«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέες καταγγελίες - Οι τιμωρίες στο δωμάτιο απομόνωσης και η πίεση για εγκατάλειψη του σχολείου

«Κιβωτός του Κόσμου»: Νέες καταγγελίες - Οι τιμωρίες στο δωμάτιο απομόνωσης και η πίεση για εγκατάλειψη του σχολείου

«Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες»  - «Βγαίναμε από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίσουμε την κουζίνα»  - «Δεν υπήρχε όριο ηλικίας για την παιδική εργασία» - Οι νέες καταγγελίες

kivotos-tou-kosmou
Οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούσαν στην «Κιβωτό του Κόσμου» αποκαλύπτονται μέσα από νέες καταγγελίες. «Είχα κρίσεις πανικού» αποκαλύπτει πρώην φιλοξενούμενος, ενώ μια μητέρα, μιλώντας για το μαρτύριο του γιου της, κάνει λόγο για ξυλοδαρμούς, παιδική εργασία και αποχή από το σχολείο.

Στο Mega η μητέρα περιγράφει τις δύσκολες στιγμές του γιου της στην «Κιβωτό του Κόσμου». Πέντε χρόνια γεμάτα, όπως καταγγέλλει, ξυλοδαρμούς, πολύμηνες τιμωρίες, παιδική εργασία αλλά και αποχή από το σχολείο.


«Τον πίεζαν να δουλέψει. Με το ζόρι του έκοψαν το σχολείο. Λέει “μαμά δούλευα στους -1 σε άθλιες συνθήκες. Χαμάλικες δουλειές”» αποκαλύπτει η μητέρα του πρώην φιλοξενούμενου.

«Βγαίναμε από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίσουμε την κουζίνα»

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των παιδιών, οι τρόφιμοι φοιτούσαν μέχρι το Γυμνάσιο.

Κλείσιμο
«Μου έμαθαν γράμματα. Με πήγαν στο Γυμνάσιο όμως, με απέτρεψαν από το να πάω στο Λύκειο. Με έβαλαν κατευθείαν στη δουλειά. Καθαρίζαμε αποθήκες και τουαλέτες. Μεταφέραμε ψυγεία και αλλάζαμε ετικέτες σε τρόφιμα όποτε μας το ζητούσαν, για να μην φαίνεται ότι κάποια προϊόντα που δώριζαν σε φτωχούς ανθρώπους ήταν ληγμένα. Δουλεύαμε στα χωράφια. Τα χέρια μας είχαν γεμίσει φουσκάλες – δεν μας λυπόντουσαν, μας έδιναν μόνο 5 λεπτά διάλειμμα» καταγγέλει 27χρονος σήμερα πρώην φιλοξενούμενος.

Κι ενώ τα αγόρια δούλευαν σκληρά στα χωράφια, τα κορίτσια αναλάμβαναν την κουζίνα. Πολλές φορές κάνοντας τις δουλειές της μαγείρισσας.

«Βγαίναμε από το δωμάτιο μόνο για να καθαρίσουμε την κουζίνα και να βοηθήσουμε τη μαγείρισσα. Διάλειμμα μας δινόταν μόνο για τουαλέτα» αναφέρει 20χρονη πρώην φιλοξενούμενη.

«Έμεινε στην ίδια τάξη ο γιος μου»

Μια άλλη, εξοργισμένη μητέρα μιλά για την εμπειρία του 15χρονου γιου της που έμεινε από απουσίες στο σχολείο. 

«Πρώτον και κύριο έμεινε από απουσίες πέρυσι. Δεν πάταγε ποτέ στο σχολείο. Κάτι που δεν το ήξεραν ούτε οι ίδιοι κι εγώ ενημερώθηκα ποτέ. Το έμαθα από το παιδί μου. Το παιδί μου έπεσε από απουσίες. Δεν πάτησε ποτέ του στο σχολείο πέρυσι. Στην Καλαμάτα έγινε αυτό. Κάποια στιγμή μου έλεγε για κάτι μηχανάκια, για κάτι φίλους. Του λέω “τι είναι αυτά που λες;”» αναφέρει η μητέρα.

Ο γιος της όχι μόνο έμεινε στην ίδια τάξη αλλά όπως καταγγέλλει παράτησε το σχολείο καθώς τον υποχρέωσαν, όπως λέει, να δουλέψει σε συνεργείο αυτοκινήτων.

«Το δωμάτιο της απομόνωσης»

Αυτή δεν φαίνεται να είναι η μοναδική δουλειά του 15χρονου. Μαζί με άλλα παιδιά δούλευε σε χωράφια ενώ για τους πιο άτακτους υπήρχε και το διαβόητο δωμάτιο απομόνωσης.

«Υπάρχει ένα μικρό δωμάτιο απομόνωσης, ούτε 15 τετραγωνικά. Στο οποίο τα έβαζαν μέσα όταν έκαναν κάτι. Μου είχε πει ότι δουλεύουν στο χωράφι, ότι σκάβει, φυτεύουν. Και μου λέει ότι το κάνουν γιατί αύριο μεθαύριο μήπως πάνε σε καμιά γεωπονική σχολή έτσι τους είχαν πει» περιγράφει η μητέρα του 15χρονου.

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες, δεν υπήρχε όριο ηλικίας για την παιδική εργασία. Μικρά παιδιά που σταματούσαν άρον – άρον το σχολείο στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου για να ανταπεξέλθουν στη σκληρή χειρωνακτική δουλειά που τους υποχρέωναν να κάνουν.

Ένας ακόμη πρώην φιλοξενούμενος της δομής περιγράφει τη δική του εμπειρία όσο διέμενε εκεί.

«Ξεκίνησα να πηγαίνω στο ίδρυμα 11 χρονών και γύρισα σπίτι μου στα 19. Με τον πατέρα μου στη Χίο απαγορευόταν να μιλήσω. Και η μάνα μου ερχόταν 1 φορά τον μήνα. Για να μιλήσω με την μητέρα μου, έπρεπε να είναι μπροστά ένας υπεύθυνος παιδαγωγός. Στη Χίο είχα φοβερή κατάθλιψη αυτά τα 4 χρόνια. Είχα κρίσεις πανικού. Και μόλις μου είπαν φεύγεις πας σπίτι σου είπα ''Θεέ μου τα κατάφερα πας σπίτι σου''. Άνοιξαν τα σχολεία ξεκίνησα να πηγαίνω στην Γ’ Λυκείου. Και τώρα είμαι σε ένα ΙΕΚ που μου αρέσει αυτή η ιδιότητα. Να βοηθάω αρρώστους που έχουν ανάγκη» αποκαλύπτει ο νεαρός.

Ειδήσεις σήμερα:

Πότε πληρώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου

H σύζυγος του πατέρα Αντωνίου που μίλησε για συμφέροντα πίσω από τις καταγγελίες για την «Κιβωτό»

Είχα δεχθεί πόλεμο για τον νόμο που επιτρέπει αλλαγή διοικήσεων σε δομές, είπε Μιχαηλίδου για την «Κιβωτό»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης