Δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες: «Ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου, ο Κώστας μου» ήταν τα παιδιά του Καλογρίτσα στο Μαξίμου

Δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες: «Ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου, ο Κώστας μου» ήταν τα παιδιά του Καλογρίτσα στο Μαξίμου

Τι κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών 

5496889__1_
Ο μάρτυρας Κυριάκος Τόμπρας κατά τη διάρκεια της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών που διεξάγεται η δίκη για τις τηλεοπτικές άδειες του έτους 2016, διευκρινίσε ποια ήταν «τα παιδιά» του Μαξίμου που έλεγε ο επιχειρηματίας Χρήστος Καλογρίτσας.

Παράλληλα, κατά την διάρκεια της δίκης με κατηγορούμενους των πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον κ. Καλογρίτσα, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στους τρεις λόγους που η Αραβικών συμφερόντων εταιρεία CCC των αδελφών Χούρι υπαναχώρησε από το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών το 2016.

Αναφερόμενος ο κ. Τόμπρας στα ποια ήταν «τα παιδιά» του Μαξίμου που έχει αναφέρει κατ΄ επανάληψη ο κ. Καλογρίτσας, διευκρίνισε ότι ήταν «ο Αλέξης μου, ο Νίκος μου και ο Κώστας μου» και επανέλαβε ότι ο συνολικός αριθμός «των παιδιών» ήταν περίπου δέκα.

Ο μάρτυρας κατά την δεύτερη ημέρα της κατάθεσής του, επισήμανε ότι ο κ. Παππάς επισκεπτόταν τακτικά τον κ. Καλογρίτσα στο γραφείο του, ενώ όπως του είχε πει ο επιχειρηματίας, ο ίδιος πήγαινε στο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το μάρτυρα συντελεστές της συμφωνίας για τις τηλεοπτικές άδειες που τελικά ναυάγησε ήταν Νίκος Παππάς, ο Χρήστος Καλογρίτσας και ο Samer Khoury της CCC.

Κλείσιμο
Μετά από σχετική ερώτηση της προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, ο κ. Τόμπρας ανέφερε ότι από τον κ. Καλογρίτσα ξέρει ότι η τότε Κυβέρνηση τον έβαλε μπροστά γιατί είχε λευκό αριστερό μητρώο και ήταν ο μόνος που του είχαν εμπιστοσύνη, λόγω των αριστερών καταβολών του.

Σε άλλη ερώτηση της προέδρου του δικαστηρίου, ο κ. Τόμπρας απάντησε ότι η εταιρεία CCC των αδελφών Χούρι υπαναχώρησε καθώς, αφενός κατάλαβε ότι ο επιχειρηματίας δεν είχε πλέον την στήριξη της κυβέρνησης και αφετέρου είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να τις περάσει μια τροπολογία και μάλιστα την είχε έτοιμη μαζί με την αιτιολογική έκθεσή της, αλλά αυτό δεν έγινε.

Επιπρόσθετα, συνέχισε ο μάρτυρας, η CCC είχε παραβιάσει του κανόνες των «επιχειρηματικών σπιτιών» (ελληνικών), καθώς ενώ δεν είχε δικαίωμα να ασκεί η εν λόγω εταιρεία επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ελλάδα, επιχείρησε να μπει στο τηλεοπτικό τοπίο (τηλεοπτικά κανάλια).

Ο κ. Καλογρίτσας, κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, υπέβαλε ερώτηση -παρατήρηση προς τον μάρτυρα: «Καμία καταγγελία δεν έκανε ποτέ και σιώπησα. Δεν μίλησα σε κανέναν. Όταν ήρθε μια ψευδής διαιτητική απόφαση υποχρεώθηκα να απαντήσω σε αυτούς. Υπέφερα και το κράτησα για τον εαυτό μου. Συμφωνείται μαζί μου σε αυτό;»

Μάρτυρας: Έτσι είναι.

Καλογρίτσας: Ό,τι υπέστην, υπέστην. Και να πέθαινα θα πέθαινα. Δυστυχώς έβαζα το κόμμα μου μπροστά. Ό,τι είχα και δεν είχα και θεωρώ ότι στο ΚΚΕ ήμουν ο ένας μετά το Χαρίλαο. Όταν έλεγα «παιδιά»… κάποια στιγμή είχα πει: «Αλέξη και πέντε τετραετίες να κανείς πρωθυπουργός μεγαλύτερη ιστορία από μένα δε θα γράψεις».

Πάντως, κατά την σημερινή διαδικασία υπήρξε, κατ΄ επανάληψη, ένταση μεταξύ συνηγόρων των δύο κατηγορουμένων και της έδρας.

Η δίκη συνεχίζεται την ερχόμενη Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2.

Τι λέει η υπεράσπιση του Νίκου Παππά

Αντιδρώντας σε όσα ειπώθηκαν σήμερα στο Ειδικό Δικαστήριο, οι δικηγόροι του Νίκου Παππά φέρονται να είπαν ότι ο Κυριάκος Τόμπρας επιβεβαίωσε ξανά τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στη συνεργασία CCC - Καλογρίτσα και τη μη παράβαση καθήκοντος σε κανένα στάδιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από τον Νίκο Παππά.

Σύμφωνα με τους δικηγόρους υπεράσπισης του Νίκου Παππά, ο μάρτυρας αφού επανέλαβε ότι «δεν είδα, δεν άκουσα και δεν συνάντησα τον Παππά» σε κανένα στάδιο των διαβουλεύσεων των δύο μερών, εξήγησε ότι στο Πόρτο Χέλι υπήρξε «καταρχήν συμφωνία» και όχι «οριστική συμφωνία», της οποίας προηγήθηκαν και ακολούθησαν αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις μεταξύ Χούρι - Καλογρίτσα και των συνεργατών τους.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μεταξύ άλλων ο κ. Τόμπρας ανέφερε:

-«Χούρι και Καλογρίτσας ζήτησαν από τον Παππά να αλλάξουν οι όροι (σ.σ. του διαγωνισμού), αλλά ο Παππάς αρνήθηκε και δεν τους άλλαξε».

-«Ούτε παράταση στην καταβολή της εγγυητικής, ούτε αύξηση του αριθμού των δόσεων για το τίμημα (από τρεις σε δέκα), ούτε όρους που δυσχέραναν τους ανταγωνιστές Καλογρίτσα έβαλε ο Παππάς».

-«Ο Καλογρίτσας μπορούσε να βρει τα λεφτά. Είχε λεφτά. Όπως βρήκε τα 8 εκατ. ευρώ για την πρώτη εγγυητική επιστολή και τα 6,5 εκατ. ευρώ για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων του γιου του», ώστε η εταιρεία που σύστησε ο γιος του να μπορεί να συμμετάσχει στον διαγωνισμό, όπως και έγινε. Και έτσι καταρρίφθηκαν με πάταγο εκ νέου τα περί «μπροστινού».

«Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η δίωξη εναντίον του Νίκου Παππά είναι πολιτική δίωξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που εκμεταλλεύεται μια «ιδιωτική και επιχειρηματική διαφορά», όπως τη χαρακτήρισε και ο Κυριάκος Τόμπρας. Τα ψέματα καταρρέουν. Για μια ακόμα φορά» τονίζουν από την πλευρά υπεράσπισης του Νίκου Παππά.


Ειδήσεις σήμερα:

Πετρέλαιο: Η ΕΕ ενέκρινε το πλαφόν στα 60 δολάρια ανά βαρέλι - Σφίγγει ο κλοιός για τη Μόσχα

Κιβωτός του Κόσμου: Οι πρώτες εικόνες της πρεσβυτέρας μετά τις καταγγελίες - «Ρε άντε φύγετε από εδώ», δείτε βίντεο

Balenciaga: Ο Γεωργιανός διευθυντής ζητά συγγνώμη για τα σαδομαζοχιστικά αρκουδάκια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης