός απολογισμός από το χτύπημα της κακοκαιρίας στην Ηλεία, την ώρα που η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ότι ο  καιρός θα παρουσιάσει νέα επιδείνωση την Δευτέρα στα Δυτικά.

Μετά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, ο νομός Ηλείας δοκιμάζεται για μία ακόμη φορά.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, σε δρόμους και διαμερίσματα μέσα στην πόλη,  το νερό της βροχής ξεπέρασε και τα δύο μέτρα, ενώ υπολογίζεται ότι ανά στρέμμα έπεσαν 175 τόνοι νερό.

Κλείσιμο
Οι δήμοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ εκατοντάδες ήταν τα περιστατικά απεγκλωβισμών εντός και εκτός Πύργου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία στον Πύργο δέχθηκε περισσότερες από 200 κλήσεις από απελπισμένους κατοίκους, ενώ έφθασαν δυνάμεις από Πάτρα, Αίγιο, Λεχαινά και άλλες γειτονικές περιοχές για να βοηθήσουν. Στις εργατικές πολυκατοικίες στον δρόμο προς το Κατάκολο το νερό ξεπέρασε σε ύψος το 1,5 μέτρο. Από την νεροποντή πλημμύρησε η Αστυνομική Διεύθυνση, οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ και ο σταθμός των ΚΤΕΛ.

Επιπλέον, εκκενώθηκε η Μονή Παναγίας Κρεμαστής από τις μοναχές που ζουν σε αυτήν, λόγω του κινδύνου από τις κατολισθήσεις. Σωστικά συνεργεία απεγκλώβισαν οικογένειες στις περιοχές Λαμπέτι και Καρούτες, ενώ κινδύνεψε βρέφος στη Σαλμώνη, όταν υπερχείλισε ο ποταμός Ενιπέας. Στον Αλφειό κλήθηκε ελικόπτερο Super Puma, το οποίο απεγκλώβισε δέκα αθίγγανους, που είχαν παγιδευτεί από τα ορμητικά νερά.

Μάλιστα, το νεόκτιστο νοσοκομείο του Πύργου εκκενώθηκε, καθώς πλημμύρισε το υπόγειό του και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση. Οι 85 ασθενείς μεταφέρθηκαν -ανάλογα με την βαρύτητα των περιστατικών- σε νοσοκομεία της Πάτρας, της Αμαλιάδας, των Κρεστένων, καθώς και σε Κέντρα Υγείας.

Σε σύσκεψη που έγινε στο διοικητήριο στον Πύργο, αποφασίσθηκε να φιλοξενηθούν σε ξενοδοχείο της περιοχής, όσοι από τους πληγέντες δεν βρουν στέγη σε συγγενικά σπίτια.

Πάντως, σήμερα θα μείνουν κλειστά όλα τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά σχολεία του Δήμου Πύργου, το 1ο Λύκειο και το Εσπερινό Γυμνασιο Λύκειο Πύργου μετά από απόφαση που πάρθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής.
 
Σε ετοιμότητα οι αρχές λόγω της επικείμενης κακοκαιρίας

Τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ και της Πυροσβεστικής, από την Αστυνομία και δυνάμεις του Στρατού καθώς και από τις Υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας βρίσκονται πλέον σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να επαναληφθούν.

Διαβάστε περισσότερα στα: www.patrisnews.com, ilialive.gr, www.iliaoikonomia.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης