Φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου: Τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου: Τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, καταγγέλλουν οι κάτοικοι

Υπάρχει βίντεο με εμπρηστή να βάζει τη φωτιά στη Βάρης - Κορωπίου, λέει ο Κικίλιας - Συναγερμός και σήμερα για πυρκαγιές

vari-2
Οι περισσότερες από 60 πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν χθες, αλλά και η προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς σε οκτώ περιοχές της χώρας, δείχνουν ότι το «δύσκολο καλοκαίρι» για το οποίο μίλαγαν μετ’ επιτάσεως το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικοί παράγοντες, έχει έρθει. Αυτό, άλλωστε, το διαπίστωσαν με τον σκληρό τρόπο οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες στη λεωφόρο Βάρης- Κορωπίου (το μέτωπο βρίσκεται σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργές εστίες), στο Ηλιόκαστρο, στην Ερμιονίδα Αργολίδας, τη Βόλβη Θεσσαλονίκης, τον Άγιο Γεώργιο Ζηρού Πρέβεζας, την Αγιά Λάρισας τη Γαβριανή Αλμυρού Βόλου (τα μέτωπα έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο) και άλλες περιοχές.

Το χθεσινό εκρηκτικό κοκτέιλ από την πυρκαγιά στη Βάρης- Κορωπίου, πάντως, τα είχε όλα: Έναν εμπρηστή ο οποίος φαίνεται ξεκάθαρα σε βίντεο που έχουν στη διάθεσή τους τα ανακριτικά τμήματα της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας να βάζει φωτιά με μπιτόνι και στουπί σε ξερόχορτα και να τρέχει, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους, αλλά και οικόπεδα γεμάτα μπάζα, σκουπίδια και ξερά χόρτα, που συμβάλλουν στο να θεριέψουν και να επεκταθούν οι φλόγες.

Μάχη με τις φλόγες στο Κορωπί

Φωτιά στο Κορωπί: Ρίψεις από τα εναέρια μέσα

fotia-koropi-es__1_
fotia-koropi-es__3_
fotia-koropi-es__2_


Όπως επισημαίνει ο δημοσιογράφος του protothema.gr, Φρίξος Δρακοντίδης, ο οποίος έκανε αυτοψία στην περιοχή χθες, οι κάτοικοι στο Κίτσι διαμαρτύρονται ότι τα οικόπεδα έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους με αποτέλεσμα τα εύφλεκτα υλικά στα ακαθάριστα οικόπεδα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους να βοηθήσουν στο να εξαπλωθεί η πυρκαγιά.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

Δηλώσεις για τη φωτιά σε οικόπεδο στο Κορωπί

Φωτιά σε οικόπεδο στο Κορωπί


«Φωτιές» στα ακαθάριστα οικόπεδα

Ενώ αύριο, 21 Ιουνίου, λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί στους ιδιοκτήτες ακινήτων κοντά ή μέσα σε δασικές εκτάσεις να υποβάλλουν δήλωση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας (στη συνέχεια θα έχουν ένα δεκαήμερο ακόμα για συμμόρφωση με αυτόν, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν καθαρίσει χόρτα και να έχουν κλαδέψει όπου υπάρχει κίνδυνος), χάος επικρατεί σε ό,τι αφορά τα ακαθάριστα οικόπεδα.

Στην περίπτωση των οικοπέδων, η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουνίου, όμως φαίνεται ότι προκύπτει ζήτημα με τα προϊόντα του καθαρισμού τους. Σε πολλές περιπτώσεις, ιδιοκτήτες οικοπέδων που έχουν ολοκληρώσει τον καθαρισμό, καταγγέλλουν πως οι ιδιοκτήτες των όμορων οικοπέδων, σε μια επίδειξη αντικοινωνικότητας και ανευθυνότητας, για να γλιτώσουν από το κόστος απομάκρυνσης των χόρτων, των σκουπιδιών και των μπάζων –για το οποίο οι περισσότεροι δήμοι απλά δηλώνουν ότι δεν αναλαμβάνουν, ενώ πολλά συνεργεία αισχροκερδούν- τα… πετάνε στα γειτονικά τους οικόπεδα.

Φυσικά είναι και οι περιπτώσεις οικοπέδων που ο καθαρισμός τους μοιάζει με αυτόν του… στάβλου του Αυγεία. Ο λόγος είναι ότι, επειδή οι ιδιοκτήτες τους μένουν μακριά, ή είναι ηλικιωμένοι, τα οικόπεδα είναι εδώ και χρόνια ακαθάριστα και επιτήδειοι πετούν σκουπίδια και μπάζα.

Εν μέσω όλων αυτών και καθώς πολλά ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες» ως εστίες κινδύνου για τις πυρκαγιές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επείγουσα επιστολή της προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ.κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη και Βασίλη Κικίλια, ζητά την παράταση όλων των ισχυουσών προθεσμιών τουλάχιστον μέχρι την 20ή Ιουλίου 2024, τον περιορισμό του προστίμου μη υποβολής δήλωσης καθαρισμού στο ποσό των 100 ευρώ, την μη επιβολή του «απαράδεκτου», όπως το χαρακτηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ, προστίμου των 1.000 ευρώ ή την άσκηση οποιασδήποτε ποινικής δίωξης χωρίς προηγούμενη έγγραφη ατομική ειδοποίηση του κάθε ιδιοκτήτη οικοπέδου από τον οικείο Δήμο και την άμεση λειτουργία της πλατφόρμας του ΥΠΕΝ για τα κτίρια εντός δασικών περιοχών.
Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι «το πρώτο που συνέστησε στα μέλη της και όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να κάνουν αμέσως παν το δυνατόν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους».

Προς το παρόν, έχει δοθεί παράταση έως τις 30 Ιουνίου προκειμένου οι πολίτες να δηλώσουν τον καθαρισμό των οικοπεδικών και ακάλυπτων χώρων ιδιοκτησίας τους, στην πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, η οποία βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση akatharista.apps.gov.gr, καθώς και στον ιστότοπο του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας civilprotection.gov.gr, έπειτα από υπουργική απόφαση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συναγερμός και σήμερα για πυρκαγιές

Στο μεταξύ η προειδοποίηση για πυρκαγιές και σήμερα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, δείχνει πολύ υψηλό κίνδυνο (κατηγορίας 4) σε 8 περιοχές της χώρας:
Πρόκειται για τις Περιφέρειες Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας), Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου) και Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας).

Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους δήμους των συγκεκριμένων περιοχών, να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζει ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Η θέτει σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας και θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις. Επιπλέον, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των εν λόγω Περιφερειακών Ενοτήτων τίθεται σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν.

Κάθε 10 λεπτά και μια νέα φωτιά

Στο μεταξύ σοκ προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια ότι, ενώ στη Νάξο συνελήφθη εξ αμελείας εμπρηστής, «οι ανακριτικές αρχές της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας έχουν στη διάθεσή τους οπτικό υλικό που δείχνει ξεκάθαρα εμπρηστή να βάζει φωτιά σε ξερά χόρτα στη Βάρης- Κορωπίου ενώ λίγο πιο κάτω εντοπίστηκε και μπιτόνι με πετρέλαιο και στουπί». Το Υπουργείο θα δώσει στη δημοσιότητα το υλικό, όταν θα δοθεί άδεια άδεια από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-d243ba5kswm1)


Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθρακογιάννης, τόνιζε ότι κάθε δέκα λεπτά ξέσπαγε και μία νέα πυρκαγιά. «Έχουμε διαρκώς νέες ενάρξεις» υπογράμμισε, εξηγώντας πως χθες (μέχρι την ώρα της ενημέρωσης) σημειώθηκαν 300 νέες ενάρξεις πυρκαγιών, δηλαδή σχεδόν μία ανά δέκα λεπτά. Όπως επισήμανε «τις τελευταίες ώρες έχουμε διαρκώς νέες ενάρξεις. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα σε πρώτο στάδιο», είπε, προσθέτοντας ότι επρόκειτο για μία πολύ δύσκολη μέρα.


Ειδήσεις σήμερα:

Στην Ευελπίδων σήμερα για να προφυλακιστεί ο Λύτρας - Γιατί κρίθηκε ύποπτος φυγής από τις δικαστικές αρχές

Επιστρέφουν τα 40άρια στα ηπειρωτικά - Υψηλές θερμοκρασίες και μελτέμια το Σαββατοκύριακο

Ηχηρό μήνυμα από τη Δέσποινα Βανδή στα Mad VMA: Καμία ανοχή στην σωματική, σεξουαλική, ψυχολογική βία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης