Σεισμοί: Ακολουθία σεισμών «cluster» στο Δρέπανο Αχαΐας και το χωριό Άγιος Βασίλειος, τι υποστηρίζουν σεισμολόγοι

Σεισμοί: Ακολουθία σεισμών «cluster» στο Δρέπανο Αχαΐας και το χωριό Άγιος Βασίλειος, τι υποστηρίζουν σεισμολόγοι

Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις ανησυχούν τους κατοίκους - Είκοσι δονήσεις το τελευταίο 48ωρο στο Δρέπανο και το χωριό Άγιος Βασίλειος

seismografos_seismos_tora
Ξάγρυπνοι βρίσκονται το τελευταίο 48ωρο οι κάτοικοι του Δρεπάνου Αχαΐας αλλά και του χωριού Άγιος Βασίλειος από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις πολύ μικρής έντασης.

Για την περιοχή δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να καταγράφεται κάποια σεισμική δόνηση, αφού το στενό Ρίου – Αντιρρίου είναι μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές της Ελλάδας. Ομως, στις 20 και 21 Δεκεμβρίου έχουν καταγραφεί στην περιοχή του οικισμού του Αγίου Βασιλείου μέχρι το Δρέπανο περί τις 20 σεισμικές δονήσεις πολύ μικρής ισχύος, απο 1 έως 2,5 Ρίχτερ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τοπικού μέσου, pelop.gr

Η περιοχή εκδήλωσης των δονήσεων, είναι πολύ μικρή, ενώ το εστιακό τους βάθος δεν ξεπερνά τα 10 χλμ, γι΄αυτό και τα συμβάντα γίνονται αισθητά από τους κατοίκους. Στην ουσία το επίκεντρο είναι κάτω από τα πόδια τους.

Ο επικεφαλής του Σεισμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Πατρών, καθ. Ευθύμιος Σώκκος δήλωσε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» ότι τις τελευταίες ημέρες, καταγράφεται στην περιοχή μια ακολουθία σεισμών «cluster».

Πρόκειται για πολύ μικρούς επιφανειακούς σεισμούς, φαινόμενο που παρατηρείται στην περιοχή του Κορινθιακού. Ο θόρυβος είναι φυσικό φαινόμενο, καθώς οι σεισμοί εκδηλώνονται κάτω από κατοικημένη περιοχή.

Ο κ. Σώκκος τόνισε ότι δεν παρατηρείται κάτι το αφύσικο, όμως επισήμανε πως «θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο και τις επόμενες ημέρες, το οποίο συνήθως εξασθενεί και εξαφανίζεται».

Άγιος Βασίλειος: Το ιστορικό χωριό με το φράγκικο κάστρο

Στο μέσο της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου- Άργους και σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων από την πόλη της Κορίνθου, βρίσκεται το χωριό Άγιος Βασίλειος.

Είναι ένα χωριό με μεγάλη ιστορία, που έχεις τις ρίζες της στην αρχαιότητα και σε κάθε σημείο του υπάρχουν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και επιβλητικά ιστορικά κτίρια.

Στην περιοχή Ζυγουριές η αρχαιολογική σκαπάνη είχε φέρει στο φως σημαντικά ευρήματα που μαρτυρούσαν πως κατοικούνταν από τα προϊστορικά χρόνια.

 Μνημείο σύμβολο του χωριού είναι το Φράγκικο Κάστρο του 13ου αιώνα. Εκτιμάται ότι χτίστηκε  μετά το 1205 και πριν το 1250 ενώ υπάρχουν απομεινάρια Μυκηναϊκής οχύρωσης.


Ειδήσεις σήμερα:

Η μετάλλαξη Omicron απλώνει δίχτυ πάνω από την Ευρώπη - Δύο «γραμμές άμυνας» από την Αθήνα

Μεγάλη απάτη στον ΕΦΚΑ: Κυκλώματα «φούσκωναν» τα ποσοστά αναπηρίας - Πώς δρούσαν

«Αναταράξεις» στο κόμμα του Τράγκα εννέα ημέρες μετά τον θάνατό του
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης