Πολύχρωμη πορεία του Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride - «Εχθρός η ομοφοβία και ο σεξισμός»

Πολύχρωμη πορεία του Αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride - «Εχθρός η ομοφοβία και ο σεξισμός»

Κατά του σεξισμού και της ομοφοβίας τα συνθήματα του αυτοοργανωμένου Thessaloniki Pride - Πορεία υπερηφάνιας μέσα στο κέντρο της πόλης

IMG_20220520_201031
Εκατοντάδες άτομα, μέλη της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας και συλλογικοτήτων, συγκεντρώθηκαν από τις 6 το απόγευμα της Παρασκευής στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου και, λίγο αργότερα, ξεκίνησε η «πολύχρωμη πορεία ελεύθερης έκφρασης» σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης για το 6ο Αυτοοργανωμένο Thessaloniki Pride.

Μπροστά από την πορεία κυματίζει η σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ενώ πολλοί διαδηλωτές κρατούν στα χέρια πλακάτ με μηνύματα κατά της ομοφοβίας. Επίσης, στο Pride ακούγονται συνεχώς συνθήματα για τον Ζακ Κωστόπουλου και την Καρολάιν.

Όπως τονίζουν οι διοργανωτές, ο "εχθρός" παραμένει ίδιος στο πέρασμα των χρόνων και δεν είναι άλλος από την ομοφοβία, τον σεξισμό και τον εκφοβισμό που δέχονται πολλά άτομα λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων και της εμφάνισής τους.

»Στην ίδια μας τη χώρα είναι ο εχθρός. Διασκεδάζει με σεξιστικά 'αστεία', εκδικείται γυναίκες και θηλυκότητες με revenge porn, παρενοχλεί, συρρικνώνει την προσωπικότητα ενός λοατκια+ ατόμου σε καρικατούρα, εύπεπτη για το τηλεοπτικό ή θεατρικό κοινό, εκφοβίζει λοατκια+ παιδιά στα σχολεία, κλείνει τα μάτια στα τοξικά και βίαια οικογενειακά περιβάλλοντα, σπρώχνει ακόμα περισσότερο στο περιθώριο τους τρανς ανθρώπους, τους καθιστά αόρατους», αναφέρουν σε σχετικό της κάλεσμα.

IMG_20220520_201319

Κλείσιμο
IMG_20220520_200853_1

IMG_20220520_200847_1

IMG_20220520_200730_1

IMG_20220520_201918_1


«Καλησπέρα, είμαστε τα ανώμαλα της πόλης και θα σου χτυπάμε την πόρτα. 

Και να μην ανοίξεις, εμείς θα είμαστε εδώ. Είμαστε η αδερφή σου, το παιδί σου, ο ανιψιός ή το βαφτιστήρι σου. Είμαστε η συναδέλφισσα με τα χοντρά γυαλιά, το ζευγάρι που μένει στον κάτω όροφο, ο υπάλληλος στο Super Market, η φωνή στην εξυπηρέτηση πελατών, τα φοιτητά που κάνουν καταλήψεις. Aν είσαι σεξιστής, είμαστε οι σερβιτόρες που φτύνουμε τον καφέ σου. Αν είσαι ομοφοβικός, είμαστε τα αγόρια που φιλάνε τον γιο σου. Ό,τι και να κάνεις, το βλέπουμε. Όπου και να ψάξεις, θα μας βρεις. Υπάρχουμε, όσο κι αν δεν αρέσει σε κάποιους αυτό. Και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε, γι' αυτό να φοβάστε», αναφέρει σχετικό κάλεσμα ο συντονισμός queerιόλες για το αυτοοργανωμένο pride Θεσσαλονίκης.

«Η κοινωνία μας επιβάλει τους δικούς της τρόπους να ντυνόμαστε, να συμπεριφερόμαστε και να ζούμε. Αναπαράγονται τόσα στερεότυπα για εμάς, χαρακτηριζόμαστε ως καρικατούρες ή ως άτομα που προσπαθούν συνεχώς να «προκαλέσουν», και οι δικές μας ιστορίες, οι αλήθειες μας, δεν βρίσκουν ακροατήριο, ακόμα και σε χώρους που υποτίθεται πως είναι αλληλέγγυοι.

Είμαστε συχνά οργισμένα, γιατί τίποτα σε αυτή την κοινωνία δεν εγγυάται την ασφάλειά μας. Η αστυνομία είναι πάγιος καταπιεστής και δεξαμενή βαθιάς ομο-τρανσφοβίας. Ήδη, τρεις τρανσφοβικές επιθέσεις στην Ελλάδα σε δημόσιο χώρο μέσα στο 2022 δείχνουν πόσο επικίνδυνο είναι για εμάς και μόνο το να υπάρχουμε. Είμαστε εδώ όμως, διεκδικώντας τον δημόσιο χώρο μας, παρόλο που, για κάποιους, δεν χωράμε σε αυτόν» αναφέρουν σε άλλο σημείο.



Ειδήσεις σήμερα:

«Ναι» από τη Σικελία για να επιστρέψει για πάντα το «θραύσμα Fagan» της ζωφόρου του Παρθενώνα στην Αθήνα

Στο πατρικό της πήγαινε η 38χρονη από την Ελασσόνα που έχασε το μωρό της - Ρύθμιζε λεπτομέρειες για τον γάμο και τη βάπτιση

Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ για 13.000 ιδιοκτήτες με τροπολογία – Ποιους αφορά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης