Το fēnix 8 της Garmin είναι το απόλυτο εργαλείο που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στην πολυάσχολη και απαιτητική καθημερινότητά σου.
Βουλή : Ανοίξαμε και σας περιμένουμε
Με τη σκιά της υπόθεσης Ζαχόπουλου να πλανάται βαριά και εν αναμονή σχετικών παρεμβάσεων από την αντιπολίτευση, με την κατάθεση ερωτήσεων και αιτήματα για ακρόαση προσώπων στις αρμόδιες Επιτροπές, η Ολομέλεια της Βουλής επανέρχεται από τις 15νθήμερες διακοπές των Χριστουγέννων τη Δευτέρα.
Κύριο πιάτο στο «μενού» ο εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το θέμα Ζαχόπουλου. Ωστόσο,
Με τη σκιά της υπόθεσης Ζαχόπουλου να πλανάται βαριά και εν αναμονή σχετικών παρεμβάσεων από την αντιπολίτευση, με την κατάθεση ερωτήσεων και αιτήματα για ακρόαση προσώπων στις αρμόδιες Επιτροπές, η Ολομέλεια της Βουλής επανέρχεται από τις 15νθήμερες διακοπές των Χριστουγέννων τη Δευτέρα.
Κύριο πιάτο στο «μενού» ο εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί και μια καλή ευκαιρία για την κυβέρνηση προκειμένου να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση από το θέμα Ζαχόπουλου. Ωστόσο, ταυτόχρονα αποτελεί και ένα σοβαρό crash test για το κυβερνητικό στρατόπεδο, καθώς κατά καιρούς βουλευτές, όπως ο κ. Πέτρος Τατούλης, έχουν εκφράσει τη διαφωνία τους με τις αλλαγές που προωθούνται στο εκλογικό σύστημα.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις αλλαγές στον «νόμο Σκανδαλίδη» θα συζητηθεί την Τρίτη στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να συνοδευτεί από σειρά τροπολογιών βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, οι οποίες θα αφορούν κυρίως σε διαδικαστικά ζητήματα (π.χ. τα έξοδα των υποψηφίων). Τη δική του πρόταση νόμου για το εκλογικό σύστημα έχει καταθέσει μόνο ο ΛΑΟΣ (θα συζητηθεί ξεχωριστά). Αγνωστο παραμένει ακόμη αν θα κάνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ, το οποίο προωθεί την ιδέα ενός μικτού εκλογικού συστήματος με εκλογή βουλευτών και με σταυρό και με λίστα.
Εκτός του εκλογικού νόμου, ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει το θέμα της ολοκλήρωσης της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης, κάτι που επανέλαβε ως προτεραιότητα της κυβέρνησης και στην ομιλία του κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός. Βάσει του ίδιου του Συντάγματος, η διαδικασία αυτή θα πρέπει υποχρεωτικά να ολοκληρωθεί έως το τέλος της τρέχουσας συνόδου της Ολομέλειας, δηλαδή τον Ιούνιο.
Ετσι, αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης ήταν να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως τα τέλη Ιανουαρίου. Για τον λόγο αυτό επιχειρήθηκαν να πέσουν διακριτικά «γέφυρες» προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, καθώς για να περάσουν οι προτάσεις της αναθεώρησης θα πρέπει να ψηφιστούν από 180 βουλευτές και, όπως είναι γνωστό, το ΠΑΣΟΚ έχει αποχωρήσει από τη διαδικασία.
Στα σενάρια που κυκλοφορούν υπάρχει ακόμη και αυτό της «παραίτησης» της κυβέρνησης από τη διαδικασία και την επανέναρξή της διότι, όπως υποστηρίζει μερίδα συνταγματολόγων, η διακοπή της διαδικασίας θα επιτρέψει να ξεκινήσει άμεσα νέα διαδικασία αναθεώρησης. Αντιθέτως, αν ολοκληρωθεί με ή χωρίς αποτέλεσμα, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η τρέχουσα διαδικασία (αν δηλαδή φτάσει ως την ψηφοφορία), θα πρέπει να περάσουν πέντε χρόνια για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για νέα αναθεώρηση, η οποία πρακτικά δεν θα ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 7-8 χρόνια.
Επίσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, στα τέλη Ιανουαρίου θα έρθει στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ανοίγοντας τον δεύτερο κύκλο διαλόγου με τους ενδιαφερόμενους φορείς, πάντα εντός του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με το πλάνο της κυβέρνησης.
Τέλος, στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί και κάποια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών (μετά τις εκλογές έχει γίνει μόνο μία), ενώ την προσεχή Παρασκευή υπάρχει στο πρόγραμμα ειδική ημερήσια διάταξη και συζήτηση για τη μεταναστευτική πολιτική.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr