Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Τα νέα όρια των προϋπολογισμών του φαρμάκου βάζουν φρένο στις επενδύσεις

Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία: Τα νέα όρια των προϋπολογισμών του φαρμάκου βάζουν φρένο στις επενδύσεις

Τρεις παράγοντες μείζονος κινδύνου για τη βιωσιμότητα της φαρμακοβιομηχανίας, παραθέτει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανιας, η οποιά διαφωνεί  με την αλλαγή των ορίων των κλειστών προϋπολογισμών για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ

farmaka
Την έντονη διαφωνία της για την αλλαγή των ορίων των κλειστών προϋπολογισμών για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας, εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανιας (ΠΕΦ). Παραθετει, ταυτόχρονα, τρεις παράγοντες μείζονος κινδύνου για τη βιωσιμότητα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, τη φορολόγηση μέσω του clawback, το ενεργειακό ζήτημα και τον πληθωρισμό, που αν δεν αντιμετωπιστούν "διαλύουν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων".

Υπενθυμίζεται ότι εχθές ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης ανακοίνωσε, κατόπιν συνάντησης με τους θεσμικούς φορείς του φαρμάκου, ότι η αναλογία 62/38 στον επιμερισμό της συνολικής δαπάνης (62% για τα φάρμακα που διατίθενται από τα ιδιωτικά φαρμακεία και 38% για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους, ΦΥΚ) θα αναδιαρθρωθει σε 59/41, υπέρ των ΦΥΚ.

"Εκφράζουμε την έντονη διαφωνία μας με την πρόθεση του υπουργείου Υγείας για τη μεταφορά 60 εκατ. ευρώ από τον ελλειμματικό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης των ιδιωτικών φαρμακείων, στον επίσης ελλειμματικό προϋπολογισμό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ" αναφέρει το ΔΣ της ΠΕΦ στην ανακοίνωσή του. Και συνεχίζει "δεν είναι δυνατόν, η λύση στο πρόβλημα του clawback να επιδιώκεται μέσω της αύξησης rebate και της νέας μονομερούς επιβάρυνσης των φαρμάκων των ιδιωτικών φαρμακείων τα οποία καλύπτουν περισσότερους από επτά εκατομμύρια ασθενείς - κυρίως χρόνιων νοσημάτων. Η αλλαγή των ορίων των προϋπολογισμών θα επιβαρύνει με νέα clawback τα φάρμακα της ελληνικής παραγωγής".

"Όποιος προκαλεί δαπάνη θα πρέπει να επιβαρύνεται αναλόγως. Αυτός είναι ο μόνος δίκαιος κανόνας που θα πρέπει να ισχύει απαρέγκλιτα στο πλαίσιο των ούτως ή άλλως ασφυκτικών προϋπολογισμών. Δυστυχώς ο κανόνας αυτός καταστρατηγείται για μια ακόμη φορά. Δεν είναι δυνατό φάρμακα των 5 και 7 ευρώ να έχουν τις ίδιες ποσοστιαίες επιστροφές με φάρμακα των 300 και 500 ευρώ" εξηγεί η ΠΕΦ γιατί διαφωνεί με την απόφαση του υπουργείου Υγείας.

Επισημαίνει επίσης η ΠΕΦ οτι ειδικά τα φάρμακα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας ήδη δέχονται τεράστια πίεση λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής ως αποτέλεσμα των αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας, των πρώτων υλών, των μεταφορών και του πληθωρισμού. "Στο πλαίσιο αυτό θεωρούμε αδικαιολόγητη την οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των τιμών μέσω της ανατιμολόγησης" τονίζει.

Απρόβλεπτο επιχειρηματικό περιβάλλον

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η απόφαση του υπουργείου Υγείας διαμορφώνει συνθήκες μη προβλεψιμότητας. "Αυτό στερεί πόρους από την Ανάπτυξη, θέτει εμπόδια στην υλοποίηση του σημαντικού επενδυτικού προγράμματος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τα κίνητρα και τη στοχοθεσία της νέας Ευρωπαϊκής Φαρμακευτικής Στρατηγικής για την ενίσχυση της παραγωγής εντός της ΕΕ. - και της χώρας μας κατ΄ επέκταση" θεωρεί η ΠΕΦ.

Καταλήγοντας καλεί την Πολιτεία να ενισχύσει την χρηματοδότηση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, επιταχύνοντας παράλληλα την υλοποίηση των μέτρων για τον ουσιαστικό έλεγχο της συνταγογράφησης και τον εξορθολογισμό της αποζημίωσης.


Ειδήσεις σήμερα:

«Λειτούργησαν συνδυαστικά κούραση, αϋπνία, πίεση και ζέστη», λέει η Νόνη Δούνια για τη λιποθυμία της στη Βουλή

Μηνύσεις και αγωγές από τον Κούγια σε ιατροδικαστές που παρουσιάστηκαν ως τεχνικοί σύμβουλοι της Πισπιρίγκου

Στροφή της Κομισιόν - Προς προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης