Δολοφονία Καρολάιν

Ουρές με Ελληνόπουλα στο Παίδων, λόγω της κρίσης

Ουρές με Ελληνόπουλα στο Παίδων, λόγω της κρίσης

Χρήματα για τον παιδίατρο δεν υπάρχουν και οι ελληνικές οικογένειες συνωστίζονται στο κρατικό νοσοκομείο - Αναμονή έως και 4,5 ώρες και κίνδυνοι να μένουν πίσω σοβαρά περιστατικά

Ολοένα περισσότεροι Έλληνες στρέφονται  στα δημόσια νοσοκομεία Παίδων προκειμένου να εξασφαλίσουν για τους λιλιπούτειους ασθενείς όχι απλώς την κλινική εξέταση από τους έμπειρους γιατρούς του ΕΣΥ αλλά και μια εξέταση οικονομική και συμφέρουσα στο πλαίσιο της εφημερίας.

Μέχρι και το 2009 τα παιδιατρικά νοσοκομεία «καταλαμβάνονταν» σε κάθε εφημερία τους κυρίως από αλλοδαπούς και λιγότερο από Έλληνες γονείς.  Η επίσκεψη στους ιδιώτες παιδιάτρους ήταν ζήτημα ρουτίνας για τους ημεδαπούς προκειμένου να αντιμετωπιστεί κάποιο σύνηθες πρόβλημα υγείας του παιδιού τους, όπως πχ οι ιώσεις της εποχής. Πλέον όμως η κατάσταση είναι διαφορετική. Ακόμη και η καταβολή του ποσού που κοστίζει μια επίσκεψη στον παιδίατρο, από 30 έως 70 ευρώ, αποτελεί δαπάνη πολυτελείας για μεγάλη μερίδα Ελλήνων.

Το συνεχώς διογκούμενο κύμα των Ελλήνων γονιών που συρρέουν στα  Παίδων,  όταν εφημερεύουν, τους τελευταίους μήνες αποτυπώνεται αδρά στα στοιχεία του μεγαλύτερου εκ των τριών, του «Αγία Σοφία». Είναι ενδεικτικό ότι στην εφημερία της περασμένης Κυριακής από τα 650 παιδιά, που επισκέφθηκαν το Τμήμα Επειγόντων, τα  430 ήταν ελληνόπουλα. Η ίδια αναλογία παρατηρείται και στο σύνολο του 2010. Από τα 84.000 παιδιά που πήγαν στα Επείγοντα, τα 53.000 ήταν ελληνόπουλα. Μόλις δύο χρόνια νωρίτερα η αναλογία ήταν ανεστραμμένη: τα 2/3 των μικρών ασθενών που έφθαναν στα Επείγοντα του «Αγία Σοφία» ήταν αλλοδαποί και το 1/3 ελληνόπουλα.

«Διαπιστώνουμε σε κάθε εφημερία πλέον την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Οι γονείς προσέρχονται στο νοσοκομείο και απευθύνονται στους γιατρούς μας ζητώντας το καλύτερο για τα παιδιά τους. Το προσωπικό ανταποκρίνεται με όλες του τις δυνάμεις» λέει ο υπερ-διοικητής των τριών Παίδων κ. Μάνος Παπασάββας, σχολιάζοντας την αυξημένη προσέλευση των Ελλήνων στα Επείγοντα του «Αγία Σοφία».

Το κόστος του εισιτηρίου που καλούνται να καταβάλλουν όλοι, ανεξάρτητα από το εάν έχουν ασφαλιστική κάλυψη, πριν μπουν στον παιδίατρο είναι  5 ευρώ. Αποτελεί βεβαίως ποσό υποπολλαπλάσιο εκείνου  που κοστίζει η επίσκεψη σε έναν ιδιώτη παιδίατρο, και συνεπώς  σημαντικό κίνητρο για πολλούς γονείς που βρίσκονται αίφνης αντιμέτωποι με μια παιδική ασθένεια ώστε να επισκεφθούν ένα…  Παίδων αντί του παιδιάτρου τους.

Το αποτέλεσμα είναι όπως επισημαίνει ο κ. Παπασάββας, «να αλλάζει ουσιαστικά ο ρόλος του νοσοκομείου. Ένα τριτοβάθμιο παιδιατρικό νοσοκομείο το οποίο εξ ορισμού προορίζεται να νοσηλεύει και να περιθάλπει σοβαρά περιστατικά,  υποχρεούται  να παρέχει και πρωτοβάθμιες ιατρικές υπηρεσίες σε μεγάλο αριθμό παιδιών». Ο απολογισμός μιας εφημερίας είναι αποκαλυπτικός: από τα 650 παιδιά που προσήλθαν στα Επείγοντα της περασμένης Κυριακής, χρειάστηκε να εισαχθούν για νοσηλεία μόλις τα 68! Τα υπόλοιπα παιδιά εξετάστηκαν και έλαβαν είτε φαρμακευτική αγωγή είτε άλλες ιατρικές συστάσεις.

Σημειωτέον ότι από τα 68 παιδιά που κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία τους, τα 61 είχαν διακομιστεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο. Συνεπώς, εάν εξαιρεθούν τα περιστατικά που διακόμισε το ΕΚΑΒ, οι γιατροί της εφημερίας είδαν 589 παιδιά εκ των οποίων επείγον πρόβλημα υγείας διαπίστωσαν  μόνο σε  7 περιστατικά!

Το βάρος που επωμίζονται μερικές δεκάδες γιατροί των Παίδων στις εφημερίες, ιδίως σε αυτή τη συγκυρία, είναι τεράστιο. Δεδομένου όμως ότι οι παιδιατρικές δομές των ασφαλιστικών φορέων στην Αττική λειτουργούν σε… ωράριο 8πμ-2μμ μελετάται πλέον ένα σχέδιο συλλειτουργίας προς όφελος όλων, και κυρίως των μικρών ασθενών.

Αναμονή από 2,5 έως 4,5 ώρες!

 
Η αυξημένη ζήτηση των παδιατρικών υπηρεσιών έχει οδηγήσει και σε αύξηση του χρόνου αναμονής. Τουλάχιστον 2,5 ώρες περιμένουν οι μικροί ασθενείς με τους γονείς τους έξω από τα παιδιατρικά εξεταστήρια σε φυσιολογικές συνθήκες  εφημερίας. Ο χρόνος της αναμονής παρατείνεται αρκετά, φτάνοντας και τις  4,5 ώρες, τις απογευματινές και βραδινές ώρες της εφημερίας που είναι στατιστικά διαπιστωμένο ότι μεγαλώνει η λίστα με τους επισκέπτες των Επειγόντων. Σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πάλι, ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με την περασμένη διετία. Κι αυτό οφείλεται, όπως εξηγούν, στη μειωμένη προσέλευση των αλλοδαπών. «Η επικοινωνία με τους αλλοδαπούς γονείς ήταν και είναι πολύ δύσκολη. Δεν μπορούν να εξηγήσουν τι συμπτώματα έχει το παιδί όπως δεν μπορεί να το κάνει βεβαίως ούτε ο ίδιος ο μικρός ασθενής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος της εξέτασης αλλά και της αναμονής για τους άλλους» εξηγεί νοσηλεύτρια του Τμήματος Επειγόντων του «Αγλαϊα Κυριακού». Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίστηκε το τελευταίο έτος στα παιδιατρικά νοσοκομεία στο Γουδή με τη βοήθεια εθελοντών διερμηνέων τόσο στις εφημερίες όσο και στα τακτικά ιατρεία. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης