Εγκαινιάζεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στις Σέρρες

Εγκαινιάζεται το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» στις Σέρρες

Στο Μουσείο μπορεί να περιηγηθεί κανείς στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020 και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού

4η_ενοτητ__Ενας_αδυναμος_κοσμος
Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» εγκαινιάζεται στις Σέρρες, στο Πάρκο Πολιτισμού «Κωνσταντίνος Καραμανλής» το Σάββατο 14 Μαΐου 2022. Τα εγκαίνια έχει προσκληθεί να τελέσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη.

Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στον διεθνούς φήμης Έλληνα εικαστικό Κωνσταντίνο Ξενάκη, ο οποίος δώρισε 171 έργα του όλων των περιόδων στον Δήμο Σερρών οραματιζόμενος τη δημιουργία ενός μοναδικού στο είδος του Μουσείο στην πόλη των Σερρών. Επίσης, 13 έργα του καλλιτέχνη δώρισε στον Δήμο ο καθηγητής του Α.Π.Θ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος, ενώ μικρότερο αριθμό έργων άλλοι δωρητές.
Απο_την_1η_στη_2η_ενοτητ__Απο_τα_ηλεκτροκινητικα_στην_πολιτικη_τεχνη
Η_αιθουσα_με_Τα_ηλεκτροκινητικα_του_Ξενακη
Ο_χωρος_βιντεοπροβολης-Βιογραφια_και_καλλιτεχνικη_πορεια_του_Ξενακη

Το όραμα του πρωτοποριακού καλλιτέχνη έγινε πραγματικότητα μετά από συστηματικές και πολύχρονες προσπάθειες διαχρονικά των Δημοτικών Αρχών του Δήμου Σερρών καθώς και της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και του Σωματείου Σερραίων Πολιτεία με το συντονισμό του καθηγητή Α. Νανιόπουλου.
To Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου Cultural Dipole «Δημιουργία πολιτιστικού διπόλου στη διασυνοριακή περιοχή» του προγράμματος INTERREG V-A «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014-2020».

Κλείσιμο
Σημειώνεται ότι ο έτερος πολιτιστικός πόλος, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του εν λόγω έργου, το Ιστορικό Μουσείο στο Petrich της Βουλγαρίας εγκαινιάζεται την Τετάρτη 18 Μαΐου.
Το έργο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται με τα εγκαίνια των δύο Μουσείων έχοντας διανύσει με επιτυχία τη δύσκολη εποχή της πανδημίας.
Επικεφαλής εταίρος του έργου Cultural Dipole είναι ο Δήμος Σερρών και συμμετέχουν ο Δήμος Petrich της Βουλγαρίας, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Δ.Π.Θ.), ενώ υποστηρικτές εταίροι τα σωματεία Σερραίων Πολιτεία και Ε.Μ.Ε.Ι.Σ.

Ο Δήμος Σερρών πέτυχε μέσω του Cultural Dipole καθώς και με δικούς του πόρους και τη στήριξη ιδιωτών να μεταμορφώσει ένα διατηρητέο κτήριο στον χώρο του πρώην στρατόπεδο Παπαλουκά, νυν Πάρκο Πολιτισμού Κωνσταντίνος Καραμανλής σε ένα σύγχρονο μουσειακό χώρο αντάξιο της συλλογής του Κωνσταντίνου Ξενάκη.
«Με τη λειτουργία του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» οι Σέρρες αποκτούν ένα νέο τοπόσημο, που αποτελεί σημείο αναφοράς για τον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό και σημαντικό προορισμό για το φιλότεχνο κοινό», τονίζει ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης.
0__Ο_χωρος_εισοδου_-_Το_συμπαν_του_Ξενακη
1η_ενοτ__Τα_ορια_της_τεχνης
2η_ενοτ__Τεχνη_Πολιτικη
3η_ενοτητ__Τεχνη_κοινωνικη

Στο Μουσείο μπορεί να περιηγηθεί κανείς στην εξέλιξη του έργου του πρωτοπόρου εικαστικού, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 6 Ιουνίου 2020 και σε ολόκληρη την καλλιτεχνική του διαδρομή, με τη χρήση και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων και οπτικοακουστικού υλικού.

Η οργάνωση του εκθεσιακού χώρου έγινε μετά από μια πλήρη Μουσειολογική-Μουσειογραφική-Γραφιστική μελέτη των ομότιμων καθηγητών του ΑΠΘ, Ματούλας Σκαλτσά, Πάνου Τζώνου και των συνεργατών τους. Εξάλλου, ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Ξενάκης συμμετείχε ενεργά στις πρώτες φάσεις μελέτης και υλοποίησης του Μουσείου.

Το νέο Μουσείο είναι σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης με τη χρήση γεωθερμίας για θέρμανση και ψύξη και φιλικό σε Άτομα με Αναπηρίες με ιδιαίτερες προβλέψεις φυσικής και αντιληπτικής προσβασιμότητας, όπως απτικά εκθέματα, ηχητική πρόσβαση σε κείμενα μέσω QR codes, βίντεο με προσθήκη υποτίτλων και ελληνική νοηματική γλώσσα, ράμπες, προσβάσιμη τουαλέτα.
Διαθέτει, επίσης, εξελιγμένο σύστημα ασφαλείας και ελέγχου περιβαλλοντικών παραμέτρων, καθώς και δικό του δίκτυο WiFi για τον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης «Πινακοθήκη Κωνσταντίνος Ξενάκης» θα πραγματοποιηθεί η Ημερίδα Λήξης του έργου Cultural Dipole την ίδια ημέρα, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 από τις 9:00 έως τις 11:30 στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Σερρών.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί το ιστορικό δημιουργίας του Μουσείου, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, η σημασία και ο τρόπος λειτουργίας του.
Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα της Ημερίδας στην ιστοσελίδα του Δήμου Σερρών www.serres.gr και του έργου Cultural Dipole www.culturaldipole.eu.
Ειδήσεις σήμερα:

Θεράπων ιατρός Μαλένας: «Δύο ώρες πριν πεθάνει το παιδί έπαιζε και περπατούσε, δεν μπορεί να είχε ηπατική ανεπάρκεια»

To αεροπλάνο του Πούτιν για τη «συντέλεια του κόσμου» και ο συμβολισμός του στην παρέλαση της 9ης Μαΐου

ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ; Αύριο αποφασίζουν την ονομασία τα μέλη του κόμματος

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης