Η Αθήνα ανοίγεται στους ανθρώπους με κινητικά και οπτικά προβλήματα

Η Αθήνα ανοίγεται στους ανθρώπους με κινητικά και οπτικά προβλήματα

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του  χαρτογράφησε 4 βόλτες στην Αθήνα, ειδικά για ανθρώπους με οπτική ή κινητική αναπηρία  - Δείτε φωτογραφίες

20210602-TGR-AccessibleAthens0221
Με 4+4 διαδρομές-«βόλτες» στα σημεία μείζονος ενδιαφέροντος που βρίσκονται στο κέντρο της πρωτεύουσας, ο Δήμος Αθηναίων υλοποιεί τα προγραμματικά του σχέδια για το άνοιγμα της πόλης σε άτομα με αναπηρία και, κυρίως, την παραχώρηση της πρόσβασης που δικαιούνται άνθρωποι οι οποίοι κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο είτε είναι τυφλοί, στα αξιοθέατα της Αθήνας.

Το «4+4» σημαίνει ότι κατά το σχεδιασμό των 4 βασικών περιπάτων για άτομα με αναπηρία, προέκυψαν συνολικά 8 διαδρομές, καθώς θα έπρεπε να διαφοροποιούνται σε κάποια σημεία τους, ώστε να εξυπηρετούν τις ανάγκες των ομάδων με οπτική και κινητική αναπηρία.

Ο Δήμος Αθηναίων, μέσω της Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του (ΕΑΤΑ) και σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» χαρτογράφησε 4 βόλτες στην Αθήνα, ειδικά για ανθρώπους με οπτική ή κινητική αναπηρία, συνδυάζοντας κάθε φορά τα περισσότερα δυνατά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος με τα λιγότερα εμπόδια. Οι διαδρομές περιλαμβάνουν την Ακρόπολη, τον Εθνικό Κήπο, το ιστορικό κέντρο, την περιοχή της Ομόνοιας κ.α..

Κάθε διαδρομή αποτυπώνεται σε διαδραστικό χάρτη, αφού προηγουμένως έχει ελεγχθεί σε πραγματικές συνθήκες από ειδικές ομάδες έρευνας. Αποτυπώνεται κάθε πιθανό εμπόδιο και δίνεται ο τρόπος αποφυγής του πριν φτάσει κάποιος εκεί. Τα βήματα είναι ξεκάθαρα και αναλυτικά για όλους -με δεδομένο, ωστόσο, ότι όσοι έχουν οπτική αναπηρία θα πρέπει να ακούν τις οδηγίες και την περιγραφή από το σχετικό widget. Οι 4+4 διαδρομές στην Αθήνα περιλαμβάνονται σε ένα διαδικτυακό site (https://accessibleroutes.thisisathens.org ), με εύκολη και πλήρη προσβασιμότητα στα ελληνικά και αγγλικά.

Όλες οι πληροφορίες στη σελίδα παρέχονται στα ελληνικά και στα αγγλικά, καθώς η πρωτοβουλία απευθύνεται τόσο στους κατοίκους της Αθήνας και τους επισκέπτες από το εσωτερικό όσο και στους ξένους επισκέπτες. Με την επιλογή της διαδρομής, εμφανίζεται η καταγραφή των σημείων ενδιαφέροντος, η σύνοψη της διαδρομής, η προσβασιμότητά της, καθώς και η αναλυτική διαδρομή και ο χάρτης που την απεικονίζει με link στο Google Maps. Στη σελίδα αναφέρονται επίσης οι δυνατότητες μετακίνησης με αναλυτική πληροφόρηση για την πρόσβαση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Μπακογιαννης__Γκαγκακη___Αυγουλας
Κλείσιμο


Η πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων ανακοινώθηκε με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι του Δήμου, «πρόκειται για μια πιλοτική καταγραφή προσβάσιμων διαδρομών για ανθρώπους με κινητική ή οπτική αναπηρία. Στόχος είναι να δοθεί στα άτομα αυτά η δυνατότητα να ανακαλύψουν ανεμπόδιστα την Αθήνα και τις γειτονιές της, μέσα από εξειδικευμένες χαρτογραφημένες διαδρομές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος».

» Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της χαρτογράφησης, συστάθηκαν ομάδες έρευνας ατόμων με κινητική και οπτική αναπηρία, καθώς και άλλων εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι μελέτησαν δια ζώσης τις διαδρομές και τις κατέγραψαν μέσω της προσωπικής τους εμπειρίας».

Επ' αυτού, είναι ιδιαίτερα διαφωτιστικά όσα λέει στο protothema.gr ο κ. Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια»: «Το έργο των προσβάσιμων διαδρομών υλοποιήθηκε -ως επί το πλείστον- από ανάπηρα άτομα, τους ίδιους τους τελικούς χρήστες δηλαδή. Έχουμε μία ομάδα με άτομα που έχουν εκ γενετής αναπηρία, όπως εγώ που γεννήθηκα τυφλός, αλλά και άτομα που έχασαν αργότερα την όραση τους, καθώς έπρεπε το λεκτικό των οδηγιών να είναι κατανοητό και απολαυστικό και για τις δύο αυτές υποκατηγορίες ατόμων με οπτική βλάβη. Το ίδιο συνέβη και με τους χρήστες αμαξιδίων. Στη χαρτογράφηση υπήρχαν, τόσο ένα χειροκίνητο αναπηρικό αμαξίδιο, όσο και ένα ηλεκτροκίνητο. Υπήρχε επιπλέον η καθοδήγηση πιστοποιημένου εκπαιδευτή κινητικότητας τυφλών, ενώ εγώ ως δικηγόρος κάλυψα κάποια νομικά κομμάτια, όπου χρειάστηκε. Μαζί μας ήταν πάντα τοπογράφος μηχανικός για να μπορούμε να προτείνουμε στο Δήμο και κάποιες παρεμβάσεις. Όλες οι διαδρομές επαναλήφθηκαν πολλές φορές από το focus group, διαφορετικές ώρες της ημέρας, με διαφορετικές καιρικές συνθήκες, για να είμαστε σίγουροι ότι θα προβλέψουμε οτιδήποτε παραπάνω, στα πλαίσια του ανθρώπινα δυνατού, μπορούμε.

» Πολλά σημεία που εμείς θεωρούμε οριακά ως προς την πρόσβαση, τα καταγράφουμε για να πάρει την απόφαση το ανάπηρο άτομο αν θα επιλέξει τη συγκεκριμένη διαδρομή, μαζί με φωτογραφίες. Για να του πούμε π.χ. ότι εδώ έχει λίγο πιο απότομη κλίση η ράμπα. Δίνουμε τέτοιες οδηγίες. Άλλο παράδειγμα: Δεν κάνουμε τον κόσμο με οπτική βλάβη να περνά από σημεία που είναι μόνο οπτικού ενδιαφέροντος. Προσπαθούμε να τον περάσουμε από άλλα σημεία, για να μπορέσει να νιώσει καλύτερα την αύρα της πόλης, να αγγίξει πράγματα... Σε κάποια σημεία δηλαδή, διαφοροποιούνται οι προτάσεις μας. Άλλες διαδρομές προτείνονται σε άτομα με οπτική βλάβη και άλλες σε άτομα με κινητική βλάβη.

» Μέχρι να έρθει αυτός ο οδηγός, στην πρωτεύουσά μας, απαγορευόταν στα ανάπηρα άτομα να προετοιμάσουν την όποια διαδρομή ήθελαν. Τώρα νιώθουν πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια. Μπορούν να ακολουθήσουν τις διαδρομές αυτές μόνοι τους. Κάποιος με λευκό μπαστούνι ή σκύλο οδηγό, κάποιος με αναπηρικό αμαξίδιο, δε θα χρειαστεί συνοδό με βάση τις οδηγίες μας. Μάλιστα, όπου υπάρχουν προβλήματα ή κάποια διαφοροποίηση που θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων το ανάπηρο άτομο για να σταθμίσει τις ανάγκες του, τον έχουμε προειδοποιήσει. Είναι προτεινόμενες προσβάσιμες διαδρομές με ασφάλεια. Πρόκειται για μια διαχρονική ανάγκη που έρχεται να καλύψει ο Δήμος Αθηναίων -και μάλιστα ήδη συζητάμε για την επέκτασή τους. Το έργο βρίσκεται σε δημόσια αξιολόγηση γιατί θέλουμε από όσα περισσότερα άτομα γίνεται ανατροφοδότηση, ώστε να βελτιώσουμε τις ήδη υπάρχουσες προτάσεις, αλλά και να τις εμπλουτίσουμε».

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Βαγγέλης Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος στην Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων επισημαίνει ότι «η προτεραιότητα του Δήμου Αθηναίων και του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη είναι η Αθήνα να είναι μια πόλη βιώσιμη, φιλόξενη και προσβάσιμη για όλους. Στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής μας δημιουργήσαμε μέσω του This is Athens, του επίσημου οδηγού για την προβολή της πόλης, 4+4 διαδρομές για άτομα με κινητική και οπτική αναπηρία. Πολύτιμοι συνεργάτες μας σε αυτή την προσπάθεια υπήρξαν οι άνθρωποι της ΑΜΚΕ "Με άλλα ματια", που μαζί με ειδικούς αλλά και άτομα με αναπηρία, σχεδίασαν με λεπτομέρεια αυτές τις εξειδικευμένες διαδρομές πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Οι διαδρομές καλύπτουν τα πιο δημοφιλή σημεία της πόλης από το Ιστορικό Κέντρο, την Ομόνοια έως και τον Εθνικό Κήπο και την Ακρόπολη. Αναγνωρίζουμε πως έχουμε να διανύσουμε αρκετή ακόμη απόσταση προκειμένου η πόλη μας να γίνει προσβάσιμη, ωστόσο δουλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατευθυνση. Οι διαδρομές αυτές είναι μονο η αρχή για να ζούμε όλοι- κάτοικοι και επισκέπτες, σε μια Αθήνα φιλόξενη και φιλική για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

Τέσσερις περίπατοι στην πόλη

Οι διαδρομές σχεδιάστηκαν με επίκεντρο 4 διαφορετικούς περιπάτους: Στο Ιστορικό Κέντρο, στην περιοχή της Ακρόπολης, στην Ομόνοια και στον Εθνικό Κήπο. Αναλυτικά:

1. Περίπατος από το ιστορικό κέντρο έως την πλατεία Κεραμεικού

Πλατεία Συντάγματος – Ερμού – Καπνικαρέα – Μοναστηράκι – Θησείο – Γκάζι - Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων - Πλατεία Κεραμεικού.

20210602-TGR-AccessibleAthens0299


2. Περίπατος στην Ακρόπολη - «Ξεδιπλώνοντας» την Αρχαία Αθήνα

Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Μουσείο Ακρόπολης – Ωδείο Ηρώδου Αττικού – Ιερός Βράχος Ακρόπολης

20210602-TGR-AccessibleAthens0115


3. Περίπατος στην Ομόνοια – Ανακαλύπτουμε τη σύγχρονη Αθήνα

Ακαδημία Αθηνών – Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εθνική Βιβλιοθήκη – Rex – Πολυτεχνείο – Αρχαιολογικό Μουσείο – Ομόνοια


20210602-TGR-AccessibleAthens0311



4. Περίπατος στον Εθνικό Κήπο και στα κοντινά αξιοθέατα

Εθνικός Κήπος – Ζάππειο – Ολυμπιείο – Παναθηναϊκό Στάδιο – Βουλή – Μνημείο Άγνωστου Στρατιώτη


20210602-TGR-AccessibleAthens0006



Τέλος, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών στηρίζει δύο ξεχωριστές παραστάσεις, που πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο στο Θέατρο Ίσον (Μελενίκου 33).

Πρόκειται για την παράσταση συμπεριληπτικού χορού με τίτλο «Απόηχος» από την επαγγελματική συμπεριληπτική ομάδα χορού «Έξις» που ανεβαίνει απόψε στις 21.30, ενώ αύριο (4/12) την ίδια ώρα, θα πραγματοποιηθεί η πλήρως προσβάσιμη παράσταση με τίτλο: «Αντιγόνη – Πράξις I» από την επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα «Θέαμα» (Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία).


Ειδήσεις σήμερα:

Μετάλλαξη Όμικρον: Ραγδαία η μετάδοσή της γιατί μολύνει ταχύτατα και όσους έχουν ήδη νοσήσει

Podcast του Μητσοτάκη με την μητέρα του αυτιστικού Γιάννη για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Αράχνη με μηδέν μητρικό ένστικτο»: Η μητριά που βασάνισε και σκότωσε τον μικρό Άρθουρ μέσα από τα μάτια του πρώην της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης