Βόλος: Άνοιξαν τα περισσότερα σχολεία στην πόλη - Συνεχίζονται οι δυσκολίες σε Αγριά και Αλυκές

Βόλος: Άνοιξαν τα περισσότερα σχολεία στην πόλη - Συνεχίζονται οι δυσκολίες σε Αγριά και Αλυκές

Το πόσιμο νερό δεν έχει φτάσει ακόμη στις βρύσες των Βολιωτών - Βουνά από λάσπη και κατεστραμένες περιουσίες συνέτουν το σκηνικό στη Μαγνησία

5983173
Συνεχίζονται τα προβλήματα για τους ανθρώπους στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, που είδαν τα σπίτια τους, τις επιχειρήσεις τους και τα αυτοκίνητά τους να καταστρέφονται από τη δύναμη του νερού, να χάνονται στη θάλασσα ή να βυθίζονται στη λάσπη και μαζί με όλα αυτά να αισθάνονται έντονα την έλλειψη του πόσιμου νερού που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί χιλιάδες κατοίκους της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Η προσπάθεια να καθαρίσει η πόλη του Βόλου συνεχίζεται από δεκάδες συνεργεία του Δήμου Βόλου στις συνοικίες που επλήγησαν περισσότερο από τα νερά των χειμάρρων Κραυσίδωνα και Αναύρου που ξεχύθηκαν στο Οξυγόνο και στη Νέα Δημητριάδα και «έπνιξαν» ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα και έφθασαν να σαρώνουν μέχρι και κέντρο και όλο το παραλιακό μέτωπο της πόλης. Δεκάδες υδροφόρες με εργαζόμενους στην καθαριότητα πλένουν νυχθημερόν δρόμους και πλατείες για να επανέλθει σιγά σιγά η κανονικότητα στον Βόλο.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα όμως υπάρχουν στα προάστια του Βόλου. Καταβάλλονται προσπάθειες να αποκατασταθεί η οδός Ιωλκού, που χάθηκε από τα αγριεμένα νερά που κατέβαζε ο Κραυσίδωνας, καθώς ο νευραλγικής σημασίας οδική αρτηρία οδηγεί προς Άνω Βόλο, Ανακασιά, Αηδονοφωλιές, Άγιο Ονούφριο και σε πάμπολλα ακόμη προάστια και γενικότερα προς το Πήλιο.

Στην Αγριά οι άνθρωποι στην παραλία, στην είσοδο από τον Βόλο, ζουν ένα δράμα, αφού δεν υπάρχει ούτε ένα σπίτι που να μην έχει σαρωθεί και καταστραφεί από τα νερά που έφτασαν ορμητικά από τις πλαγιές του Πηλίου. Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπου ο δρόμος άνοιξε μόλις χθες και οι όγκοι της λάσπης είναι σαν μεγάλα βουνά δεξιά και αριστερά, οι εικόνες είναι απίστευτες από τις σωρούς από κατεστραμμένα επιπλα και τα ρούχα των ανθρώπων που έχασαν τα πάντα. Τα δε αυτοκίνητα που υπάρχουν στοιβαγμένα και διαλυμένα στις άκρες του δρόμου συμπληρώνουν το σκηνικό και δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Αντίστοιχο σκηνικό υπάρχει και στις Αλυκές όπου έχουν καταστραφεί εκατοντάδες σπίτια και επιχειρήσεις από τα ορμητικά νερά που κατέβηκαν από το Πανόραμα και ξεχύθηκαν από το παρακείμενο ρέμα το οποίο έσπασε και παρέσυρε τα πάντα. Εξακολουθούν να υπάρχουν στην ίδια περιοχή δεκάδες σπίτια από όπου ακόμη δεν έχουν αντληθεί τα νερά ή δεν μπορούν να απομακρυνθούν μπάζα και κατεστραμμένα αυτοκίνητα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό με το πόσιμο νερό να μην έχει φτάσει ακόμη στις βρύσες των Βολιωτών, παρά τις προσπάθειες των συνεργείων της ΔΕΥΑ Μείζονος Βόλου, άνοιξαν από το πρωί τα περισσότερα σχολεία στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου, με ευθύνη του δήμου και με τη διανομή φιαλών με πόσιμο νερό στους μαθητές, ενώ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βόλου Αχιλλέα Μπέο, όπου υπάρξουν προβλήματα θα επιλυθούν άμεσα σε συνεργασία με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

Κλείσιμο
Σήμερα λειτουργούν, για πρώτη φορά φέτος, τα σχολεία στον Δήμο Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Τον «πληγωμένο» Βόλο επισκέπτεται σήμερα και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης μαζί με τον πρόεδρο της ΚΟ του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο. Οι δύο τους θα βρεθούν στη γέφυρα του Κραυσίδωνα στην οδό Αναπαύσεως, όπως και στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου στη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου.


Ποια σχολεία λειτουργούν κανονικά

Κανονικά λειτουργούν σήμερα και αύριο, 2 και 3 Οκτωβρίου, οι σχολικές μονάδες και τα Εργαστηριακά Κέντρα αρμοδιότητας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας με δια ζώσης εκπαίδευση, σύμφωνα με την απόφαση του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μαγνησίας, δρος Σωκράτη Σαβελίδη.

Με τηλεκπαίδευση λειτουργούν τα ακόλουθα σχολεία:

1. 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου

2. 4ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας Βόλου (Εσπερινό)

3. 2ο ΕΚ Νέας Ιωνίας

4. Γυμνάσιο Ιωλκού

5. 7ο Γυμνάσιο Βόλου

6. 6ο Γενικό Λύκειο Βόλου

7. Γυμνάσιο Αγριάς

8. Γυμνάσιο Λεχωνίων

9. Γυμνάσιο Ζαγοράς

10. Γενικό Λύκειο Ζαγοράς

Στο 9ο Γυμνάσιο Βόλου πραγματοποιείται δια ζώσης εκπαίδευση από τις 14.15 στο 7ο Γενικό Λύκειο Βόλου.

Για τις περιπτώσεις των γυμνασίων και λυκείων, όπου παρέχεται μεν δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά η προσέγγιση στο Σχολείο τους είναι αδύνατη, θα παρασχεθεί εκπαίδευση με το σύστημα του Ψηφιακού Σχολείου. Αυτοί οι μαθητές θα παρακολουθήσουν με διαδικασίες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκπαίδευσης) το Ωρολόγιο Πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης άλλου αντίστοιχου Σχολείου. Το ίδιο θα ισχύει και για τους μαθητές των ΕΠΑΛ ή ΕΚ.

Προτεραιότητα θα πρέπει να δίνεται στα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα της Γ’Λυκείου, σύμφωνα με τη σχετική σύσταση του ΔΔΕ Σ. Σαβελίδη.

Η διαδικασία τηλεκπαίδευσης

Η διαδικασία τηλεκπαίδευσης, όπου προβλέπεται, θα πραγματοποιείται ως εξής:

Από τη ΔΔΕ Μαγνησίας καλούνται οι Διευθυντές των παραπάνω Σχολείων Προέλευσης και των παραπάνω Σχολείων Υποστήριξης να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ώστε να ενημερώσουν άμεσα τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές και τους γονείς τους από τα Σχολεία Προέλευσης για το ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου Υποστήριξης και τα στοιχεία σύνδεσής τους με τις εν χρήσει πλατφόρμες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ιδιαίτερα με τα Webex Links.

Στα σχολεία, στα οποία για την τηλεκπαίδευση θα αξιοποιηθούν εκπαιδευτικοί του ίδιου Σχολείου, θα πρέπει να σχεδιαστεί ειδικό ωρολόγιο πρόγραμμα για τους μαθητές, οι οποίοι δεν έχουν πρόσβαση στα δια ζώσης μαθήματα των Σχολείων τους. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να δίνεται προτεραιότητα στα Πανελλαδικώς Εξεταζόμενα Μαθήματα της Γ Λυκείου.

Επίσης, τονίζεται η πρωταρχικής σημασίας αναγκαιότητα τήρησης των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την Δ1γ/Γ.Π/οικ.49166/22.09.2023 της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Περιβάλλοντος η οποία απεστάλη σε όλα τα Σχολεία και ΕΚ της αρμοδιότητάς της ΔΔΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αγιασμός κάθε Σχολικής Μονάδας θα πραγματοποιηθεί σε μέρα και ώρα την όποια θα αποφασίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων της. Προτείνεται να πραγματοποιηθεί με την λαμπρότητα που αρμόζει στην τελετή ειδικά αφού αυτή θα σημάνει την έναρξη λειτουργίας του Σχολείου μετά τις θεομηνίες που έπληξαν την περιοχή και τις καταστροφικές τους συνέπειες.


Ειδήσεις σήμερα:

Νεκρός 33χρονος που παρασύρθηκε το βράδυ από αυτοκίνητο στη λεωφόρο Βουλιαγμένης

Αγώνας δρόμου για να ανοίξει με ασφάλεια το ΟΑΚΑ - Ξεκινά και δεύτερη μελέτη για το στέγαστρο Καλατράβα

Συνταξιούχοι Αυστραλοί πέρασαν σχεδόν 500 μέρες σε κρουαζιέρα γιατί ήταν... φθηνότερο από γηροκομείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης