Σπρώχνουν σε λειψή σύνταξη 200.000 εργαζόμενους!

Σπρώχνουν σε λειψή σύνταξη 200.000 εργαζόμενους!

Μόνο μέσα στο 2011 συνταξιοδοτούνται 40.000 δημόσιοι υπάλληλοι

Σπρώχνουν σε λειψή  σύνταξη 200.000 εργαζόμενους!
Το κύμα παραιτήσεων που καταγράφηκε τις δύο τελευταίες μέρες στο δημόσιο, για να «διασωθεί» το ύψος της σύνταξης πριν την εφαρμογή του νέου μισθολογίου από την 1η Οκτωβρίου, «διαμηνύει» - αφού δεν υπάρχει δήλωση καθησυχασμού των εργαζομένων- την πρόθεση του οικονομικού επιτελείου να «αδειάσει» το δημόσιο μέσω συνταξιοδοτήσεων πριν από την εφαρμογή της εργασιακής εφεδρείας ( μέτρο που αγγίζει το στενό δημόσιο τομέα στις παρυφές του) προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η τρόικα.

Σύμφωνα με δηλώσεις υπουργών η πρώτη κατηγορία που  θα δει την έξοδο είναι όσοι βρίσκονται κοντά στη σύνταξη, δηλαδή 40.000 υπάλληλοι που θα συνταξιοδοτηθούν το 2011.

Η δεύτερη κατηγορία  που θα πληγεί είναι όσοι έχουν  θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης. Δηλαδή, περίπου 200.000 υπάλληλοι του  δημοσίου και των ΔΕΚΟ, που έχουν  διανύσει 25 χρόνια εργασιακού βίου. Στην πλειοψηφία τους αυτές οι κατηγορίες είναι μητέρες αλλά και πατέρες  ανηλίκων , τρίτεκνοι , πολύτεκνοι και  γονείς αναπήρων .

Κλείσιμο
Με δεδομένο ότι  η πλήρης σύνταξη στο δημόσιο  επέρχεται μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας, είναι σαφής η πίεση που  θα ασκηθεί για αποχώρηση με μειωμένη σύνταξη, μέτρο που θα «συρρικνώσει»  και τη μισθολογική  δαπάνη .

Πάντως, το σενάριο που επεξεργάζεται το γενικό λογιστήριο είναι η αναπλήρωση της σύνταξης από το 76% που είναι σήμερα να μειωθεί στο 60% ώστε να απορροφηθεί η αύξηση της δαπάνης από τις βελτιωμένες συντάξεις που θα προκύψουν αν αυξηθεί ο βασικός μισθός με την ενσωμάτωση μέρους των επιδομάτων  που θα καταργηθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης