Οδική ασφάλεια: Το μόνο που πρέπει να σε απασχολεί στις καλοκαιρινές σου διαδρομές

Οδική ασφάλεια: Το μόνο που πρέπει να σε απασχολεί στις καλοκαιρινές σου διαδρομές

Η Ολυμπία Οδός φροντίζει για το πρώτο πράγμα που οφείλουμε να διασφαλίσουμε πριν να μπούμε στο αυτοκίνητο

oly1

Sponsored Content

Είτε μιλάμε για μια μέρα στην παραλία, είτε για μια εκδρομή σε έναν κοντινό προορισμό, είτε, ακόμα, για πολυήμερες διακοπές κάπου στην Ελλάδα, ένα είναι το σίγουρο: το αυτοκίνητο μας είναι, και αυτό το καλοκαίρι, ο πιο πιστός μας σύντροφος. Κι όπως ακριβώς φροντίζουμε να προμηθευτούμε ένα καλό αντηλιακό και να φορέσουμε καπέλο κάτω από τον ήλιο, έτσι θα πρέπει να προνοήσουμε και για την ασφάλειά μας στον δρόμο.
Η οδική ασφάλεια είναι αδιαμφισβήτητα το νούμερο ένα πράγμα που οφείλουμε να διασφαλίσουμε πριν να μπούμε στο αυτοκίνητο: είτε μιλάμε για τον απαραίτητο έλεγχο του οχήματος πριν είτε για την επιλογή της κατάλληλης διαδρομής από τους πιο ασφαλείς δρόμους. Για όλα αυτά και πολλά ακόμα φρόντισε η Ολυμπία Οδός που, ως υπεύθυνος κοινωνικός εταίρος, υλοποίησε για μία ακόμα χρονιά τη δράση «Pit Stop» για την Οδική Ασφάλεια, στον Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (Σ.Ε.Α.) Μεγάρων προς Πάτρα, την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

OO_IOAS_UNDO_SEA_MEGARA_7

Η δράση, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της καμπάνιας για την οδική ασφάλεια «Η ζωή δεν έχει undo», προσκάλεσε όλους τους οδηγούς που πέρασαν εκείνη την ημέρα από τα ΣΕΑ Μεγάρων να ενημερωθούν ποικιλοτρόπως για τις διαφορετικές πτυχές της. Σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» (Ι.Ο.ΑΣ.), η Ολυμπία Οδός πρόσφερε στους ταξιδιώτες έναν Δωρεάν Τεχνικό Έλεγχο του οχήματός τους αλλά και την ευκαιρία να δοκιμάσουν προσομοιωτές πρόσκρουσης και διάφορες βιωματικές δραστηριότητες.

Κλείσιμο
Μετά τον τεχνικό έλεγχο οι οδηγοί παρέλαβαν το «Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου», ένα έγγραφο με συμβουλευτικό κι εκπαιδευτικό χαρακτήρα, όπου παρουσιάζονταν τα αποτελέσματα του ελέγχου, καθώς και τυχόν παρατηρήσεις σε σημεία που συνδέονται με την οδική ασφάλεια όπως για παράδειγμα τα ελαστικά, τα φώτα κι οι υαλοκαθαριστήρες. Παράλληλα, οι οδηγοί ενημερώθηκαν και για τη σημασία της τακτικής συντήρησης του οχήματός τους, την υποχρέωση για έλεγχο ΚΤΕΟ, ενώ έλαβαν και χρήσιμες συμβουλές οδικής ασφάλειας για το ταξίδι.

Ακόμα, όλοι είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μια κλήρωση για προ-φορτισμένους πομποδέκτες ΟΛΥΜΠΙΑ PASS και άλλα δώρα από την AVIN, τα FLOCAFE και την TOTAL Energies.

Η Ολυμπία Οδός είναι ένας από τους πλέον τεχνολογικά προηγμένους κι ευαισθητοποιημένους αυτοκινητοδρόμους της Ελλάδας και μέσα από αυτή τη δράση το επιβεβαίωσε ξανά. Πιστή στη δέσμευσή της για τη διαρκή βελτίωση της οδικής ασφάλειας στον αυτοκινητόδρομο, η Ολυμπία Οδός έχει καταφέρει να μειώσει, από την ημέρα Έναρξης Παραχώρησης, τον Αύγουστο του 2008, κατά 93% τον συνολικό αριθμό των θανατηφόρων ατυχημάτων στον αυτοκινητόδρομο!

Μέσα από διαρκείς βελτιώσεις και τη συνεχή εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των ταξιδιωτών σχετικά με την οδική ασφάλεια, η Ολυμπία Οδός κάνει πραγματικότητα το μεγάλο της όραμα – να μας φέρνει κοντά σε ό,τι εμείς επιθυμούμε με απόλυτη άνεση και ασφάλεια.

OO_IOAS_UNDO_SEA_MEGARA_10

Τα αποτελέσματα των ελέγχων του Ι.Ο.Α.Σ.
Ο μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων ήταν 8 έτη, όταν ο μέσος όρος ηλικίας των επιβατικών αυτοκινήτων στην Ελλάδα είναι διπλάσιος, στα 16,6 έτη. Το γεγονός αυτό δικαιολογεί εν μέρει ότι δεν καταγράφηκαν πολλές παρατηρήσεις στους ελέγχους που έγιναν.
Παρόλα αυτά στο 26% των περιπτώσεων διαπιστώθηκε πως τα ελαστικά χρειάζονταν αντικατάσταση. Σε μικρότερο ποσοστό, 13%, εντοπίστηκαν προβλήματα στην κατάσταση των υαλοκαθαριστήρων, ενώ δεν σημειώθηκαν παρατηρήσεις σχετικά με τη λειτουργία των φώτων.

Σχεδόν όλοι οι οδηγοί ήταν προετοιμασμένοι για να ταξιδέψουν και έχοντας φροντίσει για την περιοδική συντήρηση του αυτοκινήτου τους και στην πλειοψηφία τους είχαν μαζί τους τον απαραίτητο εξοπλισμό ασφαλείας (πυροσβεστήρα, φαρμακείο, προειδοποιητικό τρίγωνο). Το 43% όμως των οδηγών δεν είχαν ανακλαστικό γιλέκο στο αυτοκίνητό τους και το 13% δεν είχε πυροσβεστήρα.

Όλα τα οχήματα είχαν ασφαλιστήριο και δελτίο ΚΤΕΟ σε ισχύ. Διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ελεύθερες αποσκευές εντός της καμπίνας σε περισσότερα από τα μισά αυτοκίνητα (52%). Έτσι, δόθηκαν συμβουλές για την ορθή τοποθέτηση των αποσκευών και για την ασφαλή μεταφορά των παιδιών κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η χρήση παιδικών καθισμάτων μέχρι το ύψος του παιδιού να είναι 150 cm ή το βάρος του 36 kg.

OLYMPIA_ODOS_2019_035

Η Βάσω Μυλωνά, Πρόεδρος του Ι.Ο.Α.Σ., με αφορμή την κοινή δράση, δήλωσε:
«Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία ​με συσπείρωση δυνάμεων που επιδεικνύουν υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, που έχει ως στόχο να αφυπνίσει και να ενημερώσει τους οδηγούς για την αξία της πρόληψης και τη διασφάλιση της οδικής τους ασφάλειας. Στόχος είναι η συνεχής ενημέρωση των οδηγών και των επιβατών για πιο ασφαλείς μετακινήσεις.  Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, εν μέσω της θερινής περιόδου, που οι εξορμήσεις και τα ταξίδια με το αυτοκίνητο είναι συχνότερα και παρατηρείται μεγάλη αύξηση των τροχαίων συμβάντων».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Pit Stop στο ΣΕΑ Μεγάρων από την Ολυμπία Οδό και το ΙΟΑΣ (15/7/22)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης