ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο των καθηγητών Α.Ε.Ι.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικό το νέο μισθολόγιο των καθηγητών Α.Ε.Ι.

Οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας επέρχονται από το χρόνο δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ

ste
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δυο αποφάσεις της (αποφάσεις 1911-1912/2022) έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νόμου 4472/2017, με τις οποίες καθορίστηκε νέο μισθολόγιο (βασικός μισθός και επιδόματα) των μελών του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.), δηλαδή των καθηγητών, αναπληρωτών καθηγητών, επίκουρων καθηγητών και λεκτόρων.

Η αντισυνταγματικότητα ανάγεται στην απορρέουσα από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης, καθώς και στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας.

Να επισημανθεί ότι οι σύμβουλοι Επικρατείας αφού στάθμισαν το δημόσιο συμφέρον, αποφάνθηκαν ότι οι συνέπειες της αντισυνταγματικότητας επέρχονται από το χρόνο δημοσίευσης της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, δηλαδή δεν έχει η απόφαση αναδρομική ισχύει.

Ειδικότερα, κρίθηκε ότι ο νομοθέτης με το νόμο 4472/2017 επεδίωξε τον αριθμητικό περιορισμό των ειδικών μισθολογίων, όχι καταργώντας κάποια από αυτά, αλλά συνενώνοντας τα υφιστάμενα ειδικά μισθολόγια που, κατά την κρίση του, είχαν «ομοειδές αντικείμενο».

Η συνένωση όμως αυτή των μισθολογικών ρυθμίσεων που αφορούν τα μέλη του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., με εκείνες που αφορούν άλλες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που δεν πληρούν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ακαδημαϊκή ελευθερία, αυτοδιοίκητο Α.Ε.Ι.), οι οποίες δικαιολογούν την εφαρμογή της απορρέουσας από το άρθρο 16 του Συντάγματος αρχής της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των μελών του Δ.Ε.Π. των Α.Ε.Ι., συνεπάγεται παραβίαση της αρχής αυτής, κατέληξε το ΣτΕ.

Ειδήσεις σήμερα:

90χρονος κέρασε όλο το καφενείο, τους κάλεσε στην κηδεία του και αυτοκτόνησε!

Νέο επεισόδιο σε λύκειο του Αγρινίου, μαθητές και εξωσχολικοί γρονθοκόπησαν καθηγητές

Το άγνωστο παρατσούκλι που έχει δώσει ο βασιλιάς Κάρολος στη Μέγκαν Μαρκλ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης