LIVE

Κορωνοϊός

Τί λέει η Εκκλησία για την ακίνητη περιουσία

Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την φορολόγηση της Εκκλησίας, εκδόθηκε αργά το απόγευμα, από την Ιερά Σύνοδο...

Διευκρινιστική ανακοίνωση σχετικά με την φορολόγηση της Εκκλησίας, εκδόθηκε αργά το απόγευμα, από την Ιερά Σύνοδο, η οποία -όπως σημειώνεται σ΄αυτήν - στόχο έχει να ενημερώσει δημοσίως, ότι “η Εκκλησία της Ελλάδος, οι ιερές μητροπόλεις με τα εκκλησιαστικά τους ιδρύματα, οι ιερές μονές και οι ενορίες, οι οποίες είναι ξεχωριστά μεταξύ τους νομικά πρόσωπα καταβάλλουν κάθε χρόνο στις κατά τόπους ΔΟΥ, τις παρακάτω νομοθετημένες φορολογικές υποχρεώσεις τους:

Φόρο επί των κατ' έτος μισθωμάτων, που εισπράττουν από ακίνητα, με συντελεστή 20% επί της αξίας τους, συμπληρωματικό φόρο επί των εισοδημάτων τους από οικοδομές και εκμισθώσεις γαιών με συντελεστή 3%, προκαταβολή του φόρου (για το επόμενο έτος) με συντελεστή 55% επί της αξίας του παραπάνω συμπληρωματικού φόρου, φόρο επί της ακίνητης περιουσίας τους με συντελεστή 3‰ επί της αντικειμενικής αξίας τους (εκτός εάν πρόκειται για οικοδομήματα λατρευτικής, εκπαιδευτικής, θρησκευτικής η κοινωφελούς χρήσεως π.χ. Ι. Ναοί, γηροκομεία, χώροι συσσιτίων), φόρο επί των κληρονομιών και δωρεών με συντελεστή 0,5% επί της αξίας τους, τέλος χαρτοσήμου και δικαιώματα ΟΓΑ συνολικού ποσοστού 2,40% επί κάθε χρηματικής παροχής πιστών προς τους Ι. Ναούς λόγω ιεροπραξιών.

Επίσης τα παραπάνω νομικά πρόσωπα της Εκκλησίας παρακρατούν και αποδίδουν στις Δ.Ο.Υ. τα παρακάτω φορολογικά έσοδα:

Φόρο μισθωτών υπηρεσιών για τους εκκλησιαστικούς υπαλλήλους και συνεργάτες τους, που αμείβονται από τον προϋπολογισμό τους, Φ.Π.Α. με τους προβλεπόμενους συντελεστές για υπηρεσίες και αγαθά, φόρο εισοδήματος με συντελεστή 8% σε όλα τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, φόρο εισοδήματος με συντελεστή 4% σε όλα τα δελτία αποστολής αγαθών και με συντελεστή 1% για τα υγρά καύσιμα.

Τέλος, η Εκκλησία της Ελλάδος επιθυμεί να τονίσει αφ'Α ενός ότι η απαλλαγή από τον φόρο ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα λατρευτικής, θρησκευτικής και κοινωφελούς χρήσεως ισχύει από το έτος 2008 για όλα τα θρησκεύματα και δόγματα, που έχουν ακίνητη περιουσία εντός Ελλάδος και αφ'Α ετέρου ότι, παρότι τα έσοδά της προέρχονται μέχρι σήμερα από το υστέρημα πιστών και χρησιμοποιούνται για την συντήρηση των θρησκευτικών και κοινωφελών της ιδρυμάτων, ουδέποτε ζήτησε κάποια άνιση φορολογική μεταχείριση σε σχέση με τους υπολοίπους φορολογούμενους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς της χώρας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (43)

Αγύριγο κεφάλι

ΔΕΝ σε βρίζω. Αντιθέτως εσύ βρίζεις. Την ΑΛΗΘΕΙΑ γράφω. Η οποία είναι αποτυπωμένη σε γραπτά ιστορικά κείμενα. Δεν είπε κανείς ότι κατά την διάρκεια της 400 ετών σκλαβιάς πολέμισαν τους οθωμανούς οργανωμένα ΜΕ ΟΠΛΑ οι κληρικοί. Αν και υπήρξαν εξ αυτών εθνομάρτυρες .Επίσκοπος Ρωγών Ιωσήφ, ο οποίος ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821, παπά - Ευθύμης Βλαχάβας, ο οποίος είχε οργανώσει και κίνημα αντίστασης κατά των Τούρκων και ο οποίος εκτελέστηκε με διαταγή του Αλή Πασά,-η λαϊκή μούσα τον έκανε μάλστα Δημοτικό Τραγούδι- Κοσμάς ο Αιτωλός, τον οποίον επειδή κήρυττε την απελευθέρωση από τους Τούρκους κατά την περίοδο των Ορλωφικών και έτσι οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων, με την κατηγορία αυτή τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν στις 24 Αυγούστου -ημέρα, που η Εκκλησία εορτάζει την μνήμη τους ως Αγίου-του 1779, στο χωριό Κολικόντασι κοντά στην πόλη Μπεράτι στην Αλβανία, αλλά. και πολλοί άλλοι ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΟΙ εθνομάρτυρες κληρικοί. Είναι μήπως προπαγάνδα και το πιό πάνω αναφερόμενο περιστατικό με τον Κοσμά τον Αιτωλό , του οποίου την δράση η επίσημη εκκλησιαστική αρχή, κρυφά, αποδεχόταν και δεν τον καθήρεσε; .Εκτός από τα ιστορικά κείμενα, που και αυτά ΔΕΝ δέχεσαι, διότι ΜΕΤΑ τα έγραψαν οι "ισχυροί', υπονοώντας σε αυτούς μέσα και τους Εκκλησιαστικούς ηγέτες, υπάρχουν και τα απομνημονεύματα των Μακρυγιάννη και Κολοκοτρώνη, οι οποίοι και αυτοί, όντες ΑΥΤΟΠΤΕΣ ΜΑΡΤΥΡΕΣ και όχι παραμυθατζήδες, μιλούν ΘΕΤΙΚΑ για τον εν γένει ρόλο της Εκκλησίας στην υπόθεση ΑΠΟΤΙΝΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΖΥΓΟ. Κοίταξε και εδώ τελειώνω, γιατί βλέπω ότι ΔΕΝ ΈΧΕΙ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΝΟΗΜΑ, η Ιστορική Αλήθεια, ΔΕΝ είναι διαδόσεις, ούτε ενορχηστρωμένες συνθηματικές κορόνες, ούτε το ...πλούσιο περί ιστορίας ιστορικό μας συναίσθημα. Η Ιστορία είναι ΠΗΓΕΣ και αυτές πρέπει αιτιολογημένα να ανατρέψεις, αλλιώς ύστερα λες ό, τι σούρθει εν είδει συζήτησης λαϊκού καφενείου. ΔΕΝ είναι η ΙΣΤΟΡΙΑ οι… εκδόσεις των νεοπαγανιστών ούτε των προπαγανδιστών- στρατευμένων κομμουνιστών.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

Αγύριγο κεφάλι. Δεν εχω καμια διαθεση να αναλυσω ενα ενα τα γραφομενα στη λεγομενη νεα ελληνικη ιστορια. Εκτος απο την ιστορια, που την γραφουν παντα οι ανθρωποι που βρησκονται στα πραγματα, υπαρχει και η λογικη. Η λογικη λοιπον λεει: Πως ειναι δυνατον, η εκκλησια που βρεθηκε μετα την απελευθερωση απο τους τουρκους με τεραστια περιουσια χαρισμενη με κιταπια απο τους τουρκους, να εχει πολεμισει εναντιον τους; Πως ειναι δυνατον, η εκκλησια που πολεμισε εναντια στον πλατωνα και τον σωκρατη με ολα τα μεσα, καταστρεφοντας οτι θυμιζε ελληνικο πολιτισμο, τον οποιο αναθεματιζει μεχρι και σημερα, να διδασκει τον ιδιο και μαλιστα κρυφα; KATI ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΕΔΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ. Οσο για τους υβριστικους σου χαρακτηρισμους, ενα μονο λεω:  Δεν υπάρχουν πιο σκληρά κεφάλια απ’ τ’ αδειανά.

Αγύριγο κεφάλι

1) Δεν μου απαντάς –και τεχνηέντως αποφεύγεις- το ποιός άλλος οργανωμένος ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ, πλην της Εκκλησίας, υπήρχε στο υπόδουλο Γένος κατά την διάρκεια της τουρκικής Δουλείας, ο οποίος επί 4 αιώνες κράτησε το Εθνικό Φρόνημα των υποδούλων Ελλήνων ΖΩΝΤΑΝΟ. 2)Μίλησες γιά...σχολεία ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΤΑ (εννοείς, λειτουργούντα κανονικά, αφού αποκηρύσσεις την ύπαρξη των εκκλησιαστικών είτε εμφανών, είτε κρυφών) κατά την διάρκεια της δουλείας. Από ποιούς δασκάλους ή καθηγητές συνεκροτούντο αυτά; Διότι σε λίγο και εν έτει 2011 θα μάθουμε ΤΗΝ ΝΕΑΝ ιστορία, σύμφωνα με την οποία, φαίνεται ότι, ο "καλός Σουλτάνος" έστελνε από το ...Σεράι στον Ελλαδικό χώρο την ...τακτική κατά μήνα ...μισθοδοσία της τότε ...ΟΛΜΕ. Έλεος! Τι άλλο θα ακούσουμε οι άνθρωποι από τους ΑΝΙΣΤΟΡΙΤΟΥΣ και ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΤΕΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ και ορκισμένους εχθρούς της Εκκλησίας, ήτις κατ΄αρχήν είναι ΣΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥ και μετά είναι λαός σε ποσοστό 96% του πληθυσμού της Ελλάδος;

ΣΩΚΡΑΤΗΣ

 Αγύριγο κεφάλι . Δεν υπαρχει περιπτωση να σου γυρισω το κεφαλι, φιλε μου, αλλα ετσι ειναι τα πραγματα. Δεν ειπα οτι οι οθωμανοι δεν το εκαναν απο υστεροβουλια. Ουτε ειπα οτι ηταν αγιοι. Ειχαν τον ποιο βαρβαρο και αιμοβορο στρατο, αλλα δεν τους συνεφερε να απαγορευσουν την θρησκεια και την γλωσσα των λαων που κατακτουσαν. Αντιθετως ηθελαν ησυχια στο εσωτερικο και εδιναν προνομια οχι μονο στους χριστιανους αλλα σε ολες τις θρησκιες. Αφηστε λοιπον την καραμελα περι κρυφων σχολειων κλπ. Οι κληρικοι φροντιζαν για την ησυχια και οι οθωμανοι τους χαρισαν στο τελος ολα τα τσιφλικια...Σιγάν την αλήθειαν, χρυσόν εστί θάπτειν. Η αληθεια στο τελος θα λαμψει...

Αγύριγο κεφάλι

ΣΩΚΡΑΤΗ, ώστε να πιστέψουμε λοιπόν, επειδή ΔΕΝ μας συμφέρει η αυτοθρόως προκύπτουσα ΑΛΗΘΕΙΑ , - ότι η Εκκλησία ήταν επί σκλαβιάς η κιβωτός της Ελληνικής Διαθήκης- το ότι οι ..".καημένοι" οι οθωμανοί επί 400 χρόνια ή τέσσερεις(4) αιώνες, κράτησαν άσβηστη την ταυτότητα των Ελλήνων, και συνακόλουθα και τον προς την Ελευθερίαν οραματισμόν τους! Έτσι ε΄; Τι άλλο θα ακούσουμε αγαπητέ Σωκράτη! Όντως, ορθά σκέφτηκες την αρχαία ρήση:"Σιγάν την αλήθειαν, χρυσόν εστί θάπτειν".

Δημήτρης

 Μέχρι πότε θα πιστεύετε ότι σας λένε?? | 15/09/2011 23:33 Δηλαδή για πές μας εσύ τι κάνει ο Άνθιμος; Που προσπαθεί να μας ξυπνήσει είναι κακό; Μάλλον φιλοσκοπιανός θα πρέπει να είσαι και γιαυτό λες για τον Άνθιμο. Βρε ουστ απο την Ελλάδα μας αριστεροφασίστες.

Δημήτρης

 Επίσης εμένα αυτό που έγινε απο την κυβέρνηση μου φαίνεται πως έγινε για να στραφεί ο κόσμος κατά της εκκλησίας. Είναι μεγάλα λαμόγια εκεί στην κυβέρνηση. Έτσι θα στρέψουν τον κόσμο κατά της εκκλησίας και θα μπορούν να κάνουν την δουλειά τους χωρίς να λέει κάτι ο κόσμος για τα χάλια τους. Να δω πότε θα ξεβρωμίσουμε απο αυτούς τις κυβέρνησης και όλοι την παρέα των αριστερών που είναι κατά της Ελλάδος μας και της πίστης μας.

tman

 Βάζουμε εδώ και χρόνια ταμπέλες στην Ελλάδα και δεν ψάχνουμε την αλήθεια. Αυτό μας έχει φάει. Έτσι λέμε για τους πολιτικούς (οχι μονο δε ψάχνουμε αλλά τους ψηφίζουμε ξανά !) έτσι για δημοσιογράους (αλλά συνεχίζουμε να τους παρακολουθολουμε) έτσι και για τους παπάδες (που έτσι, ή απορρίπτουμε την πίστη, ή ακολουθούμε μηχανικά) ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΡΕ ΝΑ ΕΧΕΤΕ και να την απαιτείτε απο τον εαυτό σας. Ελεος με τη μαζοποίηση παντού. Εχω ζήσει πολλά πράγματα απο μέσα και η αλήθεια είναι πάντα κατα περίπτωση... Εχω συναντήσει "τη dorothy " και την έχω σιχαθεί απο τη μια, αλλά απο την άλλη έχω δει και το τέρας ταπεινότητας αγάπης και αγιοσύνης, λουσμένο απο πάνω ως κάτω που με έκανε να μη μπορώ να πάρω ανάσα. Ξέρω τον χοντόπετσο παπά που πάει για "μερεμετάκι" το απόγευμα (βάφτιση ήταν), ξέρω όμως και τον αγωνιστή οικογενειάρχη, που έφτιαξε ναό κόσμημα, ποίμνιο δυναμικό, και φροντίζει δεκάδες άπορους της περιοχής, (έστω και αν αυτοί πατάνε στην εκκλησία μονο τη στιγμή που είναι να τους πληρώσει τους λογαριασμούς, αλλά όπως μου είπε απλά: "Στην εκ κλησία μας ανήκουν και αυτοί, στην ενορία μας...") μα πάνω απ όλα λειτουργεί και ζεί Θεό, αγωνίζεται και ας δίνει τα περισσότερα απο τα λίγα πλεον έσοδα στην Μητρόπολη. Εκεί είναι τα λεφτά και σε πολλές περιπτώσεις η απάτη. Εκεί χρειάζεται έλεγχος και αυστηρή διοικηση γιατί η σπατάλη είναι μεγάλη. Εκεί πρέπει να γίνει έλεγχος και να απαιτηθεί, ιδιαίτερα απο όσους συμμετέχουν μεσα στο σώμα της εκκλησιας και δεν είναι απλοί ιδεολόγοι παντογνωστες νεοελληναράδες. Ξεχωρίστε λοιπόν την πίστη και την ορθοδοξία, απο τα εκάστοτε μαυροντυμένα κακά ανθρωπάκια και κρίνετε απαιτητικά και με έρευνα και οχι μαζικά και απ εξω. Α, και εννοείται οτι κάθε οικία που ανήκει στην Εκκλησία θα πρέπει να φορολογηθεί με το νεο άθλιο χαράτσι που θα γωνατίσει όλη την αγορά για τα καλά (ΜΗ ΞΕΧΝΑΤΕ, ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ, τα άλλα μπορεί και αφήνονται σκοπίμως έτσι για να ασχολούμαστε, να ποσταρουμε και να ΞΕΧΝΑΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ!)

Θρασύβουλος

ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ;;;;; έχουν εικόνα οι παπάδες για την λίστα με κρατήσεις και χαράτσια που έχει ο καθένας από εμάς κάθε χρόνο στην εφορία;;;;;;;;;;;;;; ΠΟΙΟΣ ΤΡΩΕΙ ΠΙΑ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ;;;;; ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ;;;; ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ ΜΕ ΤΑ ΡΑΣΑ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΓΗΠΕΔΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΜΠΑΛΑ.... ΟΙ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΕΠΙ ΙΣΟΙΣ ΟΡΟΙΣ... ΤΑ ΑΛΛΑ ΒΕΡΕΣΕ. ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΤΡΗΣΟΥΜΕ, ΑΠΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΛΑ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΣΟΥΜΕ. ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΕΤΟΙΑ Η ΦΟΡΟΛΑΙΛΑΠΑ ΠΟΥ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ ΤΥΠΟΥ CATERING ΠΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΖΕΣΤΕ, ΠΟΣΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΝΑΦΙ ΣΑΣ. (ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ, ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ - γιατί κάποιος δικαίως αναρωτιέται γιατί τα βάζουμε μόνο μαζί σας) Φ Τ Α Ν Ε Ι Π Ι Α Τ Ο Δ Ο Υ Λ Ε Μ Α. Η ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΜΕ ΙΕΡΕΣ ΚΑΤΑΡΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ. ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΤΣΙΜΠΑΕΙ ΠΙΑ.....

Δημήτρης

ΠΡΟΣ ΕΚΚΛΗΣΙΟΜΑΧΟΥΣ | 16/09/2011 02:35 Φίλε μου έχεις απόλυτο δίκιο και θα προσθέσω σε αυτά που λές.Πού ήταν όλοι αυτοί που είναι κατά της Εκκλησίας όταν η υπουργός παιδείας και θρυσκευμάτων κυρία Άννα Διαμαντοπούλου έσβυνε το πρόστιμο του τζαμιού στην Θράκη που ήταν 700.000 €; Μήπως τελικά μόνο με την Εκκλησία του Χριστού έχουν πρόβλημα όλοι αυτοί; Κάτι δεν μου αρέσει εμένα σε όλα αυτά.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης