Σεισμός στην Αμφιλοχία: Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μετά τα 4,6 Ρίχτερ

Σεισμός στην Αμφιλοχία: Οι εκτιμήσεις των επιστημόνων μετά τα 4,6 Ρίχτερ

Λέκκας στο protothema: «Έντονη η μετασεισμική ακολουθία, δεν ανησυχούμε» - Η ανάρτηση Τσελέντη στο facebook - Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ζημιές μετά τα 4,6 Ρίχτερ στην περιοχή

SEISMOGRAFOS-SEISMOI-ARXEIO
Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στην περιφερειακή ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας, κοντά στην πόλη της Αμφιλοχίας.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας, η σεισμική δόνηση καταγράφτηκε στις 02:20 τα ξημερώματα, 12 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας, 245 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας.

Το εστιακό βάθος της δόνησης εκτιμάται στα 17 χιλιόμετρα από την επιφάνεια.


Για τον σεισμό 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Αμφιλοχία, μίλησε σήμερα το πρωί στο protothema ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.


Ο Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε στο protothema ότι ο ισχυρός σεισμός δεν εγείρει ιδιαίτερη ανησυχία προς το παρόν, ωστόσο επειδή είναι μια περιοχή, η οποία έχει αυξημένη σεισμική δραστηριότητα θα παρακολουθείται το φαινόμενο.

Μεταξύ άλλων, είπε, ότι πρόκειται για γνωστό ρήγμα της περιοχής, το ρήγμα Αμβρακικού, ένα ρήγμα που δεν είναι ενεργό. Η μετασεισμική ακολουθία ανήκει στην τρέχουσα σεισμικότητα, ενώ οι συνεχείς μετασεισμοί που σημειώνονται στην περιοχή καθησυχάζουν τους επιστήμονες. 

Μετά τα 4,6 Ρίχτερ έχουν ακολουθήσει σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο τρεις μετασεισμοί άνω των τριών Ρίχτερ. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Αμφιλοχία, προς το παρόν δεν έχουν προκύψει αναφορές για τυχόν ζημιές από τη δόνηση, που χαρακτηρίζεται «ασθενής».


Η ανάρτηση Τσελέντη στο facebook 

Κλείσιμο
Να ακολουθούν «με ευλάβεια» τα μέτρα σεισμικής προφύλαξης, προτρέπει τους κατοίκους της Αμφιλοχίας, ο Άκης Τσελέντης, μετά τον σεισμό των 4,6 Ρίχτερ στην Αμφιλοχία.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα».

Επιπλέον ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, αναφέρει:

«Μετατόπιση προς τις γειτονικές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες (που έχουν σεισμικό δυναμικό για πάνω απο 6 Ρίχτερ) δεν έχουμε δει αλλά επειδή έχουμε πολλά όργανα στη περιοχή παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολύ μεγάλη ακρίβεια».

Η ανάρτηση Τσελέντη

Αναλυτικά ο κ. Τσελέντης αναφέρει:

«Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώνει ότι σήμερα, στις 02:20 ώρα Ελλάδος, τα σεισμολογικά δίκτυα του κατέγραψαν ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.6 στην κλίμακα Richter. σε απόσταση 245 χλμ. ΔΒΔ των Αθηνών.

Το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 17,8 χιλιόμετρα ενώ το επίκεντρο βρίσκεται 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αμφιλοχίας.

Έκτοτε παρατηρείται μια έντονη (μετά)-σεισμική δράση στην περιοχή με δεκάδες σεισμούς κάτω των 3 Richter.

Ο σεισμός είχε διάρκεια και έγινε αισθητός σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές από τη σεισμική δόνηση.

Κατά τη γνώμη μου, λαμβάνοντας υπ´ όψη και το σεισμικό ιστορικό της ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ περιοχής η πιθανότητα να είναι προσεισμική δράση είναι μικρή αλλά για να σιγουρευτούμε 100% πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου τα επόμενα 24ωρα.

Μετατόπιση προς τις γειτονικές μεγάλες ρηξιγενής ζώνες (που έχουν σεισμικό δυναμικό για πάνω απο 6 Richter) δεν έχουμε δει αλλά επειδή έχουμε πολλά όργανα στη περιοχή παρακολουθούμε το φαινόμενο με πολύ μεγάλη ακρίβεια.

Φυσικά οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ «Σεισμός 4,6 Richter κοντά σε Αμφιλοχία και Άρτα» Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου...

Posted by Akis Tselentis on Monday, March 20, 2023






Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 4,7 Ρίχτερ, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή τόσο στο Αγρίνιο, την Πρέβεζα και την Λευκάδα, όσο και στην Πάτρα.

seismostora-seismosamvrakikos


Ειδήσεις σήμερα:

Credit Suisse: Τα σκάνδαλα που την «έσκασαν» - Το ξέπλυμα χρήματος, η συνεργασία με τη Μαφία

Μεσήλικες «Μπόνι και Κλάιντ» αλά ελληνικά - Φωτογραφίες από τη ληστεία τράπεζας

Καλομοίρα: Το φωτογραφικό άλμπουμ της από το ταξίδι στο Κάιρο για το πάρτι της Χρουσαλά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης