Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 26χρονος Γερμανός για το επεισόδιο με τη θέση ΑμεΑ

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο 26χρονος Γερμανός για το επεισόδιο με τη θέση ΑμεΑ

Στην κατάθεσή του στο δικαστήριο το θύμα της επίθεσης, ο ειδικός σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας, Γιάννης Καστούρας, είπε ότι ο αλλαδαπός που καταδικάστηκε του πήρε το κινητό

20220829_164811
Σε έξι μήνες, με τριετή αναστολή, καταδικάστηκε ο 26χρονος Γερμανός, ισπανικής καταγωγής, που επιτέθηκε στον ειδικό σύμβουλο του δημάρχου Θεσσαλονίκης για θέματα αναπηρίας, Γιάννη Καστούρα, και στα άτομα που έτρεξαν για να τον υπερασπιστούν, έπειτα από επεισόδιο που σημειώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα στο κέντρο της πόλης, για θέση στάθμευσης ΑμεΑ.

Το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε ένοχο τον 26χρονο για απλή σωματική βλάβη, εξύβριση και απειλή, ενώ του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και αποφάσισε η έφεση που κατέθεσε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής.

Όπως κατέθεσε στο δικαστήριο αυτόπτης μάρτυρας, ο οποίος την ώρα του περιστατικού βρίσκονταν σε κοντινό κατάστημα και, μόλις άκουσε την φασαρία, έσπευσε να βοηθήσει τον Γιάννη Καστούρα, «είδαμε δύο νεαρούς, ο ένας ντυμένος στα λευκά και ο άλλος στα μαύρα, να χτυπάνε βίαια ένα αυτοκίνητο και να το ταρακουνούν.

Φώναζαν στα γερμανικά και στα αγγλικά. Όλα έγιναν μέσα σε λίγα λεπτά, τα δύο άτομα προχώρησαν επιθετικά προς τον οδηγό, ο οποίος είχε ανοίξει την πόρτα και είχε βγάλει έξω το καροτσάκι. Οι νεαροί κινήθηκαν απειλητικά εναντίον του», είπε στο δικαστήριο.

Τότε ήταν η στιγμή, όπως ανέφερε, που έτρεξε με τους δύο φίλους του για να βοηθήσουν. «Σηκωθήκαμε και μπήκαμε μπροστά για να δημιουργήσουμε ένα τείχος και να τους απωθήσουμε για να μη του επιτεθούν. Ήμασταν τρία άτομα συνολικά, οι δύο 56 ετών κι ο άλλος 60 ετών και προφανώς δεν είχαμε καμία διάθεση να μαλώσουμε.

Κλείσιμο
Τους λέγαμε «φύγετε, φύγετε» και αυτό εξόργισε ακόμα περισσότερα τον τύπο με τα άσπρα και ο νεαρός με τα μαύρα μου μιλούσε πολύ επιθετικά στα Γερμανικά. Φαινόταν νευριασμένος, είχε απειλητικό τρόπο και έρχονταν εναντίον μου. Κάποια στιγμή με έπιασε από την μπλούζα, με τράβηξε, μου έριξε δύο μπουνιές και μου άρπαξε το κινητό. Δύο κοπέλες από την παρέα τον νεαρών μπήκαν μπροστά για να μη μπορέσω να το πάρω πίσω, ζαλίστηκα», κατέθεσε στη συνέχεια.

«Φώναζα "μου έκλεψαν το κινητό" και ο 60χρονος φίλος μου προσπάθησε να το πάρει. Τότε ο ένας χτύπησε με "καρατιά" τον φίλο μου και με κλωτσιά τον έριξαν κάτω. Και οι δύο τον χτυπούσαν με βίαια όσο ήταν στο έδαφος. Αυτός με τα μαύρα πήδηξε επίτηδες και έπεσε πάνω στο πόδι του, προκαλώντας του σοβαρές βλάβες.

Βλέποντας τον φίλο μου έτσι προσπάθησα να σπρώξω τις κοπέλες και να πάω προς τα εκεί για να τον βοηθήσω, ωστόσο έφαγα μια ακόμη μπουνιά στο πρόσωπο. Μετά τράπηκαν σε φυγή και καλέσαμε το ΕΚΑΒ. Αυτός που ήταν ντυμένος στα μαύρα γύρισε πίσω με τις δύο κοπέλες. Δεν τους είχαμε ξανά δει, δεν τους ξέραμε. Δεν τους απειλήσαμε, δεν τους χτυπήσαμε. Χτυπούσαν μαζί και φαίνονταν ότι γνωρίζονταν», ανέφερε στη κατάθεσή του ο 56χρονος αυτόπτης μάρτυρας.

«Μου είπε είσαι χαλασμένος μόλις είδε το αναπηρικό αμαξίδιο»

Ο Γιάννης Καστούρας, ανέφερε στη κατάθεσή του ότι όλα ξεκίνησαν όταν είδε το αυτοκίνητο του κατηγορούμενου να είναι σταθμευμένο παράνομα σε θέση για ΑμεΑ. Τότε κόρναρε και οι εργαζόμενοι του καταστήματος εστίασης του είπαν ότι ο οδηγός είναι μέσα με την παρέα του και τρώνε.

«Ο κατηγορούμενος ήρθε μετά από δέκα λεπτά και του είπα ότι είναι αναπηρική θέση, έλαβα την απάντηση ότι το γνωρίζει. Τον ρώτησαν αν παρκάρει έτσι στη Γερμανία και μου απάντησε "όχι, αλλά εδώ παρκάρω". Τον ενημέρωσα ότι θα πάρω την αστυνομία, τότε μου άρπαξε το κινητό και το άφησε σε ένα καπό αυτοκινήτου πιο πίσω και γύρισε ξανά στο εστιατόριο. Πήρα στο 100 και δήλωσα επεισόδιο για να έρθουν πιο γρήγορα. Οι υπάλληλοι του εστιατόριού μου έφεραν το κινητό», ανέφερε.

«Όταν γύρισαν ήταν δύο άτομα. Ο κατηγορούμενος οδηγός έκατσε στη θέση του οδηγού και ο άλλος άρχισε να μου φωνάζει. Βγήκε τότε και ο οδηγός ξεκίνησαν να χτυπάνε το αυτοκίνητο, να φωνάζουν και να βρίζουν. Ήξεραν ότι κάλεσα την αστυνομία και αυτό τους εκνεύρισε. Μόλις είδε το αναπηρικό αμαξίδιο μου είπε στα γερμανικά "είσαι χαλασμένος" και γελούσε», ανέφερε ο Γιάννης Καστούρας.

Τι είπε ο κατηγορούμενος

Ο 26χρονος κατηγορούμενος υποστήριξε ότι εκείνο το βράδυ είχε δυνατή βροχή, περιορισμένη ορατότητα και έτσι θεώρησε πως στάθμευσε το αυτοκίνητό του σε νόμιμη θέση. Ο σκοπός του ήταν να μπει στο μαγαζί μαζί με την αρραβωνιαστικιά του και την φίλη της, να αγοράσουν φαγητό και να φύγουν. Εκεί όμως του πλησίασε ένας νεαρός που δεν γνώριζαν μέχρι τότε, όπως υποστήριξε και ήθελε να γνωρίσει την κοπέλα της παρέας και έτσι έμειναν στο μαγαζί.

«Μέχρι που ήρθε η αστυνομία, δεν είχα καταλάβει ότι είναι ανάπηρος ακόμη και μετά που είδα το αμαξίδιο. Ο κύριος από την αρχή φώναζε έντονα και κρατούσε το κινητό. Προσπαθούσα να του μιλήσω σε αρκετές γλώσσες για να τον ηρεμήσω. Εκείνος συνέχιζε να φωνάζει για να κλιμακωθεί η κατάσταση. Δεν πήρα το κινητό του ποτέ και θα ήθελα να βρεθεί υλικό από κάμερες ασφαλείας για να το αποδείξω.

Τα αυτοκίνητα ήταν παράλληλα, όμως δεν είχε χώρο να ανοίξει η πόρτα του οδηγού και είχε λίγο χώρο μπροστά», είπε. Ο ίδιος ανέφερε ότι ο άνθρωπος που γνώρισαν εκεί παρακάλεσε τον Γιάννη Καστούρα αν μπορεί να πάει μπροστά το αυτοκίνητο. «Κατάφερα με πολύ δυσκολία να μπω στο αυτοκίνητο και ο κύριος όλη την ώρα φώναζε, κινήθηκε προς τον άλλον και του φώναζε «στοπ». Του πάτησε το πόδι με το αυτοκίνητό και ο άλλος πόνεσε και τότε του χτύπησε το καπό με τα χέρια. Εκείνη τη στιγμή είδα στην απέναντι πλευρά τους άντρες που ήρθαν προς το συμβάν. Πήγαν κατευθείαν στον κύριο με τα άσπρα και τον έσπρωξαν», είπε, υπογραμμίζοντας πως ο ίδιος αμύνθηκε και ότι δεν γνώριζε τον άλλον άντρα που ήταν μαζί τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Κρόνος» ανοίγει την όρεξη στον Ερντογάν

Δήμος Ζίτσας: Παύεται από τα καθήκοντα ο αντιδήμαρχος για την κακοποίηση του γαϊδουριού

Καιρός: Βροχές ξανά αύριο αλλά με υψηλές θερμοκρασίες - Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης