«Ο Όλυμπος τιμωρεί όσους δεν τον σέβονται» - Γιατί έχουμε τόσα ατυχήματα με ορειβάτες

«Ο Όλυμπος τιμωρεί όσους δεν τον σέβονται» - Γιατί έχουμε τόσα ατυχήματα με ορειβάτες

Το  βουνό των Θεών είναι από τα πιο δύσκολα με ευμετάβλητες καιρικές συνθήκες και απρόβλεπτες παγίδες, εξηγούν έμπειροι ορειβάτες 

OREIBATES_OLYMPOS2
«Στο βουνό δίνεις μια διαρκή μάχη με την ίδια σου την ύπαρξη. Η επιτυχία αυξάνει την αυτοπεποίθηση και αυτή φέρνει νέες επιτυχίες και η επίτευξη του στόχου ανοίγει άμεσα το δρόμο για τον επόμενο. Κι όλα αυτά λειτουργούν σε συνδυασμό με την αδρεναλίνη, και την αγάπη για την ορειβασία», είχε αναφέρει παλαιότερα ο Αντώνης Συκάρης  ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ορειβάτες που κατέκτησε έξι από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μέτρων στον κόσμο, πριν σκοτωθεί τον Απρίλιο του 2022 στα Ιμαλάια.
antwnis_sykaris_new_2xr
Ο Αντώνης Σύκαρης

Το πρόσφατο δυστύχημα στον Όλυμπο με θύμα τον 41χρονο Αναστάστιο Δημόπουλο, έμπειρο κατά γενική ομολογία άλλων ορειβατών, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι στα βουνά ψέματα δεν χωράνε, όσο έμπειρος και αν είσαι, όσες κορυφές και αν έχεις κατακτήσει. Γιατί όπως εκτιμούν άλλοι ορειβάτες ο θάνατος του 41χρονου ήταν αποτέλεσμα κάποιας στιγμιαίας απροσεξίας. «Εικάζουμε ότι ο άτυχος συνάνθρωπός μας, αν και έμπειρος όπως λένε, πρέπει να πάτησε με τα καρφιά που έχουν τα ειδικά υποδήματα ορειβασίας τα πατζάκια του και εκεί να σκάλωσε και να έπεσε. 
Αναστασιος_Δημοπουλος
Ο Αναστάσιος Δημόπουλος

Κλείσιμο
Αν στα 4 δευτερόλεπτα δεν προλάβει να σταματήσει τότε φεύγεις με μεγάλη ταχύτητα» ανέφερε στο protothema.gr ο κ. Ζαφείρης Τρόμπακας, διευθυντής εκπαίδευσης στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, ο οποίος σε ηλικία 17 ετών είχε συμμετάσχει, παραμονές Χριστουγέννων του 1979 σε μια αποστολη 14 ορειβατών στον Όλυμπο, όπου σκοτώθηκαν 2 άτομα, ενώ οι υπόλοιποι 12 επέζησαν επί 54 ώρες μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Τρόμπακας εξηγεί και το λόγο που τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αυξητική τάση στα ατυχήματα στον Όλυμπο. Όπως χαρακτηριστικά λέει, η αυξημένη επισκεψιμότητα αλλά και η έλλειψη παιδείας και σεβασμού για το βουνό είναι οι κύριες αιτίες.
Ζαφειρης_Τρομπακας
Ο Ζαφείρης Τρομπάκας

«Έχουμε αυξημένη επισκεψιμότητα και άρα περισσότερα ατυχήματα. Όσον αφορά το τελευταίο με τον θάνατο του 41χρονου να πούμε ότι είναι το πρώτο θανατηφόρο τα τελευταία 60 χρόνια στη συγκεκριμένη περιοχή του Ολύμπου, που γίνεται χειμώνα. Και να τονίσουμε ότι ο άνθρωπος αυτός έπεσε με ταχύτητα και εκσφενδονίστηκε πάνω σε βράχια, γιατί έπεσε σε πάγο, ανέπτυξε ταχύτητα και κατέληξε σε βράχια. 
15913323_l
Κάμπιγκ στην κορυφή του Ολύμπου
Olympus2_2

Να σας πω ότι στις 15 Απριλίου του 2018 μια κοπέλα είχε πέσει από 400 μέτρα στην περιοχή αλλα έπεσε πάνω σε μαλακό χιόνι που απόσβεσε τον κραδασμό, τώρα όμως το χιόνι δεν είναι αφράτο αλλά έχει γίνει πάγος κάτι που καθιστά την ορειβασία επικίνδυνη. Και θα είναι έτσι μέχρι τις 15 Ιανουαρίου μέχρι να πέσει καινούργιο χιόνι, αλλά και μετά θα υπάρχει κίνδυνος σε κάποια σημεία για χιονοστιβάδες κάτι που θέλει προσοχή».
Τα_αδελφια_Αλεξανδρος_και_Μιχαλης_Στυλλας
Τα αδέλφια Αλέξανδρος και Μιχάλης Στύλλας


Ο Αλέξανδρος Στύλλας μαζί με τον αδερφό του Μιχάλη τα τελευταία 19 χρόνια εγκατέλειψαν την πόλη τους στη Θεσσαλονίκη και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στο «βουνό των θεών». Εκεί ζουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου ως διαχειριστές του καταφυγίου «Χρήστος Κάκκαλος» στα 2.648 μέτρα. «Ο Ολυμπος είναι από τα δυσκολότερα βουνά στον κόσμο. Εχω ταξιδέψει, έχω πάει σε 30 αποστολές στα Ιμαλάια μαζί με τον αδελφό μου, έχω πάει με αποστολή στα ινδικά Ιμαλάια για σκι, έχω πάει στις Αλπεις πάρα πολλές φορές , αλλά σίγουρα το δικό μας ψηλότερο βουνό είναι από τα πιο επικίνδυνα. Ξεχωριστό μεν, αλλά απρόβλεπτο.

Μπορεί κάτω από τον Ολυμπο να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, αλλά πάνω από τα 2.500 μέτρα επικρατούν 100 διαφορετικές και εναλλασσόμενες καιρικές συνθήκες. Μπορεί να έχει ήλιο στα ριζά του βουνού και πάνω να ρίχνει κεραυνούς και χαλάζι, τα οποία μπορούν να σκοτώσουν ανά πάσα στιγμή», σημειώνει ο Αλέξανδρος Στύλλας και θα εξηγήσει για ποιο λόγο εκτιμά ότι συνέβη το τελευταίο δυστύχημα. «Αυτή τη στιγμή στον Όλυμπο έχει να χιονίσει ένα μήνα σχεδόν.
123485841_l
Άγρια άλογα στον Όλυμπο

Αυτό σημαίνει ότι το χιόνι έχει γίνει πάγος. Την ημέρα μαλακώνει και το βράδυ γίνεται γυαλί, πολύ σκληρός πάγος. Ό,τι εξοπλισμό και αν έχεις όσο έμπειρος και αν είσαι ένα λάθος μπορεί να αποβεί μοιραίο σε κλίσεις όπως αυτή στην οποία βρισκόταν ο άνθρωπος που έφυγε από τη ζωή. Γιατί αυτός βρισκόταν κάτω από την κορυφή σε τεράστια κλίση του βουνού. Οπότε αν πέσεις στον πάγο παίρνεις μεγάλη ταχύτητα και δεν σταματάς».

Όπως επισημαίνει ο κ. Στύλλας ένα σημαντικό θέμα που θα πρέπει να δει η πολιτεία είναι η διάσωση με ελικόπτερο. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ελικοδιάσωση γιατί τα Super Puma που έχουμε είναι ελικόπτερα βαριά και δεν κάνουν για το τερέν των βουνών μας. Θα πρέπει λοιπόν να έχουμε μικρά ευέλικτα ελικόπτερα, αλλά και προσωπικό εξειδικευμένο στη διάσωση τέτοιου είδους. 
133722511_l_2
Στην κορυφή του Ολύμπου

Μετά το θάνατο του Ερμή Θεοχαρόπουλου στα Τζουμέρκα μαζί με τον πατέρα του Γιάννη τρέξαμε ώστε να ψηφιστεί νομοσχέδιο για την ελικοδιάσωση. Αυτή τη στιγμή δεν έχει γίνει ακόμη κάτι. Θα πρέπει να έχουμε προσωπικό που να εκπαιδευτεί σε Γερμανία και Ελβετία εκεί όπου γνωρίζουν καλύτερα για την ελικοδιάσωση και παράλληλα να έχουμε άλλου τύπου ελικόπτερα, ειδικά για αυτές τις καταστάσεις».
Ο Αλέξανδρος Στύλλας ήταν συνοδός του αδερφού του Μιχάλη ο οποίος τον Μάιο του 2004 ήταν ένας από τους εννέα συμμετέχοντες στην αποστολή που ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ. Η ορειβασία για τα δυο αδέρφια είναι τρόπος ζωής και όχι ένα απλό άθλημα. Και όπως συνηθίζει να λέει ο Αλέξανδρος, «στα βουνά πάμε να πάρουμε ανάσα ζωής, δεν πάμε να την αφήσουμε».




Ειδήσεις σήμερα:

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εύχεται «καλή χρονιά» με μια οικογενειακή φωτογραφία

Θερμό το πρώτο τρίμηνο του 2023 στην Ελλάδα - Περισσότερα κύματα καύσωνα φέτος

Έριξαν πυροτεχνήματα στο μπαλκόνι και «λαμπάδιασαν» την τέντα - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης