«Έλληνας Crypto»: Ο Βαγγέλης Τσάπας... παρουσιάστηκε στο «Πρώτο ΘΕΜΑ»

«Έλληνας Crypto»: Ο Βαγγέλης Τσάπας... παρουσιάστηκε στο «Πρώτο ΘΕΜΑ»

Τον ψάχνουν, από τους «crypto-επενδυτές» που φέσωσε, μέχρι την κυβέρνηση του Κατάρ - Αυτός όμως πέρασε από τα γραφεία μας και λέει... ότι θα τα τακτοποιήσει όλα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tsapasmain1
Με τον δικό του τρόπο, ο Βαγγέλης Τσάπας τήρησε την υπόσχεσή του ότι θα επέστρεφε μετά την «εξαφάνισή» του: την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα μας επισκέφθηκε αυτοπροσώπως στα γραφεία της εφημερίδας. Για να δηλώσει ότι «είμαι εδώ και γύρισα για να διευθετήσω όλες τις εκκρεμότητες», δίνοντας έτσι τέλος σε ένα θρίλερ γεμάτο ασάφειες και αντιφατικά μηνύματα, καθώς μέχρι πριν από μερικά 24ωρα το μόνο που γνωρίζαμε για τον κ. Τσάπα ήταν όσα ο ίδιος έλεγε. Επαναλαμβάνοντας σχεδόν μονότονα «επιστρέφω από στιγμή σε στιγμή» - ενώ, περιέργως, δεν έφτανε ποτέ.

Και παρόλο που επικοινωνούσε τακτικά με κάποιους απ’ όσους εξακολουθούν να τον ψάχνουν εναγωνίως, επί σχεδόν τρεις εβδομάδες ο «Ελληνας Crypto» παρέμενε άφαντος. Το πού βρισκόταν ακριβώς, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, θα παραμείνει ασαφές, πιθανότατα για πάντα - ή ωσότου ο ίδιος αποφασίσει να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την απουσία του και ιδιαίτερα για τους λόγους που τον οδήγησαν στην αιφνίδια μετατροπή του σε φαντομά.

tsapasmain1
Ο Βαγγέλης Τσάπας όχι απλώς επέστρεψε αλλά θεώρησε σκόπιμο να περάσει και από τα γραφεία του «ΘΕΜΑτος» για να δηλώσει την παρουσία του, θέλοντας να δώσει έτσι τέλος σε ένα θρίλερ γεμάτο ασάφειες και αντιφατικά μηνύματα


Αυτοί που αναζητούν τον κ. Τσάπα είναι πολλοί - και από διαφορετικά σημεία του πεδίου δραστηριοτήτων του. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι του καφέ-εστιατορίου «Darling» στον Πειραιά, μέτοχος στο οποίο είναι η σύζυγος του επιχειρηματία, έχουν να δουν το ζεύγος Τσάπα από τις 8 Νοεμβρίου.

Το ίδιο και οι πρώην συνεργάτες του στην εταιρεία διαχείρισης του ελληνικού κρυπτονομίσματος HCN. Οσο για τη συμμετοχή του στον Ιωνικό Νικαίας, ο Βαγγέλης Τσάπας δεν έχει πατήσει το πόδι του στις εγκαταστάσεις του συλλόγου, αν και, όπως είπε στη συνέντευξη που μας παραχώρησε πριν από μερικές ημέρες, η αποχώρησή του από τα διοικητικά της ομάδας είναι οριστική και αμετάκλητη.

Κλείσιμο
Προφανώς, εκείνοι που αδημονούν να δουν ξανά από κοντά τον κ. Τσάπα είναι όσοι περιμένουν να τακτοποιήσουν οικονομικές εκκρεμότητες μαζί του. Η μόνη έμμεση επαφή που έχουν μαζί του ήταν και είναι μέσω του δικηγόρου του, ο οποίος είναι καθησυχαστικός λέγοντας ότι «ο κ. Τσάπας επιστρέφει οσονούπω στις καθημερινές του υποχρεώσεις».

Με την επιστροφή του, λοιπόν, ο Βαγγέλης Τσάπας καλείται να κλείσει τις οικονομικές εκκρεμότητές του τόσο με εκείνους που ισχυρίζονται ότι τους χρωστάει χρήματα όσο και με το Κατάρ, με αφορμή το χρέος που άφησε φεύγοντας από τη διαχείριση της τεραστίων διαστάσεων θαλαμηγού «Al Mirqab».

THEA_2111_032_cmyk


Η τρύπα των 2,5 εκατ. ευρώ

Εκτός των άλλων δραστηριοτήτων του, ο Βαγγέλης Τσάπας έχει υπό τον έλεγχό του μια ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία ασχολείται κυρίως με τη φροντίδα πολυτελών θαλαμηγών για λογαριασμό VIP πελατείας. Ενα από αυτά είναι το μήκους 133 μέτρων σούπερ γιοτ «Al Mirqab», πλοιοκτησίας του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Τζασίμ μπιν Τζαμπέρ Αλ Θάνι. Γι’ αυτό το σκάφος ο κ. Τσάπας οφείλει διευκρινίσεις -αν μη τι άλλο- για μια μαύρη τρύπα στην οποία χάθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο ο Αλ Θάνι είχε καταβάλει για τα έξοδα του «Al Mirqab».

Μυστηριωδώς, όμως, τα χρήματα αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν για την κάλυψη οφειλών, όπως η μισθοδοσία του πληρώματος. Επιρρίπτοντας ευθέως την ευθύνη για την κακοδιαχείριση στην εταιρεία του Βαγγέλη Τσάπα, ανώτερος αξιωματικός του σκάφους επισημαίνει στο «ΘΕΜΑ» ότι ο ιδιοκτήτης, δηλαδή ο πρώην πρωθυπουργός του Κατάρ, δεν έχει απολύτως καμία σχέση με τα χρωστούμενα. Εν τω μεταξύ, το «Al Mirqab» εξακολουθεί να βρίσκεται αγκυροβολημένο στη μαρίνα Ζέας, αναμένοντας εντολή απόπλου με προορισμό την Κροατία.

Ο ίδιος τονίζει ότι οι εργοδότες του έχουν πέσει και οι ίδιοι θύματα εξαπάτησης, καθώς εκείνοι έχουν καταβάλει κανονικά τα χρήματα στην προηγούμενη διαχειρίστρια εταιρεία, οι εργαζόμενοι όμως έμειναν απλήρωτοι. Το ίδιο ισχύει για τους προμηθευτές, αλλά και οποιονδήποτε προσέφερε υπηρεσίες. Τώρα όμως ο Βαγγέλης Τσάπας ισχυρίζεται μέσω τρίτων πως «η παρεξήγηση» με τους Καταριανούς θα λυθεί έπειτα από συνάντηση που φέρεται να είχαν στον Πειραιά και πως βρίσκονται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις και ανταλλαγές ηλεκτρονικών μηνυμάτων για να λήξει το θέμα οριστικά.

Οι Καταριανοί πάντως ενημερώθηκαν για την υπόθεση των οφειλομένων πριν από δύο μήνες, εξ ου και φρόντισαν να αποζημιώσουν πάραυτα τους εργαζόμενους. Μάλιστα, έχει δρομολογηθεί και η εκπλήρωση των υπόλοιπων υποχρεώσεων με τη συνδρομή δικηγόρων. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, θα χρειαστεί χρόνος έως ότου αποπληρωθούν τα χρέη σε προμηθευτές και συνεργαζόμενα πρακτορεία.

«Γνωρίζετε από τα δημοσιεύματα την υπόθεση. Οι ιδιοκτήτες θα λύσουν το ζήτημα που έχει ανακύψει. Εργάζονται πάνω σε αυτό, θα διορθώσουν το λάθος, έχουν εμπλακεί και δικηγόροι. Θα καλύψουν το χρέος. Ο προηγούμενος διαχειριστής δεν πλήρωνε εργαζόμενους, προμηθευτές και γενικότερα οτιδήποτε χρειαζόταν το πλοίο. Του έστελναν τα χρήματα, αλλά εκείνος δεν πλήρωνε.

Δεν είναι λάθος των ιδιοκτητών, αλλά του ανθρώπου που γνωρίζετε», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο ανώτερος αξιωματικός του «Al Mirqab». Και ο ίδιος τονίζει ότι «θα καταβάλουμε τα δεδουλευμένα, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, όλα θα καταβληθούν, απλώς χρειάζεται χρόνος για τη συγκέντρωση των λογαριασμών. Λυπούμαστε για όλο αυτό που έχει συμβεί, όμως ο υπεύθυνος εξαφανίστηκε, κανείς δεν ξέρει πού είναι και κανείς δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί του. Ολοι είμαστε θύματά του. Είναι κακό και για τη χώρα σας να βγαίνει αυτή η εικόνα.

Δεν ξέρουμε ακριβώς πού πήγαν χρήματα. Ανέκυψε ζήτημα πριν από δύο μήνες. Καταβάλαμε τα απαιτούμενα ποσά στο πλήρωμα, υπάρχουν όμως προμηθευτές και πρακτορεία. Εξαπατήθηκαν και οι ιδιοκτήτες που είναι πάντα συνεπείς».

THEA_1411_040_cmyk


Από τον Τσάπα στον Χαλλάκ

Η αιφνίδια παραίτηση του Βαγγέλη Τσάπα από τη θέση του CEO, της εταιρείας που διαχειρίζεται το ελληνικό κρυπτονόμισμα HNC, προκάλεσε έντονη ανησυχία σε εκείνους που έχουν επενδύσει σε αυτό και μάλιστα πολλά λεφτά, ευελπιστώντας σε ακόμη περισσότερα κέρδη.
Τα κεφάλαια που ο ίδιος έχει μετατρέψει σε κρυπτονόμισμα από το 2015 έως σήμερα, σύμφωνα με εκτιμήσεις από άτομα με γνώση του συγκεκριμένου πεδίου, υπολογίζονται σε τουλάχιστον 70 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, στις 14 Ιουνίου 2021 η κεφαλαιοποίηση αγοράς για το ΗCΝ είχε φτάσει τα 336,7 εκατ. ευρώ, ενώ έναν μήνα αργότερα είχε πέσει στο μηδέν και εκεί παραμένει έως σήμερα. Αντιστοίχως, στις 14/6 η τιμή του HCN είχε φτάσει στο ύψος-ρεκόρ των 4,73 δολαρίων, ενώ στις 12/11 είχε κατρακυλήσει στα... 6 σεντ! Εκτοτε οι διαχειριστές της ομάδας προχώρησαν σε μια σειρά διαρθρωτικών κινήσεων, μεταξύ των οποίων και η «εκθρόνιση» του Βαγγέλη Τσάπα, προκειμένου να αναλάβει στη θέση του ένα νέο πρόσωπο με όραμα και σχέδιο για τη σταθεροποίηση και άνοδο του νομίσματος. Αυτός είναι ο Λιβανέζος εφοπλιστής Κλωντ Χαλλάκ, με παρουσία 40 και πλέον ετών στην Ελλάδα.

Ο Κλωντ Χαλλάκ ξεκίνησε την καριέρα του 1981 ως εργαζόμενος σε εταιρεία συμφερόντων του ξαδέρφου του, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης 10 πλοίων. Τέσσερα χρόνια μετά μαζί με άλλους δύο Ελληνες συνεταίρους ίδρυσαν την πρώτη τους ναυτιλιακή εταιρεία, η οποία αρχικά ασχολούνταν με ναυλώσεις και πρακτορεύσεις πλοίων.

Το 1989 αγόρασε το πρώτο του πλοίο από μια ρωσική κρατική εταιρεία και έναν χρόνο μετά συνεργάστηκε, όπως λέει ο ίδιος, με τη ρωσική κυβέρνηση σε πρότζεκτ που αφορούσε την πλοιοκτησία και τη διαχείριση στόλου με 35 φορτηγά πλοία. Το 1992 αποχώρησε και ιδρυσε την Topmar Shipping Corporation S.A. στον Πειραιά, που δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της ναύλωσης, σε αγοραπωλησίες και ασφάλειες πλοιων. Στη συνέντευξή του στο «ΘΕΜΑ» ο κ. Χαλλάκ μιλάει για τη σχέση του με τον Βαγγέλη Τσάπα και τη διαχείριση της εταιρείας του ελληνικού κρυπτονομίσματος.

f2----4G5J5758
Ο Λιβανέζος εφοπλιστής Κλωντ Χαλλάκ, με παρουσία 40 και πλέον ετών στην Ελλάδα, είναι αντικαταστάτης του Βαγγέλη Τσάπα στη διαχείριση του ελληνικού κρυπτονομίσματος


- Τον Βαγγέλη Τσάπα τον γνωρίζετε προσωπικά; Ξέρετε γιατί παραιτήθηκε από την ομάδα διαχείρισης του κρυπτονομίσματος; Τον κ. Τσάπα τον γνώρισα μέσα από το HNC Coin ως ένας από τους επενδυτές του κρυπτονομίσματος. Οχι, δεν γνωρίζω τίποτα για τις προσωπικές υποθέσεις του κ. Τσάπα, ούτε και για τις άλλες του δραστηριότητες. Η γνωριμία μας περιορίζεται στην επένδυσή μου στο HNC Coin, στο οποίο κατείχε τη θέση του CEO. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συναλλαγές μου με τον κ. Τσάπα σε ό,τι αφορά το HNC Coin ήταν άψογες και από τις δύο πλευρές.

- Τι προτίθεστε να κάνετε ως νέος διαχειριστής του ελληνικού κρυπτονομίσματος; Ο κόσμος των κρυπτονομισμάτων ξεκίνησε το 2009 με τη δημιουργία του Bitcoin, το οποίο ήταν άγνωστο για όλους. Από τότε, σιγά-σιγά και σταδιακά αυτό τον κόσμο τον ανακαλύπτει όλο και περισσότερος κόσμος και αποκτά εμπειρία και ωριμότητα. Παρόλο που και σήμερα που μιλάμε είναι μικρό το ποσοστό, σε παγκόσμια κλίμακα, αυτών που ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα, αυτό το ποσοστό μεγαλώνει καθημερινά και θα γίνεται όλο και μεγαλύτερο γιατί αναμφισβήτητα αυτό είναι το μέλλον.

Ακόμα και κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει και σχεδιάζουν να δημιουργήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα. Αυτή τη στιγμή είναι γνωστό σε επαγγελματίες και ειδικούς το τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί θετικά η πορεία ενός κρυπτονομίσματος. Προσωπικά έχω σκοπό πρώτα να δημιουργήσω στρατηγικούς συνεργάτες (strategic partners) με τους οποίους θα κάνω συμφωνίες ώστε να χρησιμοποιείται το HNC Coin ως εναλλακτικός τρόπος πληρωμής για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Δηλαδή να μπει στις καθημερινές συναλλαγές μας ως εναλλακτικός τρόπος πληρωμής από τον καθένα που κατέχει HNC Coins. Βεβαίως, θα υπάρχει και κίνητρο που θα δώσουμε στους κατόχους του νομίσματος για να προτιμούν να πληρώνουν με HNC Coin για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους, ενώ την ίδια στιγμή η επιχείρηση θα πληρώνεται με ευρώ. Η μετατροπή από HNC Coin σε ευρώ θα γίνεται αυτόματα. Ενα δεύτερο πλάνο που ήδη μελετώ είναι να χτιστούν κάποια πρότζεκτ σε διάφορους τομείς της πραγματικής οικονομίας και να συνδεθούν με το HNC Coin ώστε οι κάτοχοι του νομίσματος να συμμετέχουν και σε καθένα από αυτά τα οποία μπορεί να είναι σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η ναυτιλία, το real estate κ.λπ.

f3----received_482451976340602
Η θαλαμηγός μήκους 133 μέτρων «Al Mirqab», πλοιοκτησίας του πρώην πρωθυπουργού του Κατάρ. Γι’ αυτό το σκάφος ο κ. Τσάπας οφείλει διευκρινίσεις για μια μαύρη τρύπα στην οποία χάθηκαν 2,5 εκατ. ευρώ


- Γνωρίζετε πόσα χρήματα έχουν επενδυθεί στο HNC; Οχι, δεν γνωρίζω και κανείς δεν γνωρίζει ακριβώς γιατί το νόμισμα διαπραγματεύεται από το 2015 και τα νομίσματα αλλάζουν συνέχεια κατόχους εφόσον ο καθένας μπορεί να αγοράζει και να πουλάει στις τιμές που υπάρχει προσφορά και ζήτηση είτε μέσω των ανταλλακτηρίων, είτε μέσω OTC συναλλαγών, όπως συμβαίνει με τις κινητές αξίες σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου.

- Οι κάτοχοι HNC έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά πορτοφόλια τους και στα νομίσματά τους; Μια ματιά στο πρόσφατο ιστορικό αγοραπωλησιών του HNC σε ανταλλακτήρια θα έβαζε κάποιον κακοπροαίρετο σε σκέψεις για το κατά πόσον αυτές οι συναλλαγές είναι πραγματικές ή γίνονται απλά και μόνο για να φαίνεται ότι υπάρχει μια κάποια κίνηση. Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω επαρκώς το πρώτο σκέλος της ερώτησεώς σας. Σαφώς και έχουν πρόσβαση στα πορτοφόλια τους οι κάτοχοι των νομισμάτων.

Μάλιστα, πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε και τα καινούρια πορτοφόλια του HNC Coin για τα κινητά (Android & iOS). Στο δεύτερο σκέλος, που αφορά της συναλλαγές του νομίσματος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν ψεύτικες συναλλαγές. Ολες οι συναλλαγές είναι αληθινές και έχουν λάβει μέρος στα ανταλλακτήρια που διαπραγματεύεται το HNC Coin. Κάθε επενδυτής είναι ελεύθερος να πουλήσει ή να αγοράσει στις προσφερόμενες τιμές κάθε ανταλλακτηρίου. Σε άλλα ανταλλακτήρια η ρευστότητα είναι μεγαλύτερη και σε άλλα μικρότερη. Αυτό ισχύει για όλα τα κρυπτονομίσματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Προπληρωμή επιδομάτων ανεργίας ΟΑΕΔ - Δώρο Χριστουγέννων: Από αύριο η προπληρωμή τους

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα - ΟΠΕΚΑ: Στις 15 Δεκεμβρίου η πληρωμή της προσαύξησης στους δικαιούχους

Καιρός: Βροχές από το βράδυ στην Αττική, χειμωνιάτικες θερμοκρασίες στη χώρα από αύριο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης