Καιρός - Καύσωνας: «Λάβα» με 40άρια στην Αττική, δείτε βίντεο από drone - Οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Καιρός - Καύσωνας: «Λάβα» με 40άρια στην Αττική, δείτε βίντεο από drone - Οι θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα

Νέοι χάρτες του meteo με τις υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα - Πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών

kausonas-kairos-meteo-zesti
Κορύφωση  παρουσιάζει σήμερα το «κύμα» ζέστης   που επηρεάζει την χώρα μας από την αρχή της εβδομάδας.

Ωστόσο, μετά τον καύσωνα αναμένεται σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ενώ σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας δεν αποκλείεται να κάνουν την εμφάνισή τους και κάποιες βροχές. 

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, η θερμοκρασία θα πλησιάσει τους 40 βαθμούς Κελσίου, κυρίως σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας.

Τοπικά, ο υδράργυρος θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Σε ότι αφορά στην Αθήνα και σύμφωνα με κατηγοριοποίηση υψηλών θερμοκρασιών στην Αθήνα  η Πέμπτη 23/06 θα είναι κατηγορίας «0», που σημαίνει ότι αναμένονται υψηλές θερμοκρασίες  και υπάρχουν κίνδυνοι για την υγεία των ευάλωτων ατόμων.

Στο σχετικό χάρτη παρουσιάζεται η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται το μεσημέρι της Πέμπτης 23/06 καθώς και η τιμής της σε εννέα μεγάλες πόλεις της χώρας.

kairos-kausonasimera-meteo
Κλείσιμο
Η μέγιστη θερμοκρασία που αναμένεται το μεσημέρι της Πέμπτης 23/06 καθώς και η τιμής της σε 9 μεγάλες πόλεις της χώρας

Οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ένας από τους παράγοντες που ανεβάζουν την επικινδυνότητα για εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών. Σύμφωνα με την μονάδα πυρομετεωρολογίας FLAME*, οι κατά τόπους πολύ υψηλές θερμοκρασίες (>38oC), η χαμηλή σχετική υγρασία (<20%) και η πρόσκαιρη ενίσχυση των ανέμων (4-5 μποφόρ) θα διαμορφώσουν συνθήκες υψηλής και πολύ υψηλής επικινδυνότητας πυρκαγιών στα ανατολικά ηπειρωτικά. 

kausonas-meteo-xartis


Το μεσημέρι και απόγευμα αναμένονται τοπικές βροχές αλλά και καταιγίδες κυρίως στην Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά και συνίσταται προσοχή και αποφυγή εξωτερικών δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια εκδήλωσης τους.


Η Αθήνα θυμίζει «καμίνι» λόγω της επέλασης του καύσωνα, με τις υψηλές θερμοκρασίες να καταγράφονται σε αρκετές περιοχές της πρωτεύουσας.

Η θερμική κάμερα της ΕΡΤ και της εκπομπής «Συνδέσεις» πέταξε πάνω από την Αθήνα εν μέσω καύσωνα και κατέγραψε τη ζέστη που επικρατεί στην πόλη.

Στη Λάρισα ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου, στη Θήβα τους 41 βαθμούς, 40 στη Χαλκίδα, έως 39 στην Αθήνα, το Βόλο και το Ναύπλιο.

Η υψηλότερη θερμοκρασία αποτυπώνεται στα κτήρια με την κίτρινη απόχρωση.


Δείτε βίντεο






thermokrasies-kairos



Σήμερα, Πέμπτη αναμένεται να είναι η πιο ζεστή μέρα του καλοκαιριού μέχρι τώρα, με θερμοκρασίες που θα ξεπεράσουν τοπικά τους 40 βαθμούς. Ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος σε όλη τη χώρα από το πρωί.

Στη Λάρισα ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει τους 42 βαθμούς Κελσίου, στη Θήβα τους 41 βαθμούς, 40 στη Χαλκίδα, έως 39 στην Αθήνα, το Βόλο και το Ναύπλιο

Επισημαίνεται ότι την Πέμπτη (23-06-2022) από τις απογευματινές ώρες στη Θράκη και τη Μακεδονία θα εκδηλωθούν κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες που θα συνοδεύονται και από ισχυρούς ανέμους  (μπουρίνια).


kausonas-xartis

Ο πιο πάνω χάρτης  των 850 hPa δίνει το πεδίο των θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν σε αυτή τη στάθμη με τις τιμές να βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο την Πέμπτη και καλύπτουν πολύ μεγάλο μέρος της χώρας. Η ισόθερμη καμπύλη των 24 βαθμών Κελσίου μας δίνει θερμοκρασίες επιφανείας της τάξεως των 24+15=39 βαθμών και γιαυτό τον λόγο τίθεται ως όριο οι 39 βαθμοί σαν μια αντιπροσωπευτική μέγιστη θερμοκρασία για τη χώρα μας.

Λαμβάνοντας υπόψιν μας όμως ότι σε κάποιες περιοχές θα υπάρχουν υψηλότερες τιμές αλλά και λόγω των ειδικών τοπικών συνθηκών ή λόγω των καθοδικών κινήσεων του αντικυκλώνα, δεν έχουμε αποκλείσει τιμές τοπικά έως τους 40 με 41 °C .

Οι θερμοκρασίες σήμερα 

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από 18 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 21 έως 32, στη Θεσσαλία 40 - 41 τοπικά 42 στην Ανατολική Στερεά από 23 έως 40 - 41 βαθμούς, στην Ήπειρο από 18 έως 34 - 35, στη Δυτική Στερεά από 20 έως 38, στην Πελοπόννησο από 19 έως 38, στα νησιά του Ιονίου από 21 έως 35, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 21 έως 37, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 20 έως 36 και στην Κρήτη από 20 έως 37 βαθμούς Κελσίου.


kausonassimera-kairossimera-kairospempti


Μιλώντας στο protothema ο  Γιάννης Καλλιάνος μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών επισήμανε ότι σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα  με τον υδράργυρο να φθάνει τοπικά ακόμη και τους 42 βαθμούς Κελσίου.


Ενώ εξήγησε ότι η σημερινή ημέρα θα είναι πολύ ζεστή εξαιτίας των θερμών αέριων μαζών από το βόρεια Αφρική. «Η πιο δύσκολη μέρα του πρώτου φετινού καύσωνα θα είναι η σημερινή με τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) , της κεντρικής Εύβοιας και της κεντρικής Πελοποννήσου να αγγίζει τους 39-40°C και τοπικά στις ευπαθείς στη ζέστη περιοχές ακόμα και 41-42°C.



Οι πολύ θερμές αεριες μάζες που προέρχονται από τη βόρεια Αφρική θα καλύψουν μεγάλο μέρος της χώρας με αποτέλεσμα, η σημερινή μέρα Πέμπτη, να είναι πολύ ζέστη ακόμα και σε νησιωτικές περιοχές, κυρίως τα Επτάνησα. Στην Αττική, σήμερα Πέμπτη, η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα αγγίξει τους 39°C και πιθανώς πολύ τοπικά ακόμη και τους 40°C. Οι άνεμοι γενικά την Πέμπτη δεν θα προκαλέσουν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες.

Από αύριο όμως η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση για τις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως για τα ανατολικά και νότια τμήματα της επικράτειας. Στη δυτική Ελλάδα θα συνεχίσει να επικρατεί έντονη ζέστη με τον υδράργυρο από την Παρασκευή και έπειτα να προσεγγίζει τους 37-38°C και τοπικά ακόμη και λίγο παραπάνω.

Ο καιρός με μια ματιά

-Τοπικά μπουρίνια το απόγευμα της Πέμπτης ως το πρωί της Παρασκευής στα βορειοανατολικά

-Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας τοπικά στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου, με πτώση της θερμοκρασίας κατά 4 με 6 βαθμούς Την Παρασκευή και Σάββατο

-Οι άνεμοι θα φτάνουν τα 4 με 5 μποφόρ

Η πιο ζεστή μέρα σήμερα – Πού θα ξεπεράσει η θερμοκρασία τους 40 βαθμούς




Σήμερα Πέμπτη στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα.

kairos-kataigides-kausonas-xartis


Στις υπόλοιπες περιοχές θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά.


ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το απόγευμα και στην κεντρική Μακεδονία. Στη δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι πρόσκαιρα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα στη Θράκη βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 36 βαθμούς και στη Θράκη έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το μεσημέρι θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις, κατά τόπους πιο πυκνές τις απογευματινές ώρες στα ορεινά, όπου πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Από το απόγευμα αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα κατά τόπους πιο πυκνές, με τοπικούς όμβρους στα κεντρικά και βόρεια ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα κεντρικά και νότια από δυτικές διευθύνσεις έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 39 βαθμούς και στη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά έως 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 33 και στην Κρήτη έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα στα βόρεια.
Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις κατά διαστήματα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 39 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες πιθανώς πρόσκαιρα ισχυρές τις βραδινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Χάρτης με τις σημερινές θερμοκρασίες στην Αττική 

kairosathina-kairos-kausonasathina-kairossimera


Δείτε τις υψηλότερες θερμοκρασίες που σημειώθηκαν χθες 

kausonas-thermokrasies


Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας για τον καύσωνα

Σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας της Πολιτικής Προστασίας, συνιστώνται στους πολίτες τα εξής: « Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία και παραμείνετε σε σκιερά και δροσερά μέρη μακριά από χώρους όπου επικρατεί συνωστισμός. Αποφύγετε τη βαριά σωματική εργασία ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Αποφύγετε το βάδισμα για πολύ ώρα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο. Προτιμήστε τα ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα από φυσικό υλικό για να διευκολύνεται ο αερισμός του σώματος και η εξάτμιση του ιδρώτα. Επιλέξτε ένα καπέλο που εξασφαλίζει καλό αερισμό του κεφαλιού.

Φορέστε μαύρα ή σκουρόχρωμα γυαλιά με ειδική επίστρωση που προστατεύουν από την αντανάκλαση του ήλιου. Φροντίστε η διατροφή σας να αποτελείται από ελαφρά και μικρά γεύματα, με έμφαση στα φρούτα και τα λαχανικά. Περιορίστε τα λιπαρά. Πίνετε άφθονα υγρά (νερό και χυμούς φρούτων). Αν ιδρώνετε πολύ, προσθέστε αλάτι στο φαγητό σας. Αποφύγετε τα οινοπνευματώδη ποτά.

Κάντε χλιαρά ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας κι αν χρειαστεί τοποθετείστε υγρά καλύμματα στο κεφάλι και στο λαιμό. Μεριμνήστε για τα μέλη της οικογένειάς σας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κλπ.). Συμβουλευτείτε το θεράποντα ιατρό τους για την εφαρμογή ειδικών οδηγιών και για όσους λαμβάνουν φάρμακα. Αποφύγετε τα πολύωρα ταξίδια με τα μέσα συγκοινωνίας όταν η ζέστη είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Για τα βρέφη και παιδιά οι οδηγίες αυτοπροστασίας της Πολιτικής Προστασίας συνιστούν: «Ντύστε τα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Φροντίστε ώστε τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Φροντίστε να μην μένουν στον ήλιο μετά το μπάνιο στη θάλασσα και να φορούν πάντα καπέλο. Εκτός από γάλα συνιστάται η χορήγηση και άλλων υγρών. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, φροντίστε να πίνουν πολλά υγρά (νερό και χυμούς φρούτων) και να τρώνε περισσότερα λαχανικά και φρούτα και λιγότερα λίπη».

Όσοι έχουν ηλικιωμένους θα πρέπει να τους μετακινήσουν σε δροσερότερους χώρους ή περιοχές (παραθαλάσσια ή σε βουνό), διότι το πολύ ζεστό και υγρό περιβάλλον αποβαίνει επικίνδυνο. Εναλλακτικά φροντίστε να παραμένουν στα κατώτερα διαμερίσματα πολυώροφων σπιτιών. «Ανοίξτε το σπίτι τη νύχτα για να δροσίζει και κρατάτε το ερμητικά κλειστό τις ζεστές ώρες της ημέρας. Μην εγκαταλείπετε τα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας μόνα τους σε περιπτώσεις θερινών διακοπών ή πολυήμερης απουσίας σας από το σπίτι. Διαφορετικά εξασφαλίστε ένα άτομο για την καθημερινή τους φροντίδα».

Ειδήσεις σήμερα:

Πόθεν έσχες: Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Mad Video Music Awards 22: Τραυματίστηκε η Κορομηλά, φυγάδευσαν την Παπαρίζου

Ο Σταύρος Ξαρχάκος διευθύνει μια κομπανία από πιτσιρίκια με μπουζούκια σε ταβέρνα της Σύρου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης