Το ΥΠΕΞ για την καταστροφή μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Ξάνθη: «Προσπάθεια δημιουργίας κλίματος»

Το ΥΠΕΞ για την καταστροφή μουσουλμανικού νεκροταφείου στην Ξάνθη: «Προσπάθεια δημιουργίας κλίματος»

«Οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κινήθηκαν αστραπιαία, και η τουρκική πλευρά αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας» ανέφερε το ΥΠΕΞ έπειτα από σχετική τουρκική ανακοίνωση, αλλά και την ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

xanti
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου Οθωμανικής Περιόδου της Μειονότητας στη Δυτική Θράκη, κατά τη διάρκεια εργασιών για την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου.

«Καταδικάζουμε την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου της οθωμανικής περιόδου που ανήκει στη μειονότητα στο χωριό Ξάνθη Χοροζλού (Πετεινός) στη Δυτική Θράκη, που έγινε με πρόσχημα την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ τοθετήθηκε επί του θέματος με τον βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, να προχωρά σε ερώτηση. «Η πρωτοφανής πράξη βεβήλωσης και ασέβειας προς τον συγκεκριμένο χώρο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει εγείρει τις αντιδράσεις όλων των Ξανθιωτών, χριστιανών και μουσουλμάνων» επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην τοποθέτησή του.

Μετά τη δριμεία κριτική, το ελληνικό υπουργείο Εξωρερικών κάνει λόγο για προσπάθεια «δημιουργίας θέματος».




Κλείσιμο
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε τα εξής:

«Προκαλεί έκπληξη η προσπάθεια δημιουργίας θέματος όταν δεν υπάρχει, αφού και οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές κινήθηκαν αστραπιαία, και η τουρκική πλευρά αναγνώρισε την υπεύθυνη στάση των αρμόδιων κρατικών φορέων της χώρας μας, οι οποίοι με δηλώσεις, αλλά και πράξεις επί του πεδίου, απέδειξαν τον σεβασμό μας στην προστασία του συνόλου των μνημείων της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς στην επικράτειά μας».

Η ερώτηση του Ζειμπέκ: Ολοσχερής καταστροφή μουσουλμανικού νεκροταφείου στον οικισμό του Πετεινού του Δήμου Αβδήρων Ξάνθης

«Την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2022 τα σκαπτικά μηχανήματα του Δήμου Αβδήρων, μετά από απόφαση της Δημοτικής Αρχής, εισήλθαν στον χώρο του παλαιού Μουσουλμανικού Νεκροταφείου του Πετεινού του Δήμου Αβδήρων και κατέστρεψαν όλες τις ταφικές στήλες και τα μνήματα, με σκοπό να το μετατρέψουν σε χώρο αναψυχής.

Η πρωτοφανής πράξη βεβήλωσης και ασέβειας προς τον συγκεκριμένο χώρο έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει εγείρει τις αντιδράσεις όλων των Ξανθιωτών, χριστιανών και μουσουλμάνων. Άλλωστε, ο σεβασμός απέναντι στους νεκρούς είναι διαχρονικό στοιχείο πολιτισμού της κοινωνίας μας, το οποίο δεν φαίνεται να συμμερίζεται η δημοτική αρχή του Δήμου Αβδήρων. Ειδάλλως, θα είχε φροντίσει να μεταφερθούν οι σοροί και οι ταφικές στήλες και να γίνουν οι απαραίτητες τελετές, όπως συνέβη στην περίπτωση του μουσουλμανικού νεκροταφείου της Χαλκιδικής και δεν θα είχε προβεί στην βεβήλωση και καταστροφή τους.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι συγκεκριμένες ταφικές στήλες είναι Οθωμανικής περιόδου και χρονολογούνται περίπου από τον 18ο αι. Συνεπώς, έχουν και ιστορική αξία και είναι άμεσα συνυφασμένες με τα πολυπολιτισμικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας.

Ζήτημα, όμως, τίθεται και σχετικά με την αρμοδιότητα του Δήμου Αβδήρων να παρέμβει εντός του συγκεκριμένου χώρου, καθώς το εν λόγω οικόπεδο, ως νεκροταφείο, ανήκει στην βακούφικη περιουσία, για την διαχείριση της οποίας μόνη αρμόδια είναι η Βακουφική Επιτροπή. Ο Δήμαρχος Αβδήρων, από την άλλη, ισχυρίζεται ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο ήταν μετεγγραμμένο στο υποθηκοφυλακείο, ως δημοτική έκταση και το 1987 με την αλλαγή του Πολεοδομικού Σχεδίου, η έκταση χαρακτηρίστηκε ως “πράσινη”. Κατόπιν, ο Δήμαρχος δήλωσε το ακίνητο στο κτηματολόγιο το 2018, ως δημοτικό.

Παρόλα αυτά, οι ισχυρισμοί του Δημάρχου αντικρούονται από το υπ’ αριθ. Πρωτ: 14570/7-11-2019 έγγραφο του Δήμου Αβδήρων προς την Βακούφικη Επιτροπή Πετεινού Ξάνθης, όπου ο ίδιος ο Δήμος αποδέχεται ότι το εν λόγω οικόπεδο ανήκει στην Βακούφικη Επιτροπή και δεν απαιτείται ούτε καν η συναίνεσή του για τις εργασίες καθαρισμού του χώρου του νεκροταφείου. Το γεγονός αυτό βεβαιώνει και η Μουφτεία Ξάνθης με έγγραφό της με αριθ. Πρωτ.: 106/2020, όπου φαίνεται ότι ο εν λόγω χώρος είναι χαρακτηρισμένος στα αρχεία της Μουφτείας ως Μουσουλμανικό Νεκροταφείο. Κατόπιν τούτων, ο Πρόεδρος της Βακουφικής Επιτροπής Πετεινού Ξάνθης αιτήθηκε την νομότυπη μεταβίβαση του εν λόγω ακινήτου στην ιδιοκτήτρια Βακούφικη Επιτροπή με έγγραφό του προς τον Δήμο Αβδήρων με αριθ. Πρωτ.: 10040/1-10-2020, το οποίο έμεινε αναπάντητο.

Συμπερασματικά, από την ανωτέρω αλληλογραφία αποδεικνύεται ότι όντως στο συγκεκριμένο οικόπεδο υπήρχε νεκροταφείο, το οποίο, συνεπώς, ανήκει κατά κυριότητα στην αρμόδια Βακουφική Επιτροπή Πετεινού Ξάνθης. Ανεξάρτητα, λοιπόν, από την δήλωση του στα κτηματολογικά βιβλία και την αμφισβητούμενη κυριότητα, δεν αναιρείται το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος χώρος είναι χώρος νεκροταφείου και δεν νοείται να μετατρέπεται, τοιουτοτρόπως, σε χώρο αναψυχής. Το συγκεκριμένο περιστατικό αναδεικνύει για ακόμα μια φορά την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος των βακουφίων και των διαχειριστικών επιτροπών. Επίσης, ακόμα κι αν ο Δήμαρχος ισχυρίζεται ότι δεν προέβη σε καμία καταστροφή, οι εικόνες μιλούν από μόνες τους και αποδεικνύουν το μέγεθος της βεβήλωσης του ιερού αυτού χώρου.

Επειδή, ο σεβασμός ιερών χώρων και νεκροταφείων αποτελεί το ελάχιστο δείγμα πολιτισμού μιας κοινωνίας
Επειδή, η βεβήλωση του Μουσουλμανικού Νεκροταφείου Πετεινού Ξάνθης από την Δημοτική Αρχή αποτελεί ύβρη για τους νεκρούς, τις οικογένειές τους και όλη την τοπική κοινωνία της Ξάνθης

Επειδή, όπως αποδεικνύεται από τα ανωτέρω αναφερθέντα έγγραφα, το συγκεκριμένο οικόπεδο αποτελεί ιδιοκτησία της Βακούφικης Επιτροπής Πετεινού Ξάνθης και η δημοτική αρχή δεν είχε αρμοδιότητα να προβεί σε εργασίες ή αλλαγή χρήσης του χώρου».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Σχετικά με την καταστροφή του μουσουλμανικού νεκροταφείου Οθωμανικής Περιόδου της Μειονότητας στη Δυτική Θράκη.

Καταδικάζουμε την καταστροφή της 16/3/2022 του μουσουλμανικού νεκροταφείου της οθωμανικής περιόδου που ανήκει στη μειονότητα στο χωριό Ξάνθη Χοροζλού (Πετεινός) στη Δυτική Θράκη , που έγινε με πρόσχημα την κατασκευή γηπέδου ποδοσφαίρου σε αυτό.

Στην Ελλάδα έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις σχετικά με την απάνθρωπη ενέργεια, η οποία έγινε αντιληπτό ότι έγινε με εντολή του Δημάρχου Μπουλούστρα (Αβδήρων).

Αναμένουμε από τις ελληνικές αρχές, που ανταποκρίθηκαν θετικά στις κινήσεις μας, να επιδείξουν την απαραίτητη ευαισθησία, να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατό την έρευνα που ξεκίνησαν και να επαναφέρουν το νεκροταφείο στην προτεραία του κατάσταση».

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: H ενεργειακή κρίση απαιτεί μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση

Γιώργος Κυπαρίσσης: Αυτοί είναι οι τρεις απαγωγείς του

«Η Νταϊάνα πέθανε πεπεισμένη ότι την πρόδωσα» - Ο πιστός βοηθός της πρίγκιπισσας ξεσκεπάζει την πλεκτάνη του BBC
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης