Η ακύρωση ή όχι της πρόσφατης εγκυκλίου της
Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΔΑΕ) για τη φορολογική μεταχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, ως προς το σκέλος που προβλέπει την επιβολή αυτοτελούς
τέλους επιτηδεύματος στις
βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων απασχόλησε σήμερα το Β΄ Τμήμα του
Συμβουλίου της Επικρατείας.
Στο ΣτΕ έχουν καταθέσεις σχετικές αιτήσεις ακύρωσης η ΠΟΜΙΔΑ, ο «Σύνδεσμος Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων» και πέντε εταιρείες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων.
Ειδικότερα, στην 7μελη σύνθεση του Β΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος
Κωνσταντίνος Κουσούλης και εισηγητής ο πάρεδρος
Χρήστος Νέγρης) συζητήθηκαν οι αιτήσεις της ΠΟΜΙΔΑ, κ.λπ.
Όλοι ζητούν να ακυρωθεί η υπ΄ αριθμ. Ε2024/9.4.24 εγκύκλιος της ΑΔΑΕ με την οποία παρέχονται διευκρινίσεις αναφορικά με τη φορολογική μεταχείριση, από πλευράς φορολογίας εισοδήματος, ΦΠΑ και λοιπών εμμέσων φόρων και τελών των βραχυχρόνιων μισθώσεων του άρθρου 111 του νόμου 4406/2016.
Όπως υποστηρίζουν, από την εφαρμογή της εγκυκλίου πλήττονται άμεσα ή έμμεσα οι
ιδιοκτήτες ή οι επικαρπωτές ακινήτων που ασχολούνται με τη διαχείριση των
βραχυχρόνιων μισθώσεων των ακινήτων τους, καθώς υποχρεούνται να καταβάλλουν αυτοτελές τέλος επιτηδεύματος για καθένα από τα ακίνητά τους.
Μάλιστα, όσοι από αυτούς αναθέτουν τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρίτο πρόσωπο- διαχειριστή πλήττονται εμμέσως, καθώς το τέλος επιτηδεύματος μετακυλίεται σε αυτούς ως δαπάνη του ακινήτου.
Ακόμη, υποστήριξαν ότι η επίμαχη εγκύκλιος είναι αντισυνταγματική καθώς επιβάλλει πρόσθετο φορολογικό βάρος (τέλος επιτηδεύματος) στις επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων και για κάθε εκμισθούμενο ακίνητο, χωρίς αυτό να προβλέπεται σε διάταξη τυπικού νόμου.
Αυτό, έχει ως συνέπεια να παραβιάζεται το άρθρο 87 του Συντάγματος και η αρχή της ασφάλειας του δικαίου που επιβάλλει τη σαφήνεια και προβλέψιμη εφαρμογή των θεσπιζόμενων κανονιστικών ρυθμίσεων, όπως είναι η επιβολή οικονομικών επιβαρύνσεων υπό τη μορφή φόρων, τελών και εισφορών.
Επιπρόσθετα η προσβαλλόμενη εγκύκλιος, σύμφωνα με τους προσφεύγοντες στο ΣτΕ, είναι παράνομη καθώς δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα.
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
Ειδήσεις σήμερα:
Ανάλυση New York Times: Πόλεμος επιβίωσης με τέσσερις εχθρούς για το Ισραήλ - Γιατί επιτέθηκε με 200 πυραύλους το Ιράν
Ιωνάς Καρούσης: Ποιος ήταν ο 26χρονος που σκοτώθηκε στο Τελ Αβίβ, γνωστός νευροχειρουργός ο πατέρας του
Έλενα Τοπαλίδου: Η μεγάλη αλλαγή που έκανε στην εμφάνισή της - Δείτε τις φωτογραφίες