Διήμερη επίσκεψη στον Έβρο κλιμακίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ)

Διήμερη επίσκεψη στον Έβρο κλιμακίου της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (ΠΑΔΕΕ)

Τον Έβρο επισκέφθηκαν πέντε μέλη της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού ΠΑΔΕΕ (World Hellenic Inter-Parliamentary Association WHIA) με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, πολιτειακό Γερουσιαστή του Rhode Island (ΗΠΑ) κύριο Λεωνίδα Ραπτάκη την Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022 και την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

mitropolitis_damaskinos_xr
Τον Γερουσιαστή συνόδευαν οι επίσης ελληνικής καταγωγής Stephan Pappas (πολιτειακός Γερουσιαστής Wyoming) Maria Tzanakis-Collett (πολιτειακός Γερουσιαστής Pennsylvania), Dr. Audeh Quawas (Γερουσιαστής Ιορδανίας) και Vasiliki Tsouplaki, Μέλος Κοινοβουλίου Σουηδίας.

Πρώτος σταθμός την ήταν ο Οργανισμός Λιμένος Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ), όπου τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Οργανισμού κ. Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ και ο Διευθύνοντας Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Χαντζηκωνσταντίνου και ενημερώθηκαν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε έναν γόνιμο διάλογο που αφορούσε κυρίως τον ρόλο του στις γεωπολιτικές εξελίξεις και το διεθνές αποτύπωμα του.

Μετά τον Λιμένα ακολούθησε επίσκεψη στη Νομαρχία Έβρου. Κατά την συνάντηση ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, αφού ανέπτυξε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ακριτικού νομού, που αποτελεί πύλη εισόδου προς τη βαλκανική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα, ζήτησε την συνδρομή και αρωγή της ΠΑΔΕΕ για την έλευση επενδύσεων στην περιοχή που θα ενισχύσουν τον αναπτυξιακό σχεδιασμό κυβέρνησης και τοπικής αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας παράλληλα στην συγκράτηση των νέων στην ύπαιθρο και δη στα σύνορα.

Υπογράμμισε πως "τα τελευταία χρόνια η ιστορία και η γεωγραφία ανταμείβουν τον Έβρο, που πριν μερικές δεκαετίες, λόγω της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα, χαρακτηριζόταν τόπος εξορίας. Σήμερα με τα αγωγούς φυσικού αερίου και τα έργα στους τομείς της ενέργειας, την ενίσχυση των συγκοινωνιακών υποδομών και το επενδυτικό ενδιαφέρον αξιοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, οι όροι αντιστρέφονται και η περιοχή αποκτά προστιθέμενη αξία. Με ισχυρό πρωτογενή τομέα και σημαντικά σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος, με προμετωπίδα το νησί της Σαμοθράκης, επιχειρείται να οικοδομηθούν οι όροι μιας δυναμικής, διατηρήσιμης και ταυτόχρονα ισόρροπης ανάπτυξης με πρωταγωνιστές την ιδιωτική πρωτοβουλία.
padee___1_

Κλείσιμο
Εν τούτοις, ενώ το νότιο τμήμα του Έβρου δυναμώνει, στην ενδοχώρα και βορειοτέρα στο τρίγωνο (σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας-Τουρκίας), παρά τα εύφορα εδάφη φθίνουμε πληθυσμιακά, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται... Μπορεί η Αλεξανδρούπολη, με την παρουσία του αμερικανικού παράγοντα να εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο και σε εν δυνάμει κέντρο συνδυασμένων μεταφορών, αλλά κοινή επιδίωξη είναι η συνολική ανάπτυξη του ακριτικού Έβρου. Εν προκειμένω έχουμε ανάγκη την συνδρομή της ΠΑΔΕΕ, για έλευση νέων επενδύσεων, που θα δημιουργήσουν και θα ενισχύουν τις προϋποθέσεις ισόρροπής ανάπτυξης του τόπου μας. Ως Περιφέρεια είμαστε αρωγοί και θα καταβάλουμε κάθε υποστηρικτική προσπάθεια για την προώθηση και υλοποίησή επενδύσεων στην περιοχή μας".

Κατόπιν τους υποδέχτηκε στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η Αλεξανδρούπολη και οι προοπτικές ανάπτυξής της, καθώς και η δυνατότητα να λειτουργήσει ως πόλος προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων και μοχλός ανάπτυξης για τις περιοχές του Έβρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης

Ακολούθησε συνάντηση στο Επιμελητήριο Έβρου, με τον πρόεδρο Χριστόδουλο Τοψίδη. Στη συνάντηση, που συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Απόστολος Παλακίδης και οι συνεργάτες του Επιμελητήριου Θάνος Πανταζής (Οικονομικός Σύμβουλος) και Λεωνίδας Σκερλετόπουλος (επικεφαλής της Δομής Light Hub του Επιμελητηρίου) αναλύθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο πλευρών. Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν τρόποι προσέλκυσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος από το εξωτερικό στον Έβρο και την Αλεξανδρούπολη τη συνεργεία των Γερουσιαστών καθώς και η ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος από το εξωτερικό προς την περιοχή μας, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν εδώ.

Οι διάφορες μορφές εναλλακτικού τουρισμού πρωταγωνιστούν στις παγκόσμιες τάσεις και ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη και η Θράκη πληρούν αντίστοιχες προϋποθέσεις, που με τις κατάλληλες ενέργειες και συνέργειες μπορούν να αποδώσουν ευεργετικά στον συγκεκριμένο κλάδο.

Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, η νέα γεωστρατηγική δυναμική που αναπτύσσει η Αλεξανδρούπολη και κατ’ επέκταση ο Έβρος και η Θράκη αποτελεί συνιστά σημαντικό δέλεαρ για τους υποψήφιους επενδυτές, που όμως πρέπει να συνδυαστεί και με τις κατάλληλες προϋποθέσεις υλοποίησης των επιχειρηματικών ιδεών.

«Η περιοχή μας συγκεντρώνει πληθώρα προοπτικών και προϋποθέσεων ανάπτυξης και ευημερίας και είμαστε ικανοποιημένοι που αυτό πλέον γίνεται αντιληπτό στην παγκόσμια κοινότητα. Κατά την πάγια θέση μας ως Επιμελητήριο, αναπτύξαμε όλες τις προοπτικές ενώπιον των Γερουσιαστών και κάναμε μία συζήτηση σε ένθερμο κλίμα, η οποία αναμένουμε να αποδώσει καρπούς στο μέλλον», σχολίασε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χριστόδουλος Τοψίδης.

Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα από το Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χριστόδουλο Τοψίδη, ενώ το βράδυ η Υπηρεσία Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης του Υπουργείου Εξωτερικών παρέθεσε κλειστό δείπνο με την παρουσία του Μητροπολίτη Αλεξανδρούπολης Άνθιμο, τον Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, τον Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Πασχάλη Συριτούδη και τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης Συμεών Τέγο.

Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 13 Ιαγουάριου 2022, το κλιμάκιο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού ΠΑΔΕΕ συνοδευόμενο από τον Βουλευτή Έβρου κύριο Αναστάσιο Δημοσχάκη επισκέφτηκε το Επιτηρητικό Φυλάκιο 1 (ΕΦ 1) στην περιοχή του Χ. Καστανεών Έβρου.

Τα μέλη της Ένωσης υποδέχτηκαν στο ΕΦ1 ο Διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού «ΘΡΑΚΗ» Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Διοικητής της XVI Μηχανοκίνητης Μεραρχίας Πεζικού «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» Υποστράτηγος Αναστάσιος Αλεξιάδης και ο Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας «ΡΙΜΙΝΙ» Ταξίαρχος Αναστάσιος Κολέζας.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση επί της αποστολής της Ταξιαρχίας, των δράσεων αποτροπής που υλοποιεί, καθώς και για τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020 στην περιοχή.
padee___2_

Η επίσκεψη περιλάμβανε, την περιήγηση των μελών στους χώρους του ανακαινισμένου Φυλακίου, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με το προσωπικό του και τη μετάβασή τους στη σκοπιά η οποία φυλάσσει το διασυνοριακό σημείο εισόδου και εξόδου των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή αναμνηστικών, όπου η αντιπροσωπεία εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της για την επίσκεψη και ευχαρίστησε τη Στρατιωτική Ιεραρχία για το έργο της.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν το Στρατηγείο της Μεραρχίας στο Διδυμότειχο, όπου τους υποδέχτηκε ο Διοικητής της ΧVI Μηχανοκίνητης Μεραρχία Πεζικού «ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ» Υποστράτηγος Αναστάσιος Αλεξιάδης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μελών της ένωσης για τη αποστολή και τις δράσεις της Μεραρχίας.

Η επίσκεψη περιλάμβανε περιήγηση στους χώρους του Στρατηγείου και ενημέρωση στην αίθουσα τιμών της Μεραρχίας επί της ιστορίας, της οργάνωσης, των δράσεων που εκτελεί στο πλαίσιο αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, καθώς και γενικές πληροφορίες για την περιοχή του Β. Έβρου.

Πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή αναμνηστικών, όπου και η αντιπροσωπεία εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή της από την επίσκεψη και ευχαρίστησε τη Στρατιωτική Ιεραρχία για το έργο της.

Mε ιδιαίτερη χαρά υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός την αντιπροσωπεία της ΠΑΔΕΕ στο Επισκοπείο Διδυμοτείχου, όπου είχε την ευκαιρία, μετά από ένα σύντομο καλωσόρισμα, να αναπτύξει στους επισκέπτες του τα προβλήματα της περιοχής, που αφορούν πρωτίστως το δημογραφικό, το μεταναστευτικό και την συντήρηση και ανάδειξη των μνημείων της.

Ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στον Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη εικόνα της Γεννήσεως του Χριστού και στα λοιπά μέλη της αντιπροσωπείας αναμνηστικά δώρα.

Η αντιπροσωπεία της ΠΑΔΕΕ συνωδεύοντο από τον Βουλευτή Έβρου κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη και τον Δήμαρχο Διδυμοτείχου κ. Ρωμύλο Χατζηγιάννογλου.

Πριν αναχωρήσουν από το Διδυμότειχο οι φιλοξενούμενοι επισκέφθηκαν τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Αθανασίου, το Δημαρχείο Διδυμοτείχου και τον Ιερό Καθεδρικό Ναό Παναγίας Ελευθερωτρίας.

Το μεσημέρι παρατέθηκε γεύμα από τον Δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, ο οποίος πρόσφερε δώρα μεταξωτά που αποτελούν και μια από τις βασικές εργασιακής απασχόλησης της περιοχής που έχει παράδοση.

Το βράδυ τους υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος του Τμήματος AHEPA HJ-21 Δημόκριτος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Βαβίας, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και τα μέλη της AHEPA στο κτίριο που πρόκειται να γίνει το πρώτο μουσείο παγκόσμια της βοήθειας των ΑΧΕΠΑ στην Ελλάδα.

Το πρωί της Παρασκευής 14 Ιανουαρίου 2022, το κλιμάκιο της ΠΑΔΕΕ επισκέφτηκε το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμο. Ο Σεβασμιώτατος τους καλωσόρισε στην Αλεξανδρούπολη και στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, επισημαίνοντας πως τέτοιου είδους επισκέψεις είναι πολύ σημαντικές για την ακριτική μας περιοχή. Με τη σειρά του, ο Πρόεδρος της Αποστολής κ. Ραπτάκης, ευχαρίστησε το Σεβασμιώτατο για τη φιλοξενία, τονίζοντας την επιθυμία του να επαναληφθεί η επίσκεψη στην Αλεξανδρούπολη σύντομα.

Πριν την αναχώρηση τους στο αεροδρόμιο Αλεξανδρούπολης ενημερώθηκαν από τον Υποστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας Πασχάλη Συριτούδη και τον Αστυνομικό Διευθυντή Αλεξανδρούπολης Λάμπρο Τσιάρα για τα θέματα προστασίας των συνόρων, διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και σχετικά με το περιστατικό κρίσης που έλαβε χώρα τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020.

Κατά τη διήμερη αυτή επίσκεψη το κλιμάκιο της ΠΑΔΕΕ συναντήθηκε επίσης με τους Βουλευτές Έβρου Αναστάσιο Δημοσχάκη, Σταύρο Κελέτση, Χρήστο Δερμεντζόπουλο, τον Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης του Υπουργείο Εξωτερικών Συμεών Τέγο, τον Δήμαρχο Ορεστιάδας και τον Δήμαρχο Σουφλίου Παναγιώτη Καλακίκο, όπου συζητήθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές του Έβρου και οι δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Ο Πρόεδρος της ΠΑΔΕΕ Λεωνίδας Ραπτάκης και τα μέλη του κλιμακίου της ΠΑΔΕΕ άκουσαν με ενδιαφέρον τις προτάσεις των τοπικών αρχών και φορέων του ακριτικού Έβρου που συνάντησαν και εξέφρασαν την πρόθεση τους να συνδράμουν ποικιλοτρόπως από τη θεσμική τους θέση, να ενημερώσουν όλα τα μέλη της ΠΑΔΕΕ και να επαναλάβουν την επίσκεψη με κλιμάκιο από ομογενείς εκλεγμένους στα κοινοβούλια Καναδά, Αυστραλίας και άλλων χωρών που λόγω περιοριστικών μέτρων covid δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Ειδήσεις σήμερα

Τζώρτζης Μονογυιός: Καταθέτει στις αστυνομικές Αρχές ο Σέρβος που πούλησε τη Ferrari

Καταγγελία βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Διαψεύδει κάθε εμπλοκή του ο Φιντιρίκος - Στο πλευρό του η Δαλάκα

Βίντεο από τη στιγμή που αντιεξουσιαστής στη Θεσσαλονίκη πετάει μολότοφ και πέφτει στις φλόγες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης