Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το μπεστ-σέλερ της Kate Atkinson «Παραπλάνηση»

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το μπεστ-σέλερ της Kate Atkinson «Παραπλάνηση»

Πώς ζει μια νεαρή Βρετανίδα κατάσκοπος εν καιρώ πολέμου; Εκτός από τον κίνδυνο που διατρέχει να αποκαλυφθεί ή και να αιχμαλωτιστεί από τον εχθρό, υπάρχει χώρος στη ζωή της για την ελαφρότητα ή ακόμη και για τον έρωτα;

XRWMA__11_
Η Kate Atkinson αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση Βρετανίδας συγγραφέα μυθιστορημάτων μπεστ-σέλερ, καθώς συνδυάζει μοναδικά κάποια εντελώς ετερόκλητα χαρακτηριστικά. Όπως τη συγκροτημένη ιστορική γνώση, την αντίληψη του πώς πρέπει να γραφτεί μια κατασκοπευτική περιπέτεια ώστε να γίνει συναρπαστική και, οπωσδήποτε το χιούμορ. Απαράμιλλη χειρίστρια του λόγου και με περίσσεια από το περίφημο βρετανικό φλέγμα, η Atkinson καταφέρνει να συγκεράσει την τραγικότητα του πολέμου με την πιο ανάλαφρη όψη της ζωής.

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, το μπεστ-σέλερ της Kate Atkinson «Παραπλάνηση»

book-IN-ARTICLE_3_



Στην «Παραπλάνηση», ένα από τα καλύτερα και πιο ευπώλητα βιβλία που έγραψε ποτέ, η Kate Atkinson εστιάζει το ενδιαφέρον της στην Τζούλιετ Άρμστρονγκ, μία νεαρή πράκτορα των μυστικών υπηρεσιών της Βρετανίας. Η δουλειά της είναι να υποκλέπτει συνομιλίες υπόπτων για κατασκοπεία και να τις απομαγνητοφωνεί. Βρίσκεται κλεισμένη σε μια μυστική τοποθεσία, αλλά όχι μόνη.

Κλείσιμο
Μαζί της είναι ένας άντρας, ο Πέρι Γκίμπονς -ή αλλιώς ο προϊστάμενος και ενδεχόμενος εραστής. Ιδού πώς σκηνοθετεί αυτή την παράξενη σχέση η Kate Atkinson: «Ο Πέρι θα έμενε και θα εργαζόταν στο ένα διαμέρισμα –εκεί θα εργαζόταν και η Τζούλιετ– ενώ στο διπλανό ένας αξιωματούχος της ΜΙ5 θα παρουσιαζόταν σαν πράκτορας των ναζί και θα ενθάρρυνε ανθρώπους με φιλοφασιστικές τάσεις να του δίνουν αναφορά. Η Τζούλιετ περίμενε από τον Πέρι να τη γοητεύσει, να την παρασύρει. Το περίμενε απ’ οποιονδήποτε, στην πραγματικότητα, αλλά κατά προτίμηση από αυτόν.

Ασφαλώς πολλοί είχαν βγάλει το συμπέρασμα ότι λόγω της απομόνωσής τους στο Νέλσον Χάους κάτι πρέπει να έτρεχε μεταξύ τους, στην πραγματικότητα όμως εκείνος ήταν τόσο συγκρατημένος μαζί της που την έκανε να σαστίζει. Καθώς φαινόταν, η Τζούλιετ είχε αποκτήσει όλα τα μειονεκτήματα του ρόλου της ερωμένης και κανένα από τα πλεονεκτήματα – όπως το σεξ. Είχε αρχίσει να γίνεται πιο τολμηρή τουλάχιστον με τη λέξη, αν όχι με την πράξη.) Για τον Πέρι, φαινόταν να ισχύει το αντίστροφο: Εκείνος είχε όλα τα πλεονεκτήματα του να διαθέτεις ερωμένη και κανένα από τα μειονεκτήματα. Όπως το σεξ».

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ το σπουδαίο βιβλίο της Kate Atkinson «Παραπλάνηση».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης