Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τα σχολεία - Συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή

Κορωνοϊός: Τι θα γίνει με τα σχολεία - Συνεδριάζει μέσα στην εβδομάδα η Επιτροπή

Η αστραπιαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Omicron» αναγκάζει τους ειδικούς να μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία - Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια - «Έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τη συνεχή και καλή λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων» σημειώνει ο Σαρηγιάννης

sxoleia33
Τέσσερα σενάρια για το άνοιγμα των σχολείων και την ομαλή επιστροφή των μαθητών στις τάξεις αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης από τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής και την κυβέρνηση, εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού λόγω της επέλασης της νέας μετάλλαξης Οmicron, προβληματίζει τους ειδικούς, που εκφράζουν ήδη την άποψη για ενδεχόμενη παράταση των σχολικών διακοπών, την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει ακόμα ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου και δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε στην τηλεκπαίδευση.

Σε περίπτωση παράτασης των διακοπών, εξετάζεται να υπάρξει αντίστοιχη επιμήκυνση του σχολικού έτους το καλοκαίρι, ή περικοπή των διακοπών του Πάσχα εφόσον τότε οι επιδημιολογικές συνθήκες θα είναι ομαλές. Σημειώνεται ότι ήδη προχθές, αποφασίστηκε η ακύρωση όλων των σχολικών εκδρομών για λόγους προστασίας της υγείας των μαθητών.

Τα σενάρια που αναμένεται να συζητηθούν, προκειμένου να προκριθεί αυτό που θα επιτρέψει την επάνοδο των παιδιών στις σχολικές τάξεις, αλλά με ασφάλεια για τα ίδια, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς, εστιάζονται στα ακόλουθα:

-Πρώτον, παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου, διάστημα το οποίο κρίνεται ικανό ώστε να αξιολογηθούν με τον καλύτερο τρόπο τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ηδη, το ενδεχόμενο αυτό έχει τεθεί από επιστήμονες μέλη της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, όπως οι καθηγητές Ν. Τζανάκης και Δημ. Σαρηγιάννης αλλά και άλλοι. Παράλληλα στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και περισσότεροι εμβολιασμοί μαθητών. Στην περίπτωση αυτή για τις εβδομάδες που θα χρειαστεί αν μείνουν κλειστά τα σχολεία θα πρέπει είτε να ακολουθηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης για το οποίο όμως δεν γνωρίζουμε αν έχει υπάρξει προετοιμασία, είτε που είναι και το πιθανότερο να υπάρξει αντίστοιχη χρονική μετάθεση της λήξης του σχολικού έτους το καλοκαίρι, δηλαδή παράταση μαθημάτων.

-Δεύτερον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται και αξιολόγηση της κατάστασης ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, ώστε αν χρειαστεί να κλείσουν αργότερα τα σχολεία. Το ενδεχόμενο αυτό, δεν φαίνεται να έχει την αποδοχή των επιστημόνων, οι οποίοι θεωρούν ότι στην περίπτωση αυτή μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη διασπορά του ιού και ότι σε κάθε περίπτωση είναι προτιμότερο να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις παρά να ακολουθούμε τις εξελίξεις που κρύβουν κινδύνους.

-Τρίτον, άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με νέα μέτρα και καινούργια υγειονομικά πρωτόκολλα. Τα μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι η αύξηση των self test, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται σε καθημερινή βάση και όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους μαθητές όπως ισχύει σήμερα. ‘Η η επιστροφή όλων των μαθητών με rapid test, όπως ανέφερε ως μία σκέψη που υπάρχει η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, προκειμένου όλα τα παιδιά να βρεθούν στο σχολικό περιβάλλον με την μέγιστη δυνατή ασφάλεια. Το ενδεχόμενο αυτό θεωρείται ωστόσο δύσκολο ως προς την εφαρμογή του καθώς θα χρειαστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο μαθητές να αναζητήσουν rapid test μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, οπότε γίνεται αντιληπτό τι ουρές θα σχηματιστούν σε διαγνωστικά κέντρα και στα φαρμακεία που θα βρουν ανοιχτά. Προσπερνάμε βεβαίως το θέμα του κόστους των rapid test, τα οποία μπορεί το κράτος να χορηγήσει δωρεάν σε όλους τους μαθητές, όπως γίνεται με τα σελφ τεστ, ώστε να μην επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προυπολογισμός.

-Τέταρτον, μετάθεση της επανέναρξης των μαθημάτων κατά μία ή δύο εβδομάδες αργότερα και παράλληλη εφαρμογή των μέτρων αυξημένου τέστινγκ και αλλαγής του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Στην περίπτωση αυτή θα δοθεί η δυνατότητα για καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία και παράλληλα θα δημιουργηθεί περισσότερος χρόνος για τον εμβολιασμό των μαθητών, που βρίσκεται μεν σε ικανοποιητικά επίπεδα για τους εφήβους 15-17 ετών και λιγότερο για την ηλιακή ομάδα 12-14, αλλά ουσιαστικά μόλις έχει ξεκινήσει για τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών δηλαδή του νηπιαγωγείου και του δημοτικού. Οσον αφορά στην αλλαγή του υγειονομικού πρωτοκόλλου, η πρόταση που συζητείται είναι να μειωθεί το ποσοστό των μαθητών που απαιτείται να βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό, προκειμένου να κλείσει ένα τμήμα και από 50% συν 1 να γίνει 30% συν 1. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μείωση του ποσοστού που θα τεθεί ως κατώφλι για την αναστολή λειτουργίας ενός τμήματος σε συνδυασμό με την εκτόξευση των κρουσμάτων σε πρωτόγνωρους μέχρι σήμερα αριθμούς, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών σχολείων.

Το υπουργείο Παιδείας σε συνεννόηση με την επιστημονική επιτροπή και το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν όλα τα δεδομένα και είναι έτοιμοι να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να επιτευχθεί η δύσκολη ισορροπία. Δηλαδή και να μπορέσουν οι μαθητές να επιστρέψουν στις φυσικές τους τάξεις χωρίς να χάσουν πολλά ή και καθόλου μαθήματα, και να ταυτόχρονα να διασφαλιστεί, ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, ούτε η δική τους υγεία ούτε των οικογενειών τους με τις οποίες θα έρχονται σε επαφή στο σπίτι επιστρέφοντας καθημερινά από το σχολείο.

«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από κει και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε», τόνισε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Κλείσιμο
Η κυβέρνηση διακαώς θεωρεί ότι με τα μέτρα που εφάρμοσε από την έναρξη του σχολικού έτους και μέχρι και τις διακοπές των Χριστουγέννων το εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς τα σχολεία λειτούργησαν κανονικά, δεν χάθηκαν μαθήματα και τα κρούσματα ήταν ελεγχόμενα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των τμημάτων που χρειάστηκε να κλείσουν σε σύνολο 81.000 σε όλη την Ελλάδα δεν ξεπέρασε ποτέ το 0.02%.

Βεβαίως όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες η υπερμεταδοτηκότητα της παραλλαγής Οmicron έχει αλλάξει τα δεδομένα, και οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες που διαμορφώνει η έξαρση του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα έγινε μία πρώτη συζήτηση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στην συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας. Οι ειδικοί είδαν όλα τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα καθώς και την εικόνα που υπάρχει σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων στις ηλικίες έως και 18 ετών. Μέλη της επιτροπής, σύμφωνα με πληροφορίες είπαν ότι αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα εισηγηθούν την παράταση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο αυτό θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν ανοίξουν.

Στο θέμα των σχολείων, αναφέρθηκε, μιλώντας στο MEGA o Δημ. Σαρηγιάννης, υποστηρίζοντας για τα σχολεία πως «έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουν τη συνεχή τους καλή λειτουργία». Όπως επισήμανε, θα μπορούσαν ίσως να ανοίξουν μία εβδομάδα αργότερα η οποία παράταση ωστόσο θα μπορούσε να αναπληρωθεί το καλοκαίρι και όχι να χαθεί ή να γίνει με τηλεκπαίδευση. Ωστόσο, στην προσπάθεια των ανοιχτών σχολείων – όπως είπε – «θα πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς οι οποίοι πρέπει να τρέξουν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι πρόθεση και σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στην ώρα τους. Διευκρίνισε ότι μέχρι τις 10 Ιανουάριου θα έχουμε και αλλά δεδομένα και άλλες συνεδριάσεις των ειδικών και αν χρειαστεί να λάβουμε αυστηρότερα μέτρα σε ό,τι αφορά τον διαγνωστικό έλεγχο, ενδεχομένως περισσότερα τεστ, θα το πράξουμε.

Ειδήσεις σήμερα:

Πότε «πέφτουν» οι αργίες του 2022

Οι Μιλγουόκι Μπακς ευχήθηκαν σε όλους τους Έλληνες καλή χρονιά, ως... «ΚΑΕ Ελαφιακός»

Η Βρετανία τίμησε τον Ντάνιελ Κρεγκ με τον ίδιο τίτλο με τον... Τζέιμς Μποντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης