Φωτιές - Copernicus: 12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα

Φωτιές - Copernicus: 12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα

Εκ των 12.153 στρεμμάτων που έχουν καεί, τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες, ήταν τμήμα του παραδοσιακού Ελαιώνα της 'Αμφισσας

foties-copernicus
Εκτεταμένες καταστροφές προξένησε η πυρκαγιά στην Ιτέα, σύμφωνα με τους χάρτες του ευρωπαϊκού δορυφορικού συστήματος COPERNICUS, το οποίο ενεργοποιήθηκε μετά από αίτημα της πολιτικής προστασίας, για την καταγραφή των ζημιών από τις πυρκαγιές στην Φωκίδα και στην Αχαΐα.

Όπως κατέγραψαν οι δορυφόροι, από την πυρκαγιά στην Ιτέα καταστράφηκε έκταση 12.153 στρεμμάτων, μεγάλο μέρος της οποίας είναι εντός της προστατευμένης ζώνης του Δελφικού Τοπίου.

Ειδικότερα, εκ των 12.153 στρεμμάτων που έχουν καεί, τα 3.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους δασικούς χάρτες, ήταν τμήμα του παραδοσιακού Ελαιώνα της 'Αμφισσας, που βρίσκεται εντός της ζώνης Α΄ (απόλυτης προστασίας) του Δελφικού Τοπίου, όπως είχε οροθετηθεί το 1991, ενώ το 2012 είχαν καθοριστεί και οι χρήσεις στην συγκεκριμένη ζώνη.

Όσον αφορά στην πυρκαγιά στην Αχαΐα, όπως αποτυπώνεται στους χάρτες του δορυφορικού συστήματος COPERNICUS, κάηκαν συνολικά 8.253 στρέμματα.

Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές Πόρτες Αχαϊας και Ιτέα Άμφισσας, οι οποίες επλήγησαν από πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν την Κυριακή 3 Ιουλίου και τη Δευτέρα 4 Ιουλίου αντίστοιχα, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Κλείσιμο
Τα δεδομένα και οι χάρτες της Υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping θα διατεθούν άμεσα από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς δωρεάν για τη διαχείριση του έργου τους.

Ειδήσεις σήμερα:

Έλον Μασκ: Εβδομάδες πριν γεννηθεί το 2ο παιδί του με την Grimes, απέκτησε δίδυμα με άλλη γυναίκα!

Στις 2 το μεσημέρι το διάγγελμα παραίτησης του Μπόρις Τζόνσον

Η πριγκίπισσα της Ιορδανίας, Ιμάν αρραβωνιάστηκε με γόνο ελληνικής εφοπλιστικής οικογένειας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης