Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θετικά βήματα από την Κύπρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Έκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Θετικά βήματα από την Κύπρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας

Η έκθεση καλύπτει την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να κάνει αναφορά στις κατεχόμενες περιοχές

ipa123
Η Κύπρος συνέχισε να σημειώνει πρόοδο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των προσπαθειών στον τραπεζικό τομέα για καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την τρομοκρατία για το έτος 2020. Μεταξύ άλλων, στη έκθεση σημειώνεται ότι η Πράσινη Γραμμή παρέχει μια σημαντική δίοδο για παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ναρκωτικών. Ο τερματισμός του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος θα βοηθήσει στο να αποτραπεί η αγορά διαβατηρίου της ΕΕ από τρομοκράτες, καθώς και από τους χορηγούς και χρηματοδότες τους, προσθέτει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έκθεση καλύπτει την Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς να κάνει αναφορά στις κατεχόμενες περιοχές. Σύμφωνα με αυτή, η Κυπριακή Δημοκρατία συνεργάστηκε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την ΕΕ και άλλες χώρες, τόσο σε διμερές όσο και σε πολυμερές επίπεδο, στο πλαίσιο των διεθνών προσπαθειών για καταπολέμηση της τρομοκρατίας το 2020.

«Η Κύπρος συνέχισε να σημειώνει πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση των προσπαθειών του τραπεζικού της τομέα για καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», προστίθεται στην έκθεση και επισημαίνεται ότι η Κύπρος είναι μέλος του Παγκόσμιου Συνασπισμού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται και στην Πράσινη Γραμμή, σημειώνοντας ότι «είναι σε μεγάλο βαθμό ανοιχτή για τις διελεύσεις πολιτών και παραμένει μια σημαντική δίοδος για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικών και λοιπού λαθρεμπορίου».

Ακόμη λέει ότι η διαίρεση του νησιού παρεμποδίζει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας – που όπως σημειώνει, δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις – σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Το 2020 δεν υπάρχουν αναφορές για τρομοκρατικά περιστατικά στην Κύπρο, προστίθεται. Όσον αφορά τις εξελίξεις σε επίπεδο νομοθεσίας, επιβολής του νόμου και ασφάλειας συνόρων, η έκθεση κάνει μνεία στη δεύτερη επέτειο από την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για Συνεργασία σε θέματα Ασφάλειας μεταξύ ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι καταγράφεται πρόοδος σε όλα τα μέτωπα.

Γίνεται επίσης αναφορά στην ανταλλαγή δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλαίσιο συμφωνίας ΗΠΑ-Κύπρου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση του Σοβαρού Εγκλήματος, καθώς και στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπέγραψαν τον Σεπτέμβριο του 2020 οι Υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Νίκος Χριστοδουλίδης για την κατασκευή του Κέντρου Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Θαλάσσιων Συνόρων, της Ανοικτής Θάλασσας και την Ασφάλεια των Λιμένων (CYCLOPS).

Πώληση διαβατηρίων

«Η Κυπριακή Δημοκρατία κατάργησε το αμφιλεγόμενο σχέδιο για παροχή ιθαγένειας σε επενδυτές τον Οκτώβριο, μετά τις αποκαλύψεις του Al Jazeera που κατέδειξαν εκτεταμένη διαφθορά στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων. Ο τερματισμός του προγράμματος θα βοηθήσει στο να αποτραπούν τρομοκράτες και οι χορηγοί και χρηματοδότες τους, από το να αγοράσουν διαβατήριο της ΕΕ και να έχουν ενισχυμένη πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά συστήματα της ΕΕ που αυτό συνεπάγεται», σημειώνεται.

Κλείσιμο
Άλλες εξελίξεις αφορούν τη δωρεά εξοπλισμού για ένα κινητό εργαστήριο στην Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, για εγκληματολογικές αναλύσεις και έρευνες στον κυβερνοχώρο. Στην έκθεση γίνεται επίσης αναφορά σε συνομιλίες για ένα διμερές πιλοτικό πρόγραμμα για βελτίωση των ελέγχων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ταξιδιώτες και για εντοπισμό εγκληματιών και τρομοκρατών, αλλά και σε ευκαιρίες για εκπαίδευση.

Στο προοίμιο της έκθεσης, που καλύπτει τις προσπάθειες για καταπολέμηση της τρομοκρατίας διεθνώς, αναφέρεται ότι το 2020 οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους έκαναν σημαντικά βήματα για καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων, ωστόσο «η απειλή της τρομοκρατίας έχει διασκορπιστεί γεωγραφικά σε περιοχές σε όλο τον κόσμο».

Ειδήσεις σήμερα:

Ο πόλεμος των «Ράδιο Αρβύλα»: Αγωγές, καταγγελίες και στο βάθος στόματα που «ανοίγουν»

Ποιες περιοχές έχουν αιφνίδια έξαρση κρουσμάτων - Όλα δείχνουν διασπορά της «Όμικρον»

Νέους μπελάδες στους ιδιοκτήτες φέρνει η υποχρεωτική ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτων
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης