Πέθανε στον ύπνο του ο Σταύρος Ψυχάρης

Πέθανε στον ύπνο του ο Σταύρος Ψυχάρης

«Έφυγε» σε ηλικία 77 χρονών - Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Πόρτο Ράφτη - Μέχρι τον Απρίλιο του 2017 ήταν εκδότης και βασικός μέτοχος του ΔΟΛ

stavros-psyxaris
Σε ηλικία 77 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του ο εκδότης Σταύρος Ψυχάρης.

Τα τελευταία χρόνια είχε αποσυρθεί στο σπίτι του στο Πόρτο Ράφτη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο τελευταίο διάστημα είχε επιβαρυνθεί πολύ η κατάσταση της υγείας του. Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο γιος του Ανδρέας Ψυχάρης με ανάρτησή του στο Twitter δημοσιεύοντας μια εικόνα με τέσσερα κεράκια σε ένα εκκλησάκι.
Ο Σταύρος Ψυχάρης ήταν Έλληνας εκδότης, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας. Ήταν πρόεδρος του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ) από το 2009 μέχρι το 2017.  

psyxaris-1


Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945
και θείος του ήταν ο Κώστας Λουλές, ηγετικό στέλεχος και βουλευτής του ΚΚΕ. Άρχισε την δημοσιογραφική του καριέρα το 1964 στην αριστερή εφημερίδα «Δημοκρατική Αλλαγή» (ενώ ήταν γραμμένος και στον Ελληνο-Σοβιετικό Σύνδεσμο) για να προσληφθεί κατά της διάρκεια της δικτατορίας ως κοινοβουλευτικός συντάκτης της εφημερίδας Έθνος. Από το 1972 εργάζεται στο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), αρχικά ως δημοσιογράφος και εν συνεχεία ως πολιτικός συντάκτης της εφημερίδας Τα Νέα.

Κλείσιμο
Από το φθινόπωρο του 1983 ήταν διευθυντής της εφημερίδας Το Βήμα. Το 1996 διορίστηκε Διοικητής του Αγίου Όρους από την κυβέρνηση Σημίτη, θέση που διατήρησε μέχρι το 2001. Το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου ανέλαβε καθήκοντα γενικού διευθυντή και από το Σεπτέμβριο του 2003 του διευθύνοντος συμβούλου και αντιπροέδρου του Ομίλου, που συμμετείχε στο διοικητικό συμβούλιο των εκδοτικών εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ.

psyxaris-3
Ήταν πρόεδρος του Ιδρύματος Λαμπράκη (παλαιότερα Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη), θέση που ανέλαβε μετά το θάνατο του ιδρυτή του ιδρύματος Χρήστου Λαμπράκη το 2009, ενώ εκέχθηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, αναλαμβάνοντας ο ίδιος, εκτός από την έκδοση του Βήματος και την έκδοση της εφημερίδας Τα Νέα. Ο Σταύρος Ψυχάρης, επί τρεις δεκαετίες ισχυρός άντρας του ΔΟΛ έχασε τις θέσεις του στο οργανόγραμμα του οργανισμού, που κατείχε από το 1984 στις 8 Απριλίου 2017. Εκείνο το Σάββατο, η εφημερίδα κυκλοφόρησε με ταυτότητα που δεν περιελάμβανε το όνομά του. 

tanea-1


Στη θέση του εκδότη αναγραφόταν η εταιρεία ΔΟΛ Α.Ε. που είχε περάσει στον έλεγχο των πιστωτριών τραπεζών, που είχαν κινήσει διαδικασίες εκκαθάρισης εν λειτουργία της εταιρείας.

Τότε, με ένα φορτισμένο συγκινησιακά σημείωμά του ο Σταύρος Ψυχάρης αποχαιρετούσε στις 10 Απριλίου τους αναγνώστες του στα ΝΕΑ. Στο κείμενό του έγραφε ότι τίμησε και τιμήθηκε από τη δημοσιογραφία, ενώ ισχυρίστηκε ότι έγινε στόχος εξόντωσης από όλους τους μηχανισμούς εξουσίας και προπαγάνδας. «Η μάχη χάθηκε, αλλά τίποτα δεν πάει χαμένο» έγραφε.

Διαβάστε το αποχαιρετιστήριο κείμενό του ΕΔΩ

Τιμήθηκε στις 20 Ιουνίου 2010 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως για την προσφορά του κατά την περίοδο που διετέλεσε Διοικητής του Αγίου Όρους με το οφίκιο του Μεγάλου Νοταρίου του Οικουμενικού Θρόνου.

Από τον πρώτο του γάμο είχε δύο γιους, τον Παναγιώτη και τον Ανδρέα Ψυχάρη, ενώ ήταν νυμφευμένος σε δεύτερο γάμο με τη δημοσιογράφο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ομίλου Χριστίνα Τσούτσουρα με την οποία απέκτησε δύο κόρες, τη Χριστίνα και τη Σοφία.

Αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας τις τελευταίες δύο δεκαετίες, κάτι που είχε απασχολήσει και την επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε τα δάνεια των ΜΜΕ τον Αύγουστο του 2016, καθώς είχε αποφασιστεί να μην καταθέσει λόγω της κατάστασης της υγείας του.

Αναρτήσεις για την απώλεια του Σταύρου Ψυχάρη

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ανάρτησή του στα social media αποχαιρετά τον Ανδρέα Ψυχάρη τονίζοντας πως «αφήνει πίσω του μία μεγάλη παρακαταθήκη».






Δείτε βίντεο: Πέθανε στον ύπνο του ο Σταύρος Ψυχάρης
Πέθανε στον ύπνο του ο Σταύρος Ψυχάρης


Ειδήσεις σήμερα:

Περιστέρι: Ασφυκτικός ο θάνατος της 17χρονης - Ανθρωποκυνηγητό για τον Πακιστανό σύντροφό της

Η σύντροφος του υποπυραγού λέει ότι η 12χρονη κόρη της είναι ερωτευμένη μαζί του!

Έτσι κατάφερε η CIA να βρει και να εξοντώσει τον αρχηγό της Αλ Κάιντα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης