Καιρός: Έρχεται Σαββατοκύριακο με 39άρια και μελτέμι στο Αιγαίο, δείτε νέους χάρτες

Καιρός: Έρχεται Σαββατοκύριακο με 39άρια και μελτέμι στο Αιγαίο, δείτε νέους χάρτες

Με άνοδο της θερμοκρασίας ξεκινά ο Ιούλιος - Μεμονωμένες καταιγίδες μετά το μεσημέρι του Σαββάτου κυρίως στα ορεινά ηπειρωτικά

kairossavvatokuriako
Σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια μέσα στο Σαββατοκύριακο με λίγες τοπικές νεφώσεις αύριο Σάββατο, ενώ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επικρατήσουν στα ανατολικά και νότια τμήματα.

Από τις μεσημεριανές ώρες οι νεφώσεις στα ηπειρωτικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες  στα ορεινά.

Η θερμοκρασία  θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, και θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 15 έως 34 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από 17 έως 37, στην Ήπειρο από 18 έως 37-38 βαθμούς, στη Θεσσαλία από 17 έως 39, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 38-39 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 36-37 και στα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 20 έως 34 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι μέγιστες θα φτάσουν στους 37-38 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα για το Σάββατο μέσω του χάρτη wxcharts.com 

kairos-SAVVATO


Βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 5-7 Μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο θα επικρατήσουν βορειοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις 4-5 Μποφόρ.


Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες το μεσημέρι θα αυξηθούν πρόσκαιρα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με εντάσεις 4-5 Μποφόρ και πιθανόν πρόσκαιρα στα ανατολικά 6 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 26 έως 37-38 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν με πιθανότητα εκδήλωσης βροχών στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς, και τις θερμές ώρες της ημέρας από νότιες διευθύνσεις με εντάσεις 3-4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 25 έως 35 βαθμούς.


Κλείσιμο


Ο καιρός αύριο: 39άρια και ισχυροί άνεμοι 


Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν κατά τόπους πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, καθώς και στα ορεινά της υπόλοιπης ηπειρωτικής χώρας θα εκδηλωθούν βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις με ένταση, στο Ιόνιο 3 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και θα φτάσει στα ηπειρωτικά κατά τόπους τους 38 με 39, στα νησιά του Ιονίου τους 37 και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στη Μακεδονία θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και, κυρίως στα ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και από νωρίς το βράδυ στα ανατολικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά και στην Ήπειρο και τα ορεινά της δυτικής Στερεάς και της δυτικής Πελοποννήσου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.
Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 2 με 4 και στο Ιόνιο τοπικά έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 38 με 39 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Tις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στα ορεινά θα εκδηλωθούν όμβροι και μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί, στη Θεσσαλία και τις Σποράδες 3 με 5 μποφόρ και στις υπόλοιπες περιοχές 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 και πιθανώς κατά τόπους στη Θεσσαλία τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

kairosauriio-kairossavvato


ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Βόρειοι 5 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 και στη νότια Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αίθριος.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Πρόσκαιρες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα.
Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και στα νότια 5 και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 25 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα ανατολικά η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, όμως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και, κυρίως στα ορεινά, θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Τι καιρό θα έχουμε την Κυριακή

Γενικά αίθριος καιρός θα επικρατήσει την Κυριακή. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και πιθανώς στα ορεινά μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά και νότια. Στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια η μέγιστη θα φτάσει τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Αττική, την ανατολική Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

kairoskiriaki-ioulios


Καιρός - Φωτιές: Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιών σε Αττική και ηπειρωτικά μέσα στο Σαββατοκύριακο - Χάρτες του meteo

Δυνητικά επικίνδυνες πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και το Αιγαίο κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 - 03 Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά μοντέλα του meteo.

kairos_piroprostasia



Αιτία αποτελούν η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών  σε συνδυασμό με τη χαμηλή σχετική υγρασία και τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων, συνθήκες που αναμένεται να οδηγήσουν σε κορύφωση της επικινδυνότητας για εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών την Κυριακή 03 Ιουλίου 2022. Όπως προκύπτει από την εξέταση των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων, ενδεικτικά για την Αν. Αττική (Εικόνα 1):

Η περιεχόμενη υγρασία της νεκρής δασικής καύσιμης ύλης θα υποχωρήσει σε επιπέδα κάτω του 10% (~7-8%) κατά τη διάρκεια των μεσημβρινών/απογευματινών ωρών, παραμένοντας σε σχετικά χαμηλά επίπεδα (~10-12%) κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ως εκ τούτου, οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την ανάφλεξη και γρήγορη διάδοση της φωτιάς (πολύ υψηλή ευφλεκτότητα), ενώ θα περιοριστεί χρονικά το νυχτερινό "παράθυρο" ελέγχου της φωτιάς.

Ο πυρομετεωρολογικός δείκτης Hot-Dry-Windy (Θερμοκρασία-Υγρασία-Άνεμος) αναμένεται να βρεθεί σε ακραία υψηλές τιμές, στοιχείο που υποδεικνύει την επικράτηση πυρομετεωρολογικών συνθηκών που θα είναι εξαιρετικά ευνοϊκές για τη γρήγορη διάδοση της φωτιάς, καθιστώντας πολύ δύσκολο τον έλεγχο τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Σε ό,τι αφορά στις περιοχές που αναμένεται να βρεθούν στη ζώνη πολύ υψηλής επικινδυνότητας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 02 - 03 Ιουλίου 2022, αυτές περιλαμβάνουν την Αττική, την Κ. και Ν. Εύβοια, τμήματα της Βοιωτίας, την Κορινθία, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τις Κυκλάδες, τη Χίο, τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαμοθράκη, την Αν. Σάμο και τη Ν. Κρήτη.

kairos-fotiatora-pirkagia-meteo

Επισημαίνεται ότι η πυρομετεωρολογική μονάδα FLAME* του ΕΑΑ / meteo.gr θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα προγνωστικά και πραγματικά δεδομένα, επικαιροποιώντας και εξειδικεύοντας τις εκτιμήσεις για τις περιοχές όπου αναμένονται οι δυσμενέστερες πυρομετεωρολογικές συνθήκες. Οι χάρτες επικινδυνότητας, οι οποίοι βασίζονται στο Καναδικό Σύστημα Πυρομετεωρολογικών Δεικτών κατάλληλα προσαρμοσμένο στο πυρικό περιβάλλον της Ελλάδας, είναι επίσης διαθέσιμοι καθημερινά μέσα από την αρχική σελίδα του meteo.gr.

* Το ερευνητικό έργο FLAME υποστηρίζεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης "2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση των Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών (Αριθμός Έργου: 00559). Μπορείτε να ακολουθήσετε τις σχετικές ανακοινώσεις και μέσα από τη σελίδα The FLAME project στο Facebook.

Ειδήσεις σήμερα:

Κρήτη: Οι viral γιαγιάδες...τράπερ επέστρεψαν με «Μελιτζάνα από Αλάνα»

Κύκλωμα μαστροπείας: Ιρανός 35 ετών ξελόγιασε μέσω Instagram 17χρονη – Την πήγε στη Μύκονο για να την εκδίδει

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ερντογάν: «Δεν επιθυμούμε να πάμε σε πόλεμο με την Ελλάδα, αλλά δεν τηρεί τις υποσχέσεις της»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης