Ομαδική Ασφάλιση: Διαμορφώνει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων

Ομαδική Ασφάλιση: Διαμορφώνει ισχυρούς δεσμούς μεταξύ εργαζομένων και επιχειρήσεων

eae1

Sponsored Content

Με τις επιπτώσεις της πανδημίας ακόμη παρούσες, την ενεργειακή κρίση σε εξέλιξη και τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις στο οικονομικό γίγνεσθαι, πολλές από τις «σταθερές» στη ζωή μας, την κοινωνική, αλλά και την επαγγελματική, είτε επαναπροσδιορίστηκαν, είτε επαναξιολογήθηκαν. Σε αυτό το περιβάλλον όπου όλα αλλάζουν και αναθεωρούμε ότι κάποτε θεωρούσαμε δεδομένο, η προστασία της υγείας μας και αυτής των δικών μας ανθρώπων, αλλά και το αίσθημα ικανοποίησης, εμπιστοσύνης και ασφάλειας στον εργασιακό μας βίο, είναι ακόμα πιο ψηλά στις προτεραιότητές μας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την έρευνα της Glassdoor, το 60% των ατόμων που αναζητούν εργασία δίνουν μεγάλη προτεραιότητα σε οφέλη και παροχές που επηρεάζουν άμεσα τα οικονομικά και την ευημερία τους. Με βάση την ίδια έρευνα, οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι η ασφάλιση Υγείας, είναι η πιο σημαντική παροχή που θα ήθελαν να λαμβάνουν από τον εργοδότη τους, μετά τον μισθό.

Ενδιαφέρον προκαλεί, ωστόσο, ότι μάλλον αντίστοιχος επαναπροσδιορισμός συμβαίνει και στον επιχειρησιακό στίβο, από πλευράς, δηλαδή, εργοδοτών, ανεξαρτήτως μεγέθους και κλάδου δραστηριότητας. Διαπιστώνεται, δηλαδή, από πλευράς των επιχειρήσεων μια συνειδητή αναγνώριση των εργαζομένων τους ως του βασικού τους κεφαλαίου και εξαιρετικά κρίσιμου παράγοντα της βιωσιμότητας και της επιτυχίας τους.

Ως το σημαντικότερο «asset» ενός οργανισμού, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις μεριμνούν για τη μέγιστη δυνατή διασφάλιση και την προστασία του ανθρώπινου δυναμικού τους, παρέχοντάς τους ομαδική ασφάλιση Ζωής και, οπωσδήποτε, Υγείας.

Η ομαδική ασφάλιση Υγείας είναι μια παροχή που, παράλληλα, αποτελεί επένδυση, με οφέλη για κάθε επιχείρηση -μικρή ή μεγάλη. Δεν είναι τυχαίο, συνεπώς, που, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται, και στην Ελλάδα, αυξημένο ενδιαφέρον και εμπιστοσύνη προς τις ομαδικές ασφαλίσεις.

166810094_m


Κλείσιμο
Ενδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για το 2021, 5.706 επιχειρήσεις και οργανισμοί, κάθε μεγέθους, έχουν μεριμνήσει για τους ανθρώπους τους μέσω ομαδικής ασφάλισης Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, περισσότεροι από 1 εκατ. εργαζόμενοι και μέλη της οικογένειάς τους (αύξηση 7% έναντι του 2020) διέθεταν κάλυψη από ομαδικά ασφαλιστήρια Υγείας, μέσω των οποίων καταβλήθηκαν συνολικά περισσότερα από 180 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις νοσοκομειακών και εξωνοσοκομειακών εξόδων σε όσους είχαν την ατυχία να ασθενήσουν (αύξηση 10% έναντι του 2020).

Με τουλάχιστον 15 ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα και να προσφέρουν ανταγωνιστικές λύσεις για ομαδικές ασφαλίσεις Υγείας, οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα έχουν πολλές επιλογές για ομαδικά προγράμματα που ταιριάζουν στις ανάγκες και τις δυνατότητές τους, έτσι ώστε να ενισχύσουν το επίπεδο της ικανοποίησης των εργαζομένων τους και την εικόνα τους ως εργοδότες.

Σε μία περίοδο μεγάλης κινητικότητας στον εργασιακό στίβο και με διαρκή τον ανταγωνισμό μεταξύ των εργοδοτών για την προσέλκυση και διατήρηση των καλύτερων «ταλέντων», υπάρχουν πολλοί λόγοι για να στραφούν οι εταιρείες στην ομαδική ασφάλιση των ανθρώπων τους.

156124049_m


Προσιτή επιλογή
Η ομαδική ασφάλιση αφορά σε ασφαλιστήριο συμβόλαιο ανάμεσα σε μια επιχείρηση και μια ασφαλιστική εταιρεία για να προσφέρει κάλυψη στους εργαζόμενους και σε εξαρτώμενά τους μέλη, όπως σύζυγο ή ανήλικα παιδιά. Οι επιχειρήσεις συνήθως πληρώνουν εξ ολοκλήρου το ασφάλιστρο για τους εργαζομένους τους, δίνοντας την επιλογή στους τελευταίους να «εγγράψουν» και τα προστατευόμενα μέλη τους (σύζυγο και παιδιά) στο ίδιο ομαδικό ασφαλιστήριο, πληρώνοντας οι ίδιοι μόνο το ασφάλιστρο που αντιστοιχεί σε αυτά τα μέλη.

Κατά κανόνα, το ασφάλιστρο ανά καλυπτόμενο μέλος είναι χαμηλότερο σε σχέση με παρόμοιες καλύψεις των ατομικών ασφαλιστηρίων Υγείας, γεγονός που καθιστά την ομαδική ασφάλιση ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των εργαζομένων και μια ιδιαίτερα προσιτή επιλογή ακόμα και για μικρότερες επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η ομαδική ασφάλιση συνιστά μια ελκυστική και αξιόπιστη επιλογή, η οποία προσαρμόζεται στις ανάγκες των εργαζομένων και τις οικονομικές δυνατότητες της επιχείρησης και των μελών του προγράμματος.

176147320_m


Οφέλη για εργαζόμενους και εργοδότες
Μέσω των ομαδικών προγραμμάτων Υγείας οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους νιώθουν προετοιμασμένοι για τα απρόοπτα της ζωής. Η υγεία των εργαζόμενων και το αίσθημα ασφάλειας που τους προσφέρει η ασφαλιστική κάλυψη επιδρούν θετικά στην παραγωγικότητά τους.

Επιπλέον τα ομαδικά προγράμματα ασφάλισης είναι μια παροχή η οποία δεν επιβαρύνει φορολογικά τους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να μειώνεται το οικονομικό άγχος που βιώνουν.
Και βέβαια οι χαρούμενοι και ικανοποιημένοι εργαζόμενοι διατηρούν ισχυρότερους δεσμούς με την εταιρεία και την ηγεσία της.

Οφέλη έχει, όμως, και ο εργοδότης. Η παροχή ενός ομαδικού προγράμματος Υγείας ενισχύει την εικόνα του «ελκυστικού εργοδότη», βοηθώντας τον να προσελκύσει νέα ικανά στελέχη. Επιπλέον, η εκάστοτε εταιρεία αποκτά ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Συνολικά, τα ομαδικά συμβόλαια ασφάλισης μπορούν να αποτελέσουν την υγιή βάση πάνω στην οποία θα δημιουργηθούν διαχρονικές σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ επιχειρήσεων και εργαζομένων, καθιστώντας πιο λειτουργικές και ανταγωνιστικές τις επιχειρήσεις σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης