Σεισμός στην Τουρκία - Γκανάς: Στα 80 εκατ. η μετατόπιση της πλάκας Αραβίας-Ανατολίας

Σεισμός στην Τουρκία - Γκανάς: Στα 80 εκατ. η μετατόπιση της πλάκας Αραβίας-Ανατολίας

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου μίλησε στο protothema.gr - Δείτε τον σεισμικό χάρτη με τη μέτρηση

tourkia_2
Την ώρα που οι διασώστες δίνουν μάχη με το χρόνο για να εντοπίσουν ζωντανούς πολίτες κάτω από τα συντρίμμια, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να συγκεντρώσει όλο και περισσότερα δεδομένα για τους διπλούς φονικούς σεισμούς άνω των 7 Ρίχτερ, που χτύπησαν ξημερώματα Δευτέρας την Τουρκία.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Αθανάσιο Γκανά η μετατόπιση των πλακών Ανατολίας- Αραβίας αγγίζει τα 80 εκατοστά, όπως εξηγεί στο protothema.gr με τον αντίστοιχο σεισμικό χάρτη.

«Η σεισμική μετατόπιση των πλακών Ανατολίας και Αραβίας από τον σεισμό των 7,8 Ρίχτερ της 6ης Φεβρουαρίου 2023 μετρήθηκε με χρήση της τεχνολογίας GNSS στα 80 εκατοστά. Οι σεισμικές μετατοπίσεις φαίνονται πάνω στον χάρτη με ανύσματα, όπου το βέλος δείχνει τη φορά κίνησης με διάστημα εμπιστοσύνης 67%.

Οι μετατοπίσεις είναι μόνιμες και προκύπτουν από το άθροισμα των κινήσεων των μόνιμων γεωδαιτικών σταθμών στο Γκαζιαντέπ (40 εκατοστά, κωδικός ΑΝΤΕ) προς βορειο-ανατολικά και του σταθμού στο Εκιζονού (41 εκατοστά, κωδικός ΕΚΖ1) προς νοτιο-δυτικά. Επίσης, ο σταθμός στην πόλη Οσμανίγιε (κωδικός ΟΝΙΕ) κινήθηκε 30 εκατοστά προς νοτιο-δυτικά.

Η παραμόρφωση μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο. Η ενέργεια του σεισμού ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε την μετατόπιση του σταθμού TVA2 στην λίμνη Βαν (500 km μακριά από το επίκεντρο). Το επίκεντρο των 7,8 Ρίχτερ φαίνεται με κίτρινο αστεράκι και οι μετασεισμοί του πρώτου 24αώρου με κόκκινους κύκλους. Τα δεδομένα GPS τα έδωσε για επιστημονική χρήση το Κτηματολόγιο της Τουρκίας
».

Δείτε τον χάρτη:

sismos-tourkia-plakes_3


Ειδήσεις σήμερα:

Πέτρος Φιλιππίδης: Ένοχος για δύο απόπειρες, αθώος για τον βιασμό

Σεισμός στην Τουρκία: Οργή κατά Ερντογάν - «Ήταν απροετοίμαστος» τον κατηγορεί η αντιπολίτευση

Μανούσος Βολουδάκης: Όταν μίλησε για τον καρκίνο δύο μήνες πριν τον θάνατό του - «Πολλαπλό σοκ»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης