Ανάπτυξη δεξιοτήτων: η απάντηση στη νέα εποχή της αγοράς εργασίας
micro2

Ανάπτυξη δεξιοτήτων: η απάντηση στη νέα εποχή της αγοράς εργασίας

Για τον Επαμεινώνδα Γερολυμάτο, οι νέες δεξιότητες που απέκτησε ως άνεργος ήταν το διαβατήριο για αλλαγή καριέρας και επάνοδο στην αγορά εργασίας, ως μηχανικός ασφαλείας στον ταχύτατα αναπτυσσόμενο κλάδο της τεχνολογίας.


Sponsored Content

Εργαζόμενοι και επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια μια νέα πραγματικότητα στην αγορά εργασίας η οποία διαμορφώνεται συνεχώς με τάχιστους ρυθμούς και σε απόλυτη σύμπλευση με την εξέλιξη της τεχνολογίας. Ως κοινωνία καλούμαστε να προσαρμοστούμε στη νέα αυτή εποχή, περνώντας σε ένα μοντέλο συνεχούς εκπαίδευσης, απόκτησης και αναβάθμισης νέων δεξιοτήτων, κινητικότητας σε νέες καριέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, η προσπάθεια για νέες – και κυρίως ψηφιακές - δεξιότητες έχει διττή σημασία. Αφενός δημιουργεί νέες δυνατότητες σε εργαζόμενους αλλά και ανέργους για να αναπτυχθούν επαγγελματικά και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους, αφετέρου απαντά στην ανάγκη της αγοράς για κάλυψη θέσεων που απαιτούν ενεργή χρήση νέων ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών.

Για τον Επαμεινώνδα Γερολυμάτο, οι νέες δεξιότητες που απέκτησε ως άνεργος μέσα από τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα που υλοποίησε η Microsoft σε συνεργασία με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, ήταν το διαβατήριο για αλλαγή καριέρας και επάνοδο στην αγορά εργασίας. Με πτυχίο στα οικονομικά και εμπειρία στον τραπεζικό τομέα, ο Επαμεινώνδας είναι σήμερα μέρος του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου της τεχνολογίας στην Ελλάδα ως μηχανικός ασφαλείας σε μια παγκόσμια λογιστική εταιρεία.

Δείτε παρακάτω την ιστορία του Επαμεινώνδα Γερολυμάτου

Γνωρίστε τον Επαμεινώνδα

Οι ψηφιακές δεξιότητες αποτελούν βασικό πυλώνα της επενδυτικής πρωτοβουλίας GrForGrowth της Microsoft που στηρίζει την Ελλάδα στην ψηφιακή της μετάβαση και δημιουργεί νέες ευκαιρίες ανάπτυξης. H έμφαση που δίνει η Microsoft στις ψηφιακές δεξιότητες δεν είναι τυχαία: Σύμφωνα με τον Δείκτη Digital Futures Index της Microsoft, που αποκαλύπτει συσχετίσεις μεταξύ ψηφιοποίησης και οικονομικών και κοινωνικών οφελών, οι άνθρωποι που ζουν σε χώρες με υψηλότερα επίπεδα ψηφιακών δεξιοτήτων και ενεργή χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας είναι πιο παραγωγικοί, κερδίζουν περισσότερα, παράγουν περισσότερη καινοτομία και έχουν, γενικά, καλύτερη ποιότητα ζωής.

Στο πλαίσιο του GrForGrowth, η Microsoft έχει θέσει για την Ελλάδα έναν εξαιρετικά φιλόδοξο στόχο: να παρέχει 100.000 εκπαιδεύσεις σε ψηφιακές δεξιότητες μέχρι το 2025 σε συνεργασία με θεσμικούς φορείς και οργανισμούς. Ήδη, σήμερα, περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι έχουν επωφεληθεί, ανάμεσα τους 10.000  νέοι πτυχιούχοι, 5.000 στελέχη και υπάλληλοι της δημόσιας διοίκησης και 1.000 άνεργοι.


Οι ψηφιακές εκπαιδεύσεις της Microsoft παρέχονται ανάλογα με τις ανάγκες των ωφελούμενων
Για παράδειγμα, στο πλαίσιο μνημονίου συνεργασίας με τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ - πρώην ΟΑΕΔ), η Microsoft παρείχε πρόγραμμα κατάρτισης σε υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους (cloud services) για 1.000 ανέργους. Στόχος του προγράμματος ήταν να βοηθήσει τους ωφελούμενους να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα υπήρξε μεγάλη ζήτηση αφού για τις 1.000 προσφερόμενες θέσεις – για ανέργους ηλικίας 18 έως 45 ετών –  υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.500 αιτήσεις. Οι ωφελούμενοι που δεν είχαν προϋπηρεσία ή σπουδές πληροφορικής, τόνισαν τη χρησιμότητα του προγράμματος, ως προς τη βελτίωση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους, αναγνωρίζοντάς το ως μια σημαντική εκπαιδευτική εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει θετικά την επαγγελματική τους εξέλιξη και να τους ανοίξει νέους ορίζοντες και προοπτικές.

Αναβάθμιση δεξιοτήτων στη δημόσια διοίκηση
Τα τελευταία χρόνια οι επενδύσεις στην τεχνολογία αλλάζουν το πρόσωπο της Ελλάδας, δημιουργούν ωστόσο νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις: για να κερδίσει η χώρα από την ψηφιακή μετάβαση χρειάζονται στη δημόσια διοίκηση άνθρωποι που να μπορούν να αξιοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες και τις ψηφιακές εφαρμογές.

Στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, η Microsoft συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΑΑ) για την κατάρτιση στελεχών και υπαλλήλων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική της ψηφιοποίησης στη δημόσια διοίκηση που τα τελευταία τρία χρόνια προχώρησε με εκθετικούς ρυθμούς.

Κατά την πιλοτική φάση της συνεργασίας, υπήρξε σταδιακή εξοικείωση των ωφελούμενων με το περιβάλλον τεχνολογιών cloud της Microsoft, ενώ στη συνέχεια εντάχθηκαν πιο εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα με στόχο τη διεύρυνση των γνώσεων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων των συμμετεχόντων.

Για κάθε έναν/μία από τους 5.000 δημόσιους υπάλληλους που ωφελήθηκαν υπήρχε συγκεκριμένο πλάνο εκπαίδευσης ώστε να ενδυναμώνονται για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των θέσεων και των καθηκόντων τους. Οι εκπαιδεύσεις έγιναν από πιστοποιημένους εκπαιδευτές ενώ δόθηκε η δυνατότητα πιστοποίησης των υπαλλήλων που εκπαιδεύτηκαν σε χρήση τεχνολογιών Microsoft.

Η πρώτη ακαδημία δημοσίων υπαλλήλων
Η επόμενη φάση στη στρατηγική για την κατάρτιση των δημόσιων υπαλλήλων έρχεται μέσα από τη δημιουργία της 1ης Ακαδημίας Δημοσίων Υπαλλήλων σε τεχνολογίες Microsoft. Ένα καινοτόμο πρόγραμμα που υλοποιεί η Microsoft σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης με στόχο οι εκπαιδευτές του ΕΚΔΔΑ να εκπαιδευθούν και να πιστοποιηθούν σε τεχνολογίες cloud, ώστε στη συνέχεια να είναι εφικτή η άμεση εκπαίδευση του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας που χρησιμοποιεί ψηφιακές τεχνολογίες.

Η 1η Ακαδημία Δημοσίων Υπαλλήλων σε τεχνολογίες Microsoft (Microsoft Civile Servants Academy) δίνει ουσιαστικά την ευκαιρία στο ΕΚΔΔΑ να έχει στο δικό του δυναμικό Πιστοποιημένους Εκπαιδευτές Microsoft και να αναπτύξει νέα δυναμικά εκπαιδευτικά προγράμματα, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της Microsoft. Απώτερος στόχος της Ακαδημίας είναι να διευρύνει την εκπαίδευση σε ψηφιακές δεξιότητες και μέσω αυτής να βελτιώσει συνολικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες της δημόσιας διοίκησης προς όφελος πολιτών, κοινωνίας και επιχειρήσεων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης