Όρκος του Ιπποκράτη: αυθεντική αναπαράσταση της τελετής στην Ιατρική Σχολή στην Ιταλία

Όρκος του Ιπποκράτη: αυθεντική αναπαράσταση της τελετής στην Ιατρική Σχολή στην Ιταλία

Για πρώτη φορά σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού έγινε ανάγνωση του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη - Στη τελετή παρευρέθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης

20220908_103551
Για πρώτη φορά σε ξένο πανεπιστήμιο έγινε αναπαράσταση της τελετής του όρκου του Ιπποκράτη. Συγκεκριμένα στις 8 Σεπτεμβρίου πάνω από ενενήντα φοιτητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Παβία, στην Ιταλία, συμμετείχαν σε εκδήλωση αποφοίτησης όπου έγινε αναπαράσταση της αυθεντικής τελετής της Ορκωμοσίας, όπως αυτή διεξαγόταν πριν από 2.500 στο Ασκληπιείον στην Κω με τη συμμετοχή  του ίδιου του Ιπποκράτη και των μαθητών του.  

Η εν λόγω Ιατρική σχολή έχει ανακηρυχθεί πρόσφατα ως η καλύτερη της Ιταλίας. Γενικότερα το Πανεπιστήμιο της Παβία έχει μακρά ιστορία -λειτουργεί αδιαλείπτως από το 1361- και μεταξύ των φημισμένων καθηγητών του συγκαταλέγεται ο Αντόνιο Σκάρπα (1752-1832), που έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης Ανατομίας στην ιατρική επιστήμη. Σπουδές στο ιταλικό πανεπιστήμιο είχε κάνει και ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός.

Στην τελετή, που έλαβε χώρα στο Teatro Fraschini την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, οι φετινοί απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής της Παβία συμμετείχαν στην ανάγνωση του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη, που εκφώνησε πρώτα στην Ιωνική διάλεκτο και έπειτα στη Νεοελληνική γλώσσα ο Μηνάς Χατζηαντωνίου. Οι νέοι γιατροί  μαζί με το πτυχίο τους έλαβαν αναμνηστικό πάπυρο με τον Όρκο του Ιπποκράτη. 

Η πρωτοβουλία της ανάγνωσης του αυθεντικού ιπποκρατικού όρκου στην Ιατρική Σχολή της Παβία εντάσσεται στην προσπάθεια που έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια το Παγκόσμιο Ιπποκράτειο Ινστιτούτο Γιατρών (GDHI), σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα της Κω. Στόχος είναι όλοι οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών ανά τον κόσμο να δίνουν τον όρκο του Ιπποκράτη. Ανάλογη τελετή έγινε τον περασμένο Ιούνιο στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου της Ρουμανίας. 

20220908_202356__1_
Τελετή ανάγνωσης του αυθεντικού όρκου του Ιπποκράτη στο Teatro Fraschini

Ελληνο-ιταλική «σύμπραξη»

Κλείσιμο
Ο Περιφερειάρχης Αττικής, πρόεδρος του ΙΣΑ και του GDHI, Γιώργος Πατούλης, συνοδευόμενος από τους κ.κ. Κωνσταντίνο Πάντο (Α' Αντιπρόεδρος του GDHI) και Κωνσταντίνο Κουσκούκη (Β' Αντιπρόεδρος), παρέστη στην τελετή αποφοίτησης των νέων γιατρών ευχόμενος «καλή σταδιοδρομία και να αποκομίσουν πολλές χαρές σώζοντας ανθρώπινες ζωές».

Ο κ. Πατούλης σημείωσε πως «η ζωή του γιατρού είναι δύσκολη αλλά και πολύ ενδιαφέρουσα. Το να μπορείς να σώζεις ζωές είναι πολύ σημαντικό. Η Επιστήμη δεν έχει τέλος. Πάντα υπάρχει περιθώριο να μάθουμε κάτι νέο και να βοηθήσουμε στην διατήρηση της ευζωίας. Ωστόσο είναι πολύ σημαντικό πάντα η Ιατρική να συμπορεύεται με την Ηθική»
20220908_203134
Ο Περιφερειάρχης Αττικής & Πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, στη τελετή αποφοίτησης της Ιατρικής Σχολής Παβίας

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ έκλεισε την σύντομη τοποθέτησή του λέγοντας πως σκοπός του του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών (GDHI) είναι μέσω του όρκου του Ιπποκράτη και του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω να ενωθούν όλες οι ιατρικές σχολές του κόσμου και όλοι οι γιατροι. «Απόψε γίνεστε κρίκοι αυτής της παγκόσμιας αλυσίδας. Σας εύχομαι καλή σταδιοδρομία και σας προσκαλώ να έρθετε στις 22 Οκτωβρίου στο Ασκληπιείο της Κω, να παρακολουθήσετε την αναπαράσταση της τελετής ανάγνωσης του ιπποκράτειου όρκου», απευθυνόμενος προς τους αποφοίτους αλλά και τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Παβίας, Κλαούντιο Λίζι, την ελληνικής καταγωγής αντιπρύτανη του πανεπιστημίου της πόλης, Ελλάδα Τσένα και τον Κοσμήτορα της Ιατρικής Σχολής, Μάρκο Μπενάτσιο.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο κ. Πατούλης και τα υπόλοιπα μέλη του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Γιατρών είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο Πανεπιστήμιο της Παβία, ενώ σε μια συμβολική κίνηση φύτευσαν στον Βοτανικό Κήπο του ιταλικού πανεπιστημίου τον πλάτανο του Ιπποκράτη και δώρισαν την προτομή του «πατέρα» της Ιατρικής επιστήμης. «Με τα δύο αυτά συμβολικά δώρα, θέλουμε να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση του πατέρα σύγχρονης Ιατρικής Επιστήμης στην Ιατρική Σχολή της Παβίας, όπως έχουμε κάνει ήδη σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου», εξήγησε ο Περιφερειάρχης Αττικής.

20220908_104227
Η ελληνική αντιπροσωπία στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου της Παβία

Αξίζει να σημειωθεί ότι, πέραν της ελληνικής καταγωγής Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Παβία, η μικρή ιταλική πόλη στα περίχωρα του Μιλάνου έχει ολιγάριθμη μεν ελληνική κοινότητα (300 άτομα) αλλά με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα. Ο πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Μπακάγιας έχει πλούσια επιχειρηματική δράση, ενώ τα μέλη Νίκος Γερούτης (Γηρίατρος) και Νικόλας Τσαμπάς (Γενικός Ιατρός) κατέχουν κομβικές θέσεις στο Σύστημα Υγείας της Λομβαρδίας και πρωτοστάτησαν στη «μάχη» του ιταλικού υγειονομικού συστήματος για τη διαχείριση της επιδημίας του κορωνοϊού. Τα τελευταία χρόνια ο ελληνικός σύλλογος Παβίας εκπονεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα τόνωσης των σχέσεων με την «μητέρα» Ελλάδα, με τη λειτουργία ελληνικού σχολείου (προσβάσιμο και σε Ιταλούς που επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής Παιδείας) και ορθόδοξης εκκλησίας.

Ειδήσεις σήμερα:

Στα 350 ευρώ το επίδομα θέρμανσης - Ενίσχυση 250 ευρώ σε 2,3 εκατομμύρια πολίτες


Λήστεψαν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες το κατάστημα της Δήμητρας Κατσαφάδου

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε «πάνω από 20 τοποθεσίες» μέσα σε ένα 24ωρο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης