Καιρός: Αρχίζει η επέλαση του καύσωνα στη χώρα μας - Κοντά στους 40 βαθμούς το θερμόμετρο την Τετάρτη

Καιρός: Αρχίζει η επέλαση του καύσωνα στη χώρα μας - Κοντά στους 40 βαθμούς το θερμόμετρο την Τετάρτη

Δεκαήμερο καύσωνα, μέχρι τέλος Ιουνίου οι υψηλές θερμοκρασίες - Κορύφωση αναμένεται την Πέμπτη - Πού καταγράφηκαν οι υψηλότερες θερμοκρασίες την Τρίτη - Η πρόγνωση του καιρού για τις επόμενες ημέρες

kafsonas-0
Θερμοκρασίες καύσωνα θα αρχίσουν να παρατηρούνται από την Τετάρτη, με τον υδράργυρο να κυμαίνεται κοντά στους 40 βαθμούς. Το κύμα της ακραίας - για την εποχή - ζέστης θα διαρκέσει για ένα δεκαήμερο, ενώ κορύφωση αναμένεται την Πέμπτη. 

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Meteo, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου θα ευνοήσει την επικράτηση θερμών καιρικών συνθηκών στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες.

Την Τετάρτη, η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο, ξεπερνώντας τους 36 βαθμούς Κελσίου σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χώρας. Θερμότερη αναμένεται η Πέμπτη, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να υπερβαίνουν τους 38 βαθμούς Κελσίου, ή ακόμα και τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, σε τμήματα της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Μακεδονίας.

Υψηλές θερμοκρασίες επικράτησαν στα ανατολικά και βόρεια ηπειρωτικά την Τρίτη. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo, η υψηλότερη θερμοκρασία σημειώθηκε στη Σίνδο στις 15:30 και ήταν ίση με 38.1 βαθμούς Κελσίου.

20220621_WEB_daily_max_temp


Ο καιρός την Τετάρτη

Κλείσιμο
Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ στα ορεινά της Μακεδονίας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και τοπικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 35 με 37 και κατά τόπους στα ανατολικά τους 38 με 39 βαθμούς. Στη νησιωτική χώρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 32 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι, ενώ στα ορεινά της Μακεδονίας είναι πιθανόν να εκδηλωθούν και μικρής διάρκειας καταιγίδες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα τοπικά στην κεντρική Μακεδονία βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Στερεάς.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Στα ηπειρωτικά από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 32 και στην Κρήτη μέχρι 34 με 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα στα βόρεια.
Ανεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα Δωδεκάνησα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με αραιές νεφώσεις από το απόγευμα.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με αραιές νεφώσεις το απόγευμα.
Ανεμοι: Ασθενείς και πρόσκαιρα το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 37 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες, οπότε πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα γύρω ορεινά.
Ανεμοι: Μεταβλητοί 2 με 3 και από το απόγευμα βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη

Στη Μακεδονία, κυρίως την κεντρική και την ανατολική και τη Θράκη λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές από το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και από το απόγευμα στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου θα εκδηλωθούν όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.Τα φαινόμενα το βράδυ θα ενταθούν.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι στα βόρεια θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 με 6 μποφόρ που το βράδυ θα στραφούν σε βόρειους και πρόσκαιρα θα ενισχυθούν σημαντικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, θα φτάσει στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας τους 38 με 39 βαθμούς και τοπικά στη Θεσσαλία και τη Στερεά τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Παρασκευή 

Στην Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα βόρεια. Βαθμιαία ο καιρός θα βελτιωθεί.

Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, της τάξεως των 6 βαθμών, και θα φτάσει στα βόρεια τους 31 βαθμούς και στα νότια τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου.

Τι λένε οι μετεωρολόγοι - Λαγουβάρδος, Καλλιάνος, Ζιακόπουλος μιλούν για το πρώτο «κύμα» καύσωνα

Ισχυρό κύμα καύσωνα προβλεπόμενης έντασης αλλά απροσδιόριστης χρονικής διάρκειας έρχεται από την Τετάρτη στη χώρα μας, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο οποίος μίλησε στο protothema.gr για τις υψηλές θερμοκρασίες της Τετάρτης και της Πέμπτης όπου σε τοπικό επίπεδο σε κάποιες περιοχές της χώρας, ο υδράργυρος θα αγγίξει τους 41 και 42 βαθμούς Κελσίου.

«Από την Τετάρτη θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική θα εισέλθουν στη χώρα μας και θα ανεβάσουν τον υδράργυρο κατακόρυφα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας. Φαίνεται ότι Τετάρτη και Πέμπτη θα έχουμε δύο πολύ ζεστές ημέρες και την Παρασκευή,απλώς την Παρασκευή στα ανατολικά και νότια τμήματα της χώρας δηλαδή στα ανατολικά ηπειρωτικά και στο Αιγαίο θα πέσει ελαφρώς ο υδράργυρος γιατί θα ενισχυθούν οι βοριάδες. Παρόλα αυτά για την Παρασκευή σε περιοχές της κέντρονότιας ηπειρωτικής Ελλάδας θα έχει ζέστη και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου. Απλώς δεν θα είναι τόσο έντονο στην Αττική. Την Τετάρτη η θερμοκρασία στην Αττική θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Την Πέμπτη θα σκαρφαλώσει τοπικά στους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου», λέει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον μετρωρολόγο, αυτό το κύμα ζέστης θα έχει απροσδιόριστη χρονική διάρκεια διότι υπάρχει μια διχογνωμία μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων όπου κάποια προγνωστικά μοντέλα θέλουν να διαρκεί αυτός ο καύσωνας αρκετές ημέρες μετά την Τετάρτη μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ενώ τα άλλα μισά προγνωστικά μοντέλα θέλουν αυτός ο καύσωνας να τελειώνει την Παρασκευή. Ο υδράργυρος φαίνεται να υποχωρεί λίγο αλλά μέσα στο Σάβ/κο όπου θα έχουμε θερμοκρασίες 36 με 37 βαθμούς Κελσίου, τοπικά 38 βαθμούς και κυρίως στη Δυτική Ελλάδα 38 βαθμούς Κελσίου. Κι από Δευτέρα πάλι σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο φαίνεται να έχουμε ένα νέο θερμό κύμα.

«Προσωπικά, εγώ πιστεύω ότι η καιρική αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Δηλαδή , θα υποχωρήσει ελαφρώς ο υδράργυρος από την Παρασκευή κι έπειτα , όχι όμως σημαντικά για να δροσιστούμε αλλά θα παραμείνει η ζέστη και για αρκετές ημέρες μετά» λέει ο Γιάννης Καλλιάνος και συνεχίζει :

«Η πιο δύσκολη ημέρα θα είναι η Πέμπτη με τον υδράργυρο στους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου στα πεδινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και θα υπάρξουν περιοχές στην κεντρική Μακεδονία , στη Θεσσαλία, την κεντροανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Ανατολική Πελοπόννησο όπου σε τοπικό επίπεδο ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου. Άρα, λοιπόν οι μέγιστες θερμοκρασίες θα βρεθούν Τετάρτη και Πέμπτη στους 40 βαθμούς Κελσίου με την Πέμπτη να είναι η χειρότερη μέρα του καύσωνα.

Από την Παρασκευή θα αρχίσει να υποχωρεί ελαφρώς ο υδράργυρος δηλαδή από τους 41-42 βαθμούς θα πάμε στους 38 βαθμούς Κελσίου και θα παραμείνουν αυτές οι θερμοκρασίες μέσα στο Σαβ/κο με έντονη τη ζέστη και την επόμενη εβδομάδα στις περισσότερες περιοχές της χώρας», καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος .



Οι καύσωνες αποτελούν την πιο θανατηφόρο φυσική καταστροφή, παρόλο που δεν συνοδεύονται από την ένταση και τη βία που χαρακτηρίζει άλλα φαινόμενα (π.χ. πλημμύρες, θύελλες). 

Από σήμερα Τρίτη, σε πολλές περιοχές το θερμόμετρο θα δείχνει 36 και 37 βαθμούς Κελσίου, καθώς μπαίνουμε σε ένα ζεστό δεκαήμερο σε όλη την Ελλάδα. Η πιο ζεστή ημέρα φαίνεται να είναι η Πέμπτη (23/06/2022), όπου θα έχουμε θερμοκρασίες που θα φτάσουν τους 39, 40 και ενδεχομένως και τους 41 βαθμούς. Την Πέμπτη, πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα έχει και η Αττική.


kairos-kausonas-kairospempti


»Την Παρασκευή (24/06/2022) αυτό το απότομο κύμα ζέστης θα αρχίσει να πέφτει, αρχικά από τα βόρεια, αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν εκείνη την ημέρα σε περιοχές όπως η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Μπαίνουμε σε μια θερμή περίοδο

Μπαίνουμε λοιπόν, σε μια θερμή περίοδο, συνεχόμενων ημερών, η οποία μάλιστα έρχεται αμέσως μετά από μια περίοδο όπου οι θερμοκρασίες ήταν στη χώρα μας κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Καύσωνας σε ΗΠΑ και Ευρώπη  - Πού οφείλεται

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τα συστήματα, δηλαδή, κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων αντικυκλώνων στις ηπειρωτικές περιοχές και στη συνέχεια δημιουργεί αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «ταυτόχρονα συμβάντα επεισοδίων καύσωνα». 

Πού θα καταγραφούν 40άρια – Οι εκτιμήσεις για την Αττική

Όσον αφορά στην Αττική, οι πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα καταγραφούν την Τετάρτη και την Πέμπτη και θα κυμαίνονται από 36 έως 39 βαθμούς Κελσίου, φτάνοντας ενδεχομένως και τους 40 βαθμούς, στις περιοχές όμως μακριά από την ακτογραμμή. Στις παραθαλάσσιες περιοχές η θερμοκρασία θα είναι κατά 6, ακόμα και κατά 7 βαθμούς μειωμένη.

Aκραίες θερμοκρασίες (κατηγορία 3) παρατηρήθηκαν στην Αθήνα το καλοκαίρι του 2007 κατά τη διάρκεια του επεισοδίου καύσωνα μεταξύ 22 και 29 Ιουνίου, ενώ πολύ υψηλές θερμοκρασίες (κατηγορία 1) καταγράφηκαν στην Αθήνα από τις 26 Ιουλίου έως και τις 29 Ιουλίου του 2012, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Κώστας Λαγουβάρδος, Διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Βίντεο καιρού: Η πρόγνωση από τον μετεωρολόγο, Παναγιώτης Γιαννόπουλο 



Ζιακόπουλος:  Επικείμενος καύσωνας: επίπεδο συναγερμού 1 - κίτρινη προειδοποίηση

Τα παραπάνω κατώφλια επικινδυνότητας των υψηλών θερμοκρασιών έχουν καθοριστεί από την ΕΜΥ με βάση τη συχνότητα εμφάνισής τους (όρια τα ποσοστά 10%, 1% και 0,1%).

kausonas-ziakopoulos

Ακολουθεί η αναλυτική πρόγνωση του καιρού της τρέχουσας εβδομάδας.




ΤΕΤΑΡΤΗ (22/6):

Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και θερμοκρασία ως τους 38 βαθμούς.

kairos-kausonastetarti


ΠΕΜΠΤΗ (23/6):

Τοπικές καταιγίδες τις απογευματινές - βραδινές ώρες στην κεντροανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τη νύχτα στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 5 με 6 και πιθανώς πρόσκαιρα και τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω άνοδο στις δυτικές, κεντρικές και νότιες περιοχές της χώρας. Αντιπροσωπευτικές μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά οι 38 με 40 βαθμοί και οροφή, κατά πάσα πιθανότητα, οι 41 βαθμοί.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (24/6):

Τοπικές καταιγίδες το πρωί στη ΒΑ Ελλάδα και ίσως το απόγευμα στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Πτώση θερμοκρασίας κυρίως στην Α. Ελλάδα.

ΣΑΒΒΑΤΟ (25/6):

Γενικά δεν προβλέπονται βροχές. Άνεμοι Β-ΒΔ ως 6 μποφόρ (ΝΑ νησιωτική Ελλάδα) και θερμοκρασία ως τους 37 βαθμούς.

Οκτώ κλιματιζόμενες αίθουσες θέτει σε λειτουργία ο Δήμος Αθηναίων μέχρι την λήξη του φαινομένου, για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της πόλης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι κλιματιζόμενοι χώροι, που θα λειτουργούν από τις 08.00 π.μ μέχρι και τις 08.00 μ.μ., είναι οι εξής:

1. Λέσχη Φιλίας Κουκακίου, Δράκου 26-28, τηλέφωνο επικοινωνίας 2109232044

2. Λέσχη Φιλίας "Η Ανάληψη του Κυρίου" Νέου Κόσμου, Χελντράιχ 15, τηλέφωνο επικοινωνίας 2109240403

3. Λέσχη Φιλίας Παγκρατίου, Πρατίνου 12, τηλέφωνο επικοινωνίας 2107242160

4. Λέσχη Φιλίας Βοτανικού, Κοζάνης 4, τηλέφωνο επικοινωνίας 2103423716

5. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμονος 9 & Άστρους, τηλέφωνο επικοινωνίας 2105140877

6. Λέσχη Φιλίας Αγίου Ελευθερίου, Αχαρνών 372, τηλέφωνο επικοινωνίας 2102012334

7. Λέσχη Φιλίας Κυψέλης Σκύρου & Καυκάσου τηλέφωνο επικοινωνίας 2108815877

8. Λέσχη Φιλίας Αμπελοκήπων, Πανόρμου & Βαθέος, τηλέφωνο επικοινωνίας 2106459890

Στους χώρους θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Covid-19.

Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των πολιτών στο χώρο. Τέλος, στις αίθουσες θα υπάρχει επαρκής φυσικός αερισμός, καθώς και δυνατότητα χρήσης αντισηπτικών για την περαιτέρω προστασία των πολιτών.

Τέλος, οι ομάδες streetwork του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) θα συνεχίσουν, καθ' όλη τη διάρκεια του καύσωνα το έργο τους, προσφέροντας δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης στον άστεγο πληθυσμό της πόλης, ενημερώνοντας τους για τη λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων που διαθέτει ο Δήμος και δίνοντας απαραίτητες οδηγίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους οι ενδιαφερόμενοι, θα πρέπει να επικοινωνούν προηγουμένως είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας για την οποία ενδιαφέρονται, είτε με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, είτε με το τηλεφωνικό κέντρο 2105277000. Παράλληλα, έχει τεθεί σε λειτουργία από τα Δημοτικά Ιατρεία του Δήμου Αθηναίων "Γραμμή Βοήθειας", μέσω της οποίας παρέχονται πληροφορίες για την υποστήριξη των κατοίκων της πόλης (2103638049 8:30-19:30).

Καλοκαίρι κόλαση και σε Ιραν Ιρακ

Το Ιράκ αντιμετωπίζει ένα καλοκαίρι βγαλμένο από την κόλαση, έπειτα από μια άνοιξη που σημαδεύτηκε από αμμοθύελλες και σκόνη, οι οποίες προκλήθηκαν επίσης από την κλιματική αλλαγή και την ερημοποίηση της χώρας, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους.

«Καθώς οι καύσωνες και οι αμμοθύελλες αναμένεται να αυξηθούν, εκτιμάμε ότι θα έχουμε περισσότερους ασθενείς με προβλήματα υγείας που συνδέονται με το κλίμα», δήλωσε ο Σέιφ αλ Μπαντρ εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Υγείας.

Το κλίμα αλλάζει, η θερμοκρασία ανεβαίνει και το Ιράκ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, προειδοποίησε ο πρόεδρος της χώρας Μπάρχαμ Σάλεχ. Ο ίδιος ζήτησε να αναχθεί η αντιμετώπιση των επιπτώσεών της «εθνική προτεραιότητα διότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τις μελλοντικές γενιές».

Στην επαρχία οι σοδειές αναμένεται να είναι καταστροφικές. «Η ερημοποίηση πλήττει το 39% του εδάφους του Ιράκ, η σπανιότητα του νερού είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλες τις επαρχίες μας», τόνισε ο Σάλεχ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης