Το τσίπουρο παίρνει τη θέση που του αρμόζει και στο Πασχαλινό τραπέζι

Το τσίπουρο παίρνει τη θέση που του αρμόζει και στο Πασχαλινό τραπέζι

Είναι παράδοση, είναι τέχνη, είναι γιορτή. Το τσίπουρο έχει πάντα μια θέση στο Πασχαλινό τραπέζι και ιδιαίτερα όταν αυτό είναι τόσο εκλεκτό όσο και τα εδέσματα, τότε αυτή η μέρα γίνεται εμπειρία και μένει αξέχαστη, απογειώνοντας κάθε στιγμή του συμποσίου.   

106012577_m_normal_none

Sponsored Content


Το τσίπουρο δεν είναι συνυφασμένο μόνο με τη Μεγάλη Εβδομάδα και τη νηστεία που προηγείται της μεγαλύτερης γιορτής του Χριστιανισμού. Συνδέεται με όλη την περίοδο του Πάσχα. Και ενώ είναι απαραίτητο για τους θαλασσινούς μεζέδες που έχουν την τιμητική τους όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα και ιδανικός παρτενέρ για τα τηγανητά καλαμαράκια, το ψητό χταπόδι, τις γαρίδες, αλλά και όλα τα νηστίσιμα καλούδια, τουρσιά, ταραμοσαλάτα, μελιτζανοσαλάτα, ελιές κ.λπ., βρίσκει την κορύφωσή του την ημέρα της Λαμπρής και δηλώνει παρόν και τις επόμενες ημέρες που ακολουθούν, που έχουν αυτήν την αύρα της χαλαρότητας και της χαράς. 

Εδώ σε αυτήν την ιδιαίτερη περίσταση, ένα καλό τσίπουρο μπορεί να κάνει τη διαφορά. Σαν μια επιβράβευση για όλους που είναι εκεί, σαν μια κατάφαση στο εξαιρετικό, το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό. Ένα απόσταγμα εφάμιλλο της γιορτής που αξίζει να βρεθεί στο τραπέζι της Λαμπρής, τόσο ως απεριτίφ στο άνοιγμα όσο και ως επιδόρπιο στο κλείσιμο, αλλά και συνεχώς, για να πλαισιώνει τα πλούσια μεζεδάκια και τα γλυκάδια της Λαμπρής. Μια τέτοια περίπτωση είναι το «Δεκαράκι», από τον Τύρναβο, η πρώτη οικογένεια μονοποικιλιακού τσίπουρου στην Ελλάδα. Κάθε μία από τις τρεις ετικέτες (όλες χωρίς γλυκάνισο) προέρχεται από συγκεκριμένη ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, κάτι που κάνει τα τρία αυτά αποστάγματα τόσο ξεχωριστά και τους δίνει αυτό το βελούδινο στόμα, την αρωματική μύτη, τον ισορροπημένο χαρακτήρα, όποια και από τις τρεις ετικέτες και αν επιλέξει κάποιος να απολαύσει. Το «Δεκαράκι Μοσχάτο» αποκλειστικά μόνο από Μοσχάτο Τυρνάβου, από την εκλεκτή αυτή ερυθρή ποικιλία σταφυλιών, το «Δεκαράκι Μαλαγουζιά» μόνο από (λευκά) σταφύλια Μαλαγουζιάς, και το «Δεκαράκι Ροδίτης Αλεπού» που παράγεται αποκλειστικά από τον κλώνο-βασιλιά του Ροδίτη, τον Ροδίτη Αλεπού Τυρνάβου, αποτελούν μια εκλεκτή οικογένεια αποσταγμάτων που έχει τις ρίζες της στα χαρισματικά εδάφη του Τυρνάβου (συγκεκριμένα στο Δαμάσι). Και τα τρία έχουν μια ξεχωριστή ιστορία να διηγηθούν, ενώ την ίδια στιγμή λειτουργούν ως αφορμή για να ξετυλιχθούν ιστορίες και να αναδυθούν συναισθήματα. 

IMG_2831

    

Το Δεκαράκι στο Πασχαλινό τραπέζι είναι εμπειρία. Παίρνει τη θέση του από νωρίς, συνήθως δίπλα στον ψήστη που από το πρωί ξεκινάει να ετοιμάζει το αρνί ή το κατσίκι. Εδώ το δροσερό τσίπουρο (απολαμβάνεται ιδανικά στους 10°C) λειτουργεί σαν προθέρμανση για όσα ευδαιμονικά πρόκειται να ακολουθήσουν, ανεβάζει αμέσως τη διάθεση και δίνει τον τόνο. Μπαίνει εκεί σε έναν πάγκο ή σε ένα μικρό τραπεζάκι για να συντροφεύει τον μάστορα της ψησταριάς μαζί με λίγη γραβιέρα, λίγη ντομάτα, ίσως και λίγο ψητό λουκάνικο που ψήνεται εκείνη τη στιγμή. Σιγά - σιγά μπαίνουν και άλλοι στο παιχνίδι, με ένα ποτηράκι. Η οικογένεια και οι καλεσμένοι μαζεύονται, οι ευχές δίνουν και παίρνουν, οι αγκαλιές, οι ασπασμοί, το «Χριστός Ανέστη» ακούγεται παντού. Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών θα αναδείξει τον νικητή της ημέρας, το αυγό του οποίου θα βγει αλώβητο από τα απανωτά τσουγκρίσματα. Μετά, όλο και κάποιο αυγό θα παραδοθεί στην όρεξη, μαζί με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλλά και μια γουλιά τσίπουρο, λίγο πριν ξεκινήσει το πλούσιο γεύμα. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το Δεκαράκι τόσο ξεχωριστό;  

Όλα ξεκινούν από τη διαδικασία της προσεκτικής επιλογής της πρώτης ύλης που προσφέρει το ιδιαίτερο terroir του Τυρνάβου -δηλαδή ο συνδυασμός εδάφους (αμπέλια σε ορεινές ή ημιορεινές πλαγιές) και μικροκλίματος (ψυχρό κλίμα)- μέχρι την αρχική απόσταξη και την αργή, καρτερική επαναπόσταξη στους χειροποίητους, χάλκινους άμβυκες, ώστε το τελικό απόσταγμα να είναι καθαρό, κρυστάλλινο και γλυκόπιοτο. Οι προσεκτικά επιλεγμένες ρώγες σταφυλιών από μία και μόνο ποικιλία κάθε φορά χαρίζουν ένα υψηλής ποιότητας αποτέλεσμα με σταθερή και διακριτή γεύση. Ο ανθικός τους χαρακτήρας, τα πλούσια αρώματα, το αρμονικό τους ταίριασμα με τα περισσότερα πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όλα μα όλα δηλώνουν, ότι αυτές οι τρεις ετικέτες είναι προορισμένες να πρωταγωνιστούν σε ιδιαίτερες περιστάσεις. 

IMG_4658

Αναπόσπαστο στοιχείο για ένα γνήσιο Πασχαλινό γλέντι, το τσίπουρο συνδέεται με τα έθιμα και τις παραδόσεις, ενώ την ίδια στιγμή γίνεται το σημείο αναφοράς για το κέφι και τη χαρά. Είναι ο καταλύτης για να εκφραστούν τα συναισθήματα με τον πιο αυθεντικό, ανυπόκριτο τρόπο, αφήνοντας στο στόμα τη γεύση της καλής ζωής. Αυτό ακριβώς έρχεται να επισφραγίσει το Δεκαράκι και να χαρίσει στις ξεχωριστές στιγμές του βίου αξέχαστες αναμνήσεις.   

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης