ΣτΕ: Συνταγματική η καταβολή ειδικής αποζημίωσης μόνο στα μέλη των ανεξάρτητων Αρχών

ste

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι ο περιορισμός της ανωτέρω αποζημίωσης αποκλειστικά στα μέλη Αρχής που είναι ταυτόχρονα και συνταξιούχοι αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας

Δεν είναι αντίθετη με τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας και την Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία, η διάταξη εκείνη του νόμου 2703/1999, που προβλέπει την καταβολή ειδικής μηνιαίας αποζημίωσης μόνο στα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών που έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου, αποφάνθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με πιλοτική απόφασή της.

Υπενθυμίζεται, ότι πρόεδροι των ανεξάρτητων συνταγματικά κατοχυρωμένων Αρχών κατά κανόνα τοποθετούνται συνταξιούχοι δικαστικοί οι οποίοι κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις στην πυραμίδα της Δικαιοσύνης κατά την δικαστική τους σταδιοδρομία.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ΄ αριθμ. 2113/2021 απόφασή της (πρότυπη δίκη) με πρόεδρο την Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Ελένη Παπαδημητρίου, απέρριψε αίτηση μελών του Α.Σ.Ε.Π., με την οποία ζητούσαν την καταβολή αποζημίωσης που αντιστοιχεί στο ποσό της ειδικής μηνιαίας κατ’ αποκοπή αποζημίωσης που προβλέπεται στη διάταξη του άρθρου 13 του ν. 2703/1999 μόνο για τα μέλη των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων Αρχών που έχουν την ιδιότητα του συνταξιούχου.

Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι ο περιορισμός της ανωτέρω αποζημίωσης αποκλειστικά στα μέλη Αρχής που είναι ταυτόχρονα και συνταξιούχοι αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας και στις διατάξεις της οδηγίας 2000/78/ΕΚ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία.

Όμως, η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκρινε ότι η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση αποσκοπεί «προς επίτευξη θεμιτού σκοπού δημοσίου συμφέροντος» και «δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και αξιοκρατίας», ενώ οι σχετικές επίμαχες νομοθετικές διατάξεις έχουν «ειδικό χαρακτήρα και αφορούν συγκεκριμένη κατηγορία προσώπων, χωρίς να θέτουν γενικό κανόνα, από τον οποίο εξαιρείται ρητώς ή σιωπηρώς άλλη κατηγορία».

Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Όμικρον: Ραγδαία η μετάδοσή της γιατί μολύνει ταχύτατα και όσους έχουν ήδη νοσήσει

Podcast του Μητσοτάκη με την μητέρα του αυτιστικού Γιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Αράχνη με μηδέν μητρικό ένστικτο»: Η μητριά που βασάνισε και σκότωσε τον μικρό Άρθουρ μέσα από τα μάτια του πρώην της

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best Of Network

Δείτε Επίσης