Εκδήλωση μνήμης για τον Αλέκο Παναγούλη

Εκδήλωση μνήμης για τον Αλέκο Παναγούλη

Τον αγωνιστή της Δημοκρατίας Αλέκο Παναγούλη τίμησαν πάνω από 2.500 δρομείς που συμμετείχαν το πρωί της Κυριακής 15 Μαΐου στην Ειρηνοδρομία που διοργανώθηκε στους δρόμους του Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο των Παναγουλείων 2022, των καθιερωμένων εορταστικών εκδηλώσεων στη μνήμη του

ΦΩΤΟ-1-ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ
Η Ειρηνοδρομία 2022 περιέλαβε αγώνες 10χλμ., 5χλμ. και 2,5χλμ. Στη διαδρομή ευαισθησίας 1.000μ. υπήρξε μεγάλη συμμετοχή πολιτών, ενώ συγκινητική ήταν η προσπάθεια φορέων όπως ο Φάρος Τυφλών της Ελλάδος, το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α Ορίζοντες, η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ ΑμεΑ), τα Special Olympics Hellas και οι Δρομείς Ελπίδας.

Οι εκκινήσεις των 10 και των 5 χιλιομέτρων δόθηκαν από τη Δήμαρχο με την τιμητική παρουσία των δυο μεγάλων πρεσβευτών της Ειρηνοδρομίας, των χρυσών Παραολυμπιονικών του Τόκιο, Νάσου Γκαβέλα και ο Σωτήρη Γκαραγκάνη. Στην εκκίνηση του μαζικού αγώνα των 2,5χλμ τη διοργάνωση τίμησε με την παρουσία της η Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, Βούλα Ζυγούρη. Ενώ στη διαδρομή ευαισθησίας ο αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και ο αντιπρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής, Σπήλιος Διαβολίτσης, έδωσε την εκκίνηση. Νικητές στα 10 χλμ αναδείχθηκαν στους άντρες ο Μιχαήλ Ρουμάνος με 0:35:13 και στις γυναίκες η Ντενίζ Δημάκη με 0:40:03.

Επίσης, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε και στις εκδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής, στην ομώνυμη πλατεία, όπου υπάρχει και το μνημείο του Αλέκου Παναγούλη, στο Δήμου Αγίου Δημητρίου. Στις 20.00 τελέστηκε πολιτικό μνημόσυνο, όπου πολίτες και φορείς κατέθεσαν λουλούδια και στεφάνια. Ακολούθησε ομιλία της δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Μαρίας Ανδρούτσου, και συναυλία του Δημοτικού Ωδείου “Μίκης Θεοδωράκης”, όπου ακούστηκαν τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη και του Μ. Χατζιδάκι.

ΦΩΤΟ-5-ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ
ΦΩΤΟ-4-ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ
ΦΩΤΟ-2-ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ
ΦΩΤΟ-6-ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ
ΦΩΤΟ-7-ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ
ΦΩΤΟ-8-ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ
ΦΩΤΟ-3-ΠΑΝΑΓΟΥΛΕΙΑ


Στις εκδηλώσεις, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν o γραμματέας του ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Τόνια Αντωνίου, καθώς και εκπρόσωποι πολιτικών και πολιτιστικών φορέων. Όσοι παραβρέθηκαν, θέλησαν να τιμήσουν τον αγωνιστή Αλέκο Παναγούλη και να υποδηλώσουν ότι δεν ξεχνούν την προσφορά του, στον αγώνα κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Κλείσιμο
Ο Αλέκος Παναγούλης γεννήθηκε στις 2 Ιουλίου 1939. Συμμετείχε ενεργά στον αγώνα κατά της δικτατορίας και στις 13 Αυγούστου 1968 αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο. Έδειξε αξιοθαύμαστη αντοχή στα βασανιστήρια που ακολούθησαν. Στην μεταπολίτευση εκλέχθηκε βουλευτής με την Ένωση Κέντρου. Σκοτώθηκε την Πρωτομαγιά του 1976 σε ηλικία 36 ετών, κατά τη διάρκεια τροχαίου ατυχήματος στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, όταν το αυτοκίνητό του έπεσε πάνω σε υπόγειο κατάστημα επί της λεωφόρου, λίγα μέτρα πιο πέρα από την ομώνυμη πλατεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης