Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, η συγκλονιστική περιπέτεια του Wilbur Smith, «Βαθιά, Άγρια Νερά»

book-arthrou

Ενώ οι μεγιστάνες του πλούτου απολαμβάνουν τη χλιδή στις πανάκριβες ιδιωτικές θαλαμηγούς, ο μεγαλύτερος εφιάλτης τους παραμονεύει: Άγρια πειρατεία, απαγωγή, εκβιασμός, αγωνία -και ο παράδεισος γίνεται κόλαση στη μέση του πουθενά

Επίδειξη δύναμης ως ασύγκριτου αφηγητή ιστοριών κάνει ο Wilbur Smith με ένα από τα πλέον εμβληματικά μυθιστορήματά του. Το «Βαθιά, άγρια νερά» αναπαριστά, με καθηλωτική λεπτομέρεια, τον αιώνιο εφιάλτη κάθε σύγχρονου κροίσου: Την βίαιη αρπαγή του ίδιου ή κάποιου μέλους της οικογένειάς του. Στην περίπτωση του συγκεκριμένου βιβλίου, ο Wilbur Smith επιλέγει σαν κεντρικό χαρακτήρα μια πανίσχυρη γυναίκα. Η Χέιζελ Μπάνοκ είναι η ιδιοκτήτρια μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον πλανήτη, η οποία φέρει το όνομά της και είναι πασίγνωστη σαν «Μπάνοκ Όιλ». Η Χέιζελ είναι ο ορισμός της «σιδηράς κυρίας», μιας προσωπικότητας που περιβάλλεται από θαυμασμό και δέος, κυρίως για τον δυναμισμό της. Ωστόσο, η αχίλλειος πτέρνα της Χέιζελ Μπάνοκ είναι η 19χρονη Κέιλα, η μοναχοκόρη της.

Αυτή την Κυριακή με το ΘΕΜΑ, η συγκλονιστική περιπέτεια του Wilbur Smith, «Βαθιά, Άγρια Νερά»


Η οποία γίνεται στόχος και εν τέλει «λάφυρο» για μια ομάδα αδίστακτων κακοποιών από τη Σομαλία. Αυτοί, ύστερα από πειρατική επίθεση σε πολυτελές γιοτ που έπλεε αμέριμνο στον Ινδικό Ωκεανό, αρπάζουν την Κέιλα. Ακριβώς όπως συμβαίνει στην πραγματικότητα, οι απαγωγείς απαιτούν από τη Χέιζελ ένα αστρονομικό ποσόν ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση της Κέιλα. Εκείνη αμέσως προσπαθεί να πιέσει υψηλά ισταμένους ώστε να επέμβουν, όμως οι μεγαλόσχημοι φίλοι της την προδίδουν ο ένας μετά από τον άλλον. Ο μόνος που θα δείξει προθυμία να εμπλακεί στη διάσωση της Κέιλα είναι ο Έκτορ Κρος, πρώην συνταγματάρχης των SAS, της περίφημης μονάδας επίλεκτων κομάντο του βρετανικού στρατού. Ο Κρος και η Χέιζελ μετατρέπονται σε μια μικρή δύναμη κρούσης, αναλαμβάνοντας μια αποστολή σχεδόν αυτοκτονικά επικίνδυνη -αλλά και χωρίς το παραμικρό περιθώριο αποτυχίας. Δύο άνθρωποι ρισκάρουν τα πάντα, ζώντας μια απίστευτη περιπέτεια, με την ένταση διαρκώς «στο κόκκινο».

Μη χάσετε αυτή την Κυριακή μαζί με το Πρώτο ΘΕΜΑ το σπουδαίο μυθιστόρημα περιπέτειας «Βαθιά, άγρια νερά» του Wilbur Smith.

book-in-article

Ποιος είναι ο Wilbur Smith
Wilbur Smith, ο μπεστ-σέλερ συγγραφέας της εξωτικής περιπέτειας

Ως μια εξαιρετικά σπάνια -μοναδική ίσως- περίπτωση συγγραφέα ο βίος του οποίου ήταν εξίσου περιπετειώδης με τα δεκάδες μπεστ-σέλερ που συνέγραψε, ο Wilbur Smith θεωρείται σαν κορυφαίος όλων των εποχών σε ένα λογοτεχνικό είδος το οποίο ο ίδιος ανέδειξε: Το μυθιστόρημα εξωτικής περιπέτειας, κατά κανόνα με φόντο την Αφρική, την ήπειρο με την οποίαν ο ίδιος ταυτίστηκε και προσπάθησε να εξερευνήσει, από τα παιδικά του χρόνια έως και τον πρόσφατο θάνατό του σε ηλικία 88 ετών, τον περασμένο Νοέμβριο.

Πολυγραφότατος και με αστείρευτη φαντασία, ο Smith έγραψε 49 βιβλία, τα οποία έφτασαν σχεδόν όλα και σχεδόν από τις πρώτες ημέρες της κυκλοφορίας τους στην κορυφή των ανά τον κόσμο καταλόγων με τα ευπώλητα. Υπολογίζεται ότι ο Wlilbur Smith έχει πουλήσει περισσότερα από 140 εκατ. βιβλία, σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Στην πλειονότητά τους τα μυθιστορήματα του Smith έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν στα ελληνικά, σημειώνοντας υψηλές πωλήσεις, καθώς φαίνεται ότι το ύφος, η καταιγιστική πλοκή και η μυθική ατμόσφαιρα που, με αριστοτεχνικό τρόπο συνθέτει ο Wilbur Smith με τη γραφή του, τον κατέστησαν εξαιρετικά δημοφιλή στην Ελλάδα.

Αν και η ανάγνωση των βιβλίων του Smith είναι μια πολύ μεγάλη απόλαυση καθώς είναι ένας απαράμιλλος αφηγητής, με αίσθηση του σασπένς και της σκηνοθεσίας, για κάποιον που δεν έχει δοκιμάσει την εμπειρία της ανάγνωσης βιβλίων του, αρκεί για μια πρώτη γεύση μια περιήγηση στους τίτλους των μυθιστορημάτων του Wilbur Smith:

«Ο Θεός Ποταμός», «Η λεοπάρδαλη κυνηγά στο σκοτάδι», «Χρυσωρυχείο», «Οργισμένος σαν τη θάλασσα», «Άγρια δικαιοσύνη», «Δύο για την κόλαση», «Ώρα να πεθάνεις», «Κυνηγοί διαμαντιών» κ.α.

Το 2018 ο Smith συνέγραψε την αυτοβιογραφία του. Φέρει τον τίτλο «On Leopard Rock» (Στον βράχο της λεοπάρδαλης) και δεν υστερεί σε κανέναν επιμέρους τομέα από τα μυθιστορήματά του, υπό την έννοια ότι η ζωή του Wilbur Smith υπήρξε μια διαρκής περιπέτεια, γεμάτη «κινηματογραφικά» απρόοπτα και αλλεπάλληλες ανατροπές.

Γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1933 στη σημερινή Ζάμπια της Κεντρικής Αφρικής, μια χώρα η οποία παλαιότερα ονομαζόταν Ροδεσία. Τον βάπτισαν «Wilbur», μιας και ο γονείς του ήθελαν να συνδέσουν το παιδί τους με τους πρωτοπόρους της αεροπορίας, τους αδελφούς Wright, ένας εκ των οποίων λεγόταν Wilbur.

Ο πατέρας του ήταν ένας σκληροτράχηλος, γιγαντόσωμος άνθρωπος, ο οποίος ήταν μεταλλουργός -και το τελευταίο που ήθελε για το γιο του, ήταν να γίνει διανοούμενος, καθώς ήταν οπαδός της άποψης ότι οι αληθινοί άντρες κρίνονται από τη δύναμη των χεριών τους και όχι από «θηλυπρεπείς» ενασχολήσεις.

Ωστόσο, ο Wilbur από μικρός -ίσως και υπό την επίδραση της μητέρας του, η οποία ήταν το αντίθετο του συζύγου της και εμφορούνταν από καλλιτεχνικές ανησυχίες και ενδιαφέροντα- έγινε μανιώδης αναγνώστης λογοτεχνίας. Έκρυβε, μάλιστα, τα βιβλία του σε βοηθητικούς χώρους της οικογενειακής κατοικίας, από το φόβο να μην ανακαλύψει ο πατέρας του ότι διαβάζει.

Αρχικά ο Wilbur Smith είχε αποφασίσει να γίνει δημοσιογράφος, ώστε να αναδεικνύει τα κοινωνικά προβλήματα της Νοτίου Αφρικής. Ωστόσο, υπό την πίεση του πατέρα του έγινε λογιστής φοροτεχνικός, αν και από πολύ νεαρή ηλικία ριχνόταν σε κάθε είδους δραστηριότητα που θα μπορούσε να διεγείρει το ενδιαφέρον του. Έτσι, ο Wilbur Smith δοκίμασε την τύχη του ως χρυσωρύχος, φαλαινοθήρας, υπάλληλος σε πολυεθνική εταιρεία ελαστικών αυτοκινήτων, ιδιοκτήτης βιοτεχνίας σιδήρου κ.α.

Βεβαίως, έστω και κρυφά, το πάθος για το γράψιμο φλόγιζε τη φαντασία του Smith, εξού και δεν άργησε να γράψει τα πρώτα του μυθιστορήματα. Έγιναν ανάρπαστα, ήδη από το 1964 και το πρώτο του βιβλίο («Στα νύχια του λιονταριού»), γεγονός που ώθησε τον Wilbur Smith να αποφασίσει ότι στο εξής το γράψιμο θα ήταν η αποκλειστική ενασχόλησή του.

Έκτοτε και ως το θάνατό του το Νοέμβριο του 2021, ο Wilbur Smith θα διηγούνταν τις καταπληκτικές ιστορίες του, τόσο με τη μορφή μεμονωμένων μυθιστορημάτων όσο και σε σειρές βιβλίων. Φανατικός οπαδός της προετοιμασίας και της έρευνας, τα έργα του διακρίνονται για την αληθοφάνειά τους. Ασχέτως εάν ταξιδεύουν τον αναγνώστη στα πλέον εξωτικά και απίθανα μέρη της Αφρικής, της Ανατολής, της Ασίας κ.ο.κ. Εξάλλου το μεγάλο ατού του Wilbur Smith και ένα συστατικό που καθιστά τα βιβλία του ακαταμάχητα σαγηνευτικά, είναι το πόσο ρεαλιστικές και ζωντανές είναι οι περιγραφές -φυσικά στο περιθώριο της συγκλονιστικής δράσης, με ήρωες κατασκόπους, πειρατές, πρώην Ναζί, κακοποιούς, εμπόρους διαμαντιών, ευγενείς αλλά και μορφές εθισμένες στην αδρεναλίνη του αγνώστου και της εξερεύνησης -ακριβώς όπως ήταν στην αληθινή ζωή του ο σπουδαίος Wilbur Smith.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης