Ψευδοκράτος: Να μην σφετερίζονται οι Ελληνοκύπριοι το φυσικό αέριο αλλά να συνεργαστούν, λένε προκλητικά οι Τουρκοκύπριοι

Ψευδοκράτος: Να μην σφετερίζονται οι Ελληνοκύπριοι το φυσικό αέριο αλλά να συνεργαστούν, λένε προκλητικά οι Τουρκοκύπριοι

Στην ανακοίνωση των Τουρκοκυπρίων αναφέρεται ότι όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες, το ψευδοκράτος θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δικές του δραστηριότητες

geo_09
Η τουρκοκυπριακή πρόταση προς την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2019 για συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι στο τραπέζι και η τουρκοκυπριακή πλευρά στηρίζει την πρόταση του Τούρκου προέδρου το 2020 για μια περιεκτική διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει ανακοίνωση της λεγόμενης «προεδρίας» του ψευδοκράτους.

Στην ίδια ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας όσον αφορά τους φυσικούς πόρους στη θάλασσα, προσθέτοντας ότι το ψευδοκράτος συνεχίζει με μεγάλη αποφασιστικότητα την στάση του όσον αφορά την προστασία των «νόμιμων δικαιωμάτων και συμφερόντων του στην ανατολική Μεσόγειο».

Αναφέρει επίσης ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει τουλάχιστον όσα δικαιώματα και η ελληνοκυπριακή στις έρευνες, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται η συμφωνία στις 11 Σεπτεμβρίου 2011 με την Τουρκία για «την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας» και την δανειοδότηση στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων) να προχωρήσει σε έρευνες σε καθορισμένα θαλάσσια τεμάχια, η οποία μέχρι σήμερα έχει κάνει σεισμικές έρευνες σε έκταση χιλιάδων χιλιομέτρων και τρεις γεωτρήσεις, όπως σημειώνεται. «Ελπίζουμε ότι το TPAO θα επιτύχει θετικά αποτελέσματα σε αυτές τις μελέτες για εμάς το συντομότερο δυνατό».

Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι όσο η ελληνοκυπριακή πλευρά συνεχίζει τις μονομερείς – όπως αναφέρει – ενέργειες, το ψευδοκράτος θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις δικές της δραστηριότητες που αφορούν τους υδρογονάνθρακες «λόγω της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου καθεστώτος»

«Ωστόσο, κρατάμε πάντα ανοιχτό τον δρόμο της διπλωματίας. Η πρότασή μας προς την ελληνοκυπριακή πλευρά το 2019 για συνεργασία στους υδρογονάνθρακες είναι στο τραπέζι. Και στηρίζουμε πλήρως την πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για μια περιεκτική Διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο».

Κλείσιμο
Η ανακοίνωση καταλήγει αναφέροντας ότι καλείται η ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει τις ενέργειες που αυξάνουν την ένταση, να λογικευτεί και να αξιολογήσει θετικά την πρόταση της τουρκοκυπριακή πλευρά για την συνεργασία στο θέμα των υδρογονανθράκων.

Ειδήσεις σήμερα

«Πιθανόν να είμαστε σε σεισμική έξαρση» λέει ο Λέκκας

Σε ισχύ το πρόστιμο για ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών - Ποιοι εξαιρούνται

Γιατί άνδρες στέλνουν φωτογραφίες με τα γεννητικά τους όργανα σε γυναίκες;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης