Τεκνοθεσία και αναδοχή κακοποιημένων παιδιών: Μύθοι και αλήθειες για τη διαδικασία

Τεκνοθεσία και αναδοχή κακοποιημένων παιδιών: Μύθοι και αλήθειες για τη διαδικασία

Με αφορμή τις περιπτώσεις αποκατάστασης τριών κακοποιημένων παιδιών, το Χαμόγελο του Παιδιού αναλύει τον υπάρχοντα μηχανισμό στη χώρα μας

teknothesia
Με αφορμή τις συγκινητικές περιπτώσεις αποκατάστασης τριών κακοποιημένων παιδιών, το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναλύει τον υπάρχοντα μηχανισμό για την τεκνοθεσία και την αναδοχή στην Ελλάδα. Και, ευκαιρίας δοθείσης, η οργάνωση επιχειρεί να διαλύσει τους σχετικούς μύθους.

Τις προηγούμενες ημέρες, με την πρωτοβουλία του «Χαμόγελου» ολοκληρώθηκαν δύο ξεχωριστές υποθέσεις τεκνοθεσίας: Η πρώτη αφορά σε δύο ανήλικα αδέρφια, βάναυσα κακοποιημένα, τόσο σωματικά, όσο και ψυχικά, τα τελευταία χρόνια μεγάλωναν σε μία από τις στέγες προστασίας της οργάνωσης, κατόπιν εισαγγελικής εντολής.

Σύμφωνα με τους ειδικούς συνεργάτες του «Χαμόγελου», με βάση το ιστορικό αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των παιδιών, κρίθηκε ότι η τεκνοθεσία αποτελούσε την ιδανική πρόταση αποκατάστασης. Ωστόσο, δεν ήταν εύκολο να βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια, η οποία θα παρείχε όλες τις απαιτούμενες εγγυήσεις ότι θα αναλάμβανε τη φροντίδα των παιδιών, καθώς αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρά ζητήματα υγείας.

Μετά από ένα χρονικό διάστημα αναζήτησης, η διεπιστημονική ομάδα «Χαμόγελου» και αφού διενεργήθηκε ο προβλεπόμενος έλεγχος από την αρμόδια Περιφέρεια στην ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδας, τα παιδιά εντάχθηκαν στη νέα, θετή οικογένειά τους.

Η δεύτερη πρόσφατη περίπτωση τεκνοθεσίας αφορά σε ένα βρέφος, το οποίο παρέλαβε το «Χαμόγελο του Παιδιού» από νοσοκομείο, προκειμένου να φιλοξενηθεί στις δομές της οργάνωσης έως ότου βρεθεί η κατάλληλη οικογένεια για την αποκατάστασή του μέσω αναδοχής ή τεκνοθεσίας. Αντί γι' αυτό, όμως, το «Χαμόγελο» ζήτησε από τις αρμόδιες αρχές να επισπεύσουν τη διαδικασία ανεύρεσης της κατάλληλης οικογένειας, να γίνει ο έλεγχος κ.λπ., ώστε το παιδί να οδηγηθεί απευθείας σε αυτήν, χωρίς οποιαδήποτε άλλη μεσολάβηση. Ευτυχώς, η οικογένεια η οποία κάλυπτε όλες τις προδιαγραφές βρέθηκε και το παιδί αποκαταστάθηκε με απόλυτη ασφάλεια.

Όπως επισημαίνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» τα ως άνω παιδιά είναι μόλις τρία από τα συνολικά 98 που έχουν αποκατασταθεί μέσω τεκνοθεσίας, με πρωτοβουλίες της οργάνωσης και κατά το διάστημα από το 2006 έως σήμερα. Αντιστοίχως, τα παιδιά που έχουν αποκατασταθεί μέσω αναδοχής ανέρχονται στα 30 και σε όλες τις περιπτώσεις η διαδικασία έχει προχωρήσει σε συνεργασία με τις κατά τόπους Διευθύνσεις Κοινωνικής Μέριμνας.

Κλείσιμο
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θεωρεί σαν πάγια και απόλυτη προτεραιότητα την επανένωση των παιδιών με τη βιολογική τους οικογένεια -αλλά μόνον εφόσον εκλείψουν οι λόγοι που οδήγησαν στην αρχική απομάκρυνση. Παρόλ' αυτά, τα στοιχεία που τηρεί το «Χαμόγελο» είναι μάλλον αποκαρδιωτικά, καθώς για 79 από τα 126 παιδιά που έχουν δηλωθεί προς αναδοχή, δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Και με τα 59 εξ αυτών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά, παρόλον ότι προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς.

Σήμερα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Τα 6 από αυτά είναι άνω των 12 ετών και, επίσης, για τα υπόλοιπα 21 παιδιά, μολονότι εμφανίζονται κάποιες προτάσεις σύνδεσης, τελικά τα παιδιά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς.

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο», τόσο στην περίπτωση της αναδοχής όσο και της τεκνοθεσίας οι βασικότερες αιτίες εξαιτίας των οποίων δεν προχωρά η αποκατάσταση των παιδιών είναι οι ακόλουθες:

- Η αποκατάσταση αφορά σε 2 ή 3 αδέλφια που φιλοξενούνται μαζί και έχουν ισχυρό αδελφικό δεσμό, γεγονός που καθιστά αδύνατη την αποκατάστασή τους χωριστά.

- Η καταγωγή του παιδιού.

- Οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών (όπως ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, αργή ψυχοκινητική εξέλιξη, μαθησιακές δυσχέρειες, θέματα ψυχικής ή σωματικής υγείας κ.λπ.), στις οποίες οι υποψήφιοι ανάδοχοι ή θετοί αδυνατούν να ανταποκριθούν

- Η ηλικία του παιδιού. Γενικώς αποκαθίστανται πιο εύκολα παιδιά ηλικίας έως 6 ετών. Όσο μεγαλύτερο το παιδί, τόσο πιο δύσκολα προκύπτει σύνδεση.

Το «Χαμόγελο του Παιδιού», αφήνοντας αιχμές προς ορισμένους φορείς που δεν κατονομάζονται, υπογραμμίζει σε σχετική ανακοίνωσή του ότι «η απόλυτη, μονομανής και αφοριστική άποψη που εκφράζεται από κάποιους στο βωμό της αποϊδρυματοποίησης, ότι όλες οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να κλείσουν, σίγουρα δεν δίνει τη λύση. Το 'Χαμόγελο του Παιδιού' στα Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά μεγαλώνει αυτά ακριβώς τα παιδιά με ποιότητα, φροντίδα, νοιάξιμο και ασφάλεια, παρέχοντάς τους όλα όσα δικαιούνται.

» Μέχρι σήμερα 'Το Χαμόγελο του Παιδιού' έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών. Για κάθε παιδί η πολυεπιστημονική ομάδα του Οργανισμού αναζητά την καλύτερη λύση.

» 'Το Χαμόγελο του Παιδιού', με απόλυτη διαφάνεια, συνεχίζει να βρίσκεται σε συνεργασία με τις Εισαγγελικές Αρχές, αναζητώντας λύσεις εξατομικευμένα για κάθε παιδί, με σεβασμό στην ιστορία και στις ανάγκες του, είτε επανενωθεί με την οικογένειά του, είτε αποκατασταθεί μέσω αναδοχής και τεκνοθεσίας, είτε μεγαλώνοντας σε ένα από τα Σπίτια που λειτουργεί ο Οργανισμός πανελλαδικά».





Ειδήσεις σήμερα:

«Βομβαρδισμένο» τοπίο μετά τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη - Στο χειρουργείο αστυνομικός

Έρχεται ισχυρή κακοκαιρία - Οι πρώτες εκτιμήσεις για Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά

Σκληρό πόκερ για το ρωσικό πετρέλαιο: Πέφτουν οι τιμές, φουντώνουν οι αντιδράσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης