Πώς να υπολογίσουμε γρήγορα και εύκολα την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Πώς να υπολογίσουμε γρήγορα και εύκολα την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Μια νέα πλατφόρμα υπολογίζει αν δικαιούμαστε έκπτωση φόρου για το σπίτι μας και μας καθοδηγεί για τα επόμενα βήματα.

spitia_enfia

Sponsored content

Η κλιματική κρίση έχει αλλάξει την καθημερινότητά μας δημιουργώντας νέες συνθήκες για όλους, άσχετα με την περιοχή όπου ζούμε. Αυτός είναι ο λόγος που η ασφάλιση της περιουσίας μας έχει γίνει επιτακτική ανάγκη, προκειμένου να μη βρεθούμε αβοήθητοι μπροστά στους κινδύνους που απειλούν την περιουσία μας.

Παρ’ όλα αυτά, αν και οι κίνδυνοι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί, στην Ελλάδα το ποσοστό όσων ασφαλίζουν το σπίτι τους είναι χαμηλό. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες περίπου 1 εκατομμύριο κατοικίες. Αυτό σημαίνει ότι περισσότερα από 5,5 εκατομμύρια σπίτια είναι εκτεθειμένα σε κάθε μορφής κίνδυνο. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά όσα συνέβησαν στις τελευταίες πλημμύρες, που έπληξαν περίπου 5.000 ανθρώπους και είχαν ως συνακόλουθο τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο, ο οποίος ανέρχεται περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμα υπολογιστεί πιθανό ντόμινο των ανατιμήσεων σε προϊόντα και οι όποιες επιπτώσεις στις εξαγωγές.
94882450_m_normal_none
Με σκοπό να αυξηθούν τα ποσοστά όσων ασφαλίζουν την κατοικία τους η κυβέρνηση έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα νέο μέτρο που προβλέπει ελάφρυνση φόρου για κάθε ασφαλισμένο σπίτι. Έτσι, αν έχουμε κάνει συμβόλαιο μέσα στο 2023 για φυσικές καταστροφές, δικαιούμαστε μέχρι και 10% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ του 2024.

Κλείσιμο
Για να πάρουμε την έκπτωση φόρου θα πρέπει να πληρούμε ορισμένες προϋποθέσεις:

1. Η ασφάλεια σπιτιού να καλύπτει το 100% της αξίας του, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον €1.000/τ.μ. Δηλαδή, την αξία ανακατασκευής του, χωρίς να υπολογίζεται η αξία του οικοπέδου. Για τον υπολογισμό της έκπτωσης θα χρησιμοποιούνται τα φορολογήσιμα τετραγωνικά, που αποδεικνύονται από το περιουσιολόγιο και το Ε9.

2. Η ασφάλεια θα πρέπει να ισχύει για τουλάχιστον 3 μήνες. Αν η διάρκεια της ασφάλειας του σπιτιού είναι μικρότερη από 1 χρόνο, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

3. Να περιλαμβάνει καλύψεις για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα.

Όπως προαναφέραμε, η έκπτωση υπολογίζεται αναλογικά με τους μήνες της ασφάλισης. Έτσι, για σπίτια που είναι ασφαλισμένα για 12 μήνες η έκπτωση είναι 10%, για 9 μήνες είναι 7,5%, για 3 μήνες είναι 2,5% και για λιγότερο από 3 μήνες δεν προβλέπεται έκπτωση.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι η μείωση υπολογίζεται στο συνολικό ποσό του κύριου και του συμπληρωματικού φόρου και αφορά μόνο το ασφαλισμένο σπίτι, ή κάθε σπίτι που είναι ασφαλισμένο αν έχουμε πάνω από ένα, και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας μας.

Και για να γίνει πιο ξεκάθαρο, ας δούμε ένα παράδειγμα. Αν υποθέσουμε ότι έχουμε 3 σπίτια, ο ΕΝΦΙΑ έχει ως εξής: για το πρώτο σπίτι €300, για το δεύτερο €200 και για το τρίτο €100. Αν τα έχουμε ασφαλίσει και τα 3 για ετήσια διάρκεια, η έκπτωση στον τελικό λογαριασμό θα είναι €30 για το πρώτο σπίτι, €20 για το δεύτερο και €10 για το τρίτο, σύνολο €60. Αν έχουμε ασφαλίσει μόνο τα 2 πρώτα, η έκπτωση πέφτει περίπου στα €50.
104850293_m_normal_none
Παρ’ όλα αυτά, αν και η διαδικασία φαίνεται απλή έχει τις δυσκολίες της, καθώς θα πρέπει να συνδυάσουμε μια σειρά από παραμέτρους ώστε να ελέγξουμε εάν δικαιούμαστε την έκπτωση φόρου. Αυτός είναι και ο λόγος που η Hellas Direct δημιούργησε μια νέα πλατφόρμα, η οποία μάλιστα απευθύνεται σε όλους και όχι μόνο στους πελάτες της. Έτσι, δίνοντας στην Hellas Direct μερικές πληροφορίες για το σπίτι και το ασφαλιστήριό του, μπορούμε να έχουμε τις απαντήσεις που μας ενδιαφέρουν.

Η εταιρεία αναλαμβάνει να εξετάσει κάθε ακίνητο, να διαπιστώσει εάν πληροί τις προϋποθέσεις και να υπολογίσει αν και πόση έκπτωση δικαιούμαστε. Στη συνέχεια, αν θέλουμε, μπορεί να μας καθοδηγήσει ώστε να ασφαλίσουμε με τις σωστές καλύψεις και ασφαλιζόμενο κεφάλαιο το σπίτι μας, είτε στην ίδια την Hellas Direct είτε σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία επιθυμούμε, ώστε και να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο και να είμαστε του χρόνου δικαιούχοι της έκπτωσης.

Το κόστος για την ασφάλιση της κατοικίας μας είναι χαμηλότερο από όσο νομίζουμε και αξίζει να επενδύσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι θα αποζημιωθούμε αν χρειαστεί. Για παράδειγμα, στην Hellas Direct μπορούμε να ασφαλίσουμε το σπίτι μας με κόστος που ξεκινά από €0,27€ την ημέρα. Φυσικά η τιμή εξαρτάται από το μέγεθος και την αξία του, αλλά και από την περιοχή όπου βρίσκεται το σπίτι.

Για να απαλλαγούμε από τη γραφειοκρατία και τις μπερδεμένες λεπτομέρειες χρησιμοποιούμε τη νέα πλατφόρμα της Hellas Direct και ενημερωνόμαστε γρήγορα και εύκολα όχι μόνο αν δικαιούμαστε την έκπτωση φόρου, αλλά και για όλα τα επόμενα βήματα. Για να έχουμε το σπίτι μας θωρακισμένο και το κεφάλι μας ήσυχο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης