Κλιματιστικό: 5 tips για να απογειώσεις την απόδοση φέτος τον χειμώνα

Κλιματιστικό: 5 tips για να απογειώσεις την απόδοση φέτος τον χειμώνα

Η θέρμανση με κλιματιστικό τον χειμώνα είναι μια σωτήρια λύση

close-up-selective-focus-hand-woman-holding-use-remote-control-open-aircondition-living-room-home
Με τον υδράργυρο να έχει πάρει την κατιούσα αφού τα πρώτα χιόνια ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή του στις ορεινές περιοχές και με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας να παραμένουν στα ύψη το κλιματιστικό φαντάζει η μόνη λύση.

Η θέρμανση με κλιματιστικό τον χειμώνα είναι μια σωτήρια λύση εάν αναζητάτε τρόπο για να ζεσταθείτε γρήγορα και οικονομικά.

Και αν δεν έχετε κλιματιστικό στο σπίτι σας ή χρειάζεστε ένα ακόμη για κάποιο άλλο δωμάτιο είναι η κατάλληλη περίοδος αφού μπορείτε να βρείτε σε cyber deals κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής κλάσης.

Τι πρέπει όμως να κάνετε για να είναι πιο αποδοτική η λειτουργία του κλιματιστικού σας και να πετύχετε εξοικονόμηση ενέργειας;

1. Ρυθμίστε σωστά τη θερμοκρασία

Οι ειδικοί συστήνουν πως πρέπει να ρυθμίζετε το κλιματιστικό να ρίχνει τον αέρα ψηλά στο δωμάτιο ώστε να το ζεσταίνει σωστά και πιο αποτελεσματικά.

Για τον σκοπό αυτό ρυθμίστε το άνοιγμα του κλιματιστικού (περσίδες) τόσο ώστε να είναι στο ψηλότερο σημείο του.

Κλείσιμο
Επιλέξτε μια θερμοκρασία που σας κάνει να νιώθετε ζεστοί και μην το παρακάνετε γιατί όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά της θερμοκρασίας εντός και εκτός σπιτιού τόσο πιο πολύ ρεύμα θα καίει το κλιματιστικό σας. Συνήθως οι ειδικοί προτείνουν τους 26 βαθμούς Κελσίου. Αν αυξήσετε τη θερμοκρασία στους 30 βαθμούς το κλιματιστικό σας μπορεί να καίει ακόμα και 40% περισσότερο ρεύμα.

2. Δεν χρειάζεται να λειτουργεί όλη τη νύχτα

Σίγουρα όλοι θέλουν να κοιμούνται στα ζεστά. Ομως δεν χρειάζεται να καίτε το κλιματιστικό όλη νύχτα.

Αν κρυώνετε πριν κοιμηθείτε τότε μην ανάβετε το κλιματιστικό ακριβώς πριν πέσετε για ύπνο γιατί το πιο πιθανό είναι να σας πάρει ο ύπνος και να καίει το κλιματιστικό σας όλη τη νύχτα.

Θα ήταν προτιμότερο να το ανάψετε μισή ώρα πριν κοιμηθείτε και να το κλείσετε με το που μπείτε κάτω από τα σκεπάσματα. Το δωμάτιο θα παραμείνει σίγουρα ζεστό μέχρι να σας πάρει ο ύπνος.

3. Ελέγξετε τη μόνωση του σπιτιού

Το σπίτι σας δεν είναι ζεστό και ας έχετε όλη τη μέρα ανοιχτό το κλιματιστικό. Σίγουρα θα πρέπει σε όποιο σημείο του σπιτιού υπάρχουν αγωγοί, να τους τσεκάρετε για να σιγουρευτείτε ότι είναι καλά μονωμένοι.

Σημαντικό επίσης είναι να ελέγξετε τις πόρτες και τα παράθυρα για τυχόν χαραμάδες που θα διώχνουν τον ζεστό αέρα έξω και θα βάζουν μέσα στο σπίτι κρύο αέρα. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι το σπίτι σας τόσο πιο πολύ θα διατηρείται η ζέστη μέσα σε αυτό.

4. Μην ξεχνάτε το service

To service στο κλιματιστικό είναι το Α και το Ω. Οι ειδικοί συστήνουν να κάνετε service στο κλιματιστικό σας τουλάχιστον κάθε χρόνο.

Αν μάλιστα παρατηρήσετε πως το κλιματιστικό σας δεν έχει καλή απόδοση, σημαίνει πως χρειάζεται service. Αν δεν κάνετε service τότε θα καίει πολύ περισσότερο ρεύμα για να λειτουργήσει και η στιγμή που θα φτάσει ο λογαριασμός του ρεύματος στα χέρια σας θα είναι δύσκολη.

5. Καθαρίστε τα φίλτρα

Τέλος, θα πρέπει κάθε 2-3 μήνες να βγάζετε και να καθαρίζετε μόνοι σας τα φίλτρα του κλιματιστικού σας. Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία καθώς τα φίλτρα αφαιρούνται εύκολα και πλένονται κανονικά με νερό και σαπούνι. Αφήστε τα να στεγνώσουν πολύ καλά πριν τα βάλετε στη θέση του.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης