Άνοιξαν οι κάλπες στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας

Άνοιξαν οι κάλπες στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας

Χωρίς επίσημο πολιτικό χρίσμα οι υποψήφιοι πρόεδροι στις εκλογές στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών - Συνολικά ψηφίζουν 44.856 δικηγόροι και καθοριστικός παράγοντας του εκλογικού αποτελέσματος είναι το ποσοστό αποχής - Τι γίνεται στις εκλογές της Αθήνας

ΕΚΛΟΓΕΣ_ΔΣΑ2
Από το πρωί είναι ανοιχτές οι κάλπες στους 63 Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας και αναμένουν τους 44.856 δικηγόρους που έχουν δικαίωμα ψήφου να προσέλθουν για να αναδείξουν νέους προέδρους και νέα Διοικητικά Συμβούλια.

Κατά το παρελθόν, οι δικηγορικές εκλογές και ειδικά αυτές της Αθήνας αποτελούσαν πρόκριμα για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Για τον λόγο αυτό από τα πολιτικά κόμματα δινόταν το χρίσμα στους επικεφαλής των δικηγορικών συνδυασμών.

Φέτος, όπως και τα τελευταία χρόνια, κανένα κόμμα δεν έχει επίσημα δώσει το χρίσμα σε κανέναν δικηγορικό συνδυασμό. Ούτε όμως οι συνδυασμοί αποδέχονται ότι υποστηρίζονται από κάποιο συγκεκριμένο κόμμα. Στηρίζονται κατά κανόνα στην προσωπικότητα του επικεφαλής του συνδυασμού και όσων απαρτίζουν τον συνδυασμό. Ενα από τα σκεπτικά αυτής της τακτικής είναι ότι έτσι μπορεί να προσελκύσουν ψηφοφόρους και από άλλους πολιτικούς χώρους, στηριζόμενοι στις προσωπικότητες και την αναγνωσιμότητα τόσο του επικεφαλής του συνδυασμού όσο των δικηγόρων που περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια.

4309328

Ολους τους υποψηφίους προέδρους τους απασχολεί έντονα το θέμα της αποχής από τις εκλογές και μάλιστα πολύ περισσότερο τώρα, λόγω του COVID-19. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό οι μεγάλοι αριθμητικά δικηγορικοί σύλλογοι έχουν διασπείρει τα εκλογικά τμήματά τους και εκτός των γραφείων των συλλόγων τους.
Κλείσιμο
Σήμερα και αύριο διεξάγεται ο πρώτος γύρος των δικηγορικών εκλογών και οι επαναληπτικές αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν 5 και 6 Δεκεμβρίου 2021. Επαναληπτικές εκλογές θα διεξαχθούν εφόσον στον πρώτο γύρο δεν συγκεντρώσει κανένας υποψήφιος πρόεδρος το 50 συν ένα των ψήφων. Κατά κανόνα στους μεγάλους αριθμητικά Δικηγορικούς Συλλόγους, όπως είναι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης κ.ά., θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές. Πάντως, οι σύμβουλοι (τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων) εκλέγονται από τον πρώτο γύρο.

Πανελλαδικά, οι υποψήφιοι πρόεδροι είναι 129, οι υποψήφιοι συνδυασμοί 86 και οι υποψήφιοι σύμβουλοι 1.280. Οι κάλπες θα παραμείνουν ανοιχτές 12 ώρες, από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ.
Στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) για την ανάδειξη νέου πρόεδρου και νέων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του για την επόμενη τετραετία θα συμμετάσχουν 7 συνδυασμοί με υποψήφιο πρόεδρο, 4 συνδυασμοί χωρίς πρόεδρο και 1 ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος, που είναι ο απερχόμενος σήμερα πρόεδρος Δημήτρης Βερβεσός. Ο αριθμός των υποψηφίων συμβούλων στην Αθήνα ανέρχεται στους 288.

4309422
Από πολιτικής σκοπιάς στις εκλογές του ΔΣΑ οι υποψήφιοι συνδυασμοί κατέρχονται διασπασμένοι. Με άλλα λόγια από τον χώρο της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. (παλαιό βαθύ ΠΑΣΟΚ) υπάρχει πολυδιάσπαση. Δηλαδή από τον ίδιο πολιτικό χώρο κατέρχονται δύο ή ακόμη και τρεις συνδυασμοί υποψηφίων. Σταθερό, με έναν υποψήφιο, παραμένει το ΚΚΕ, ενώ στις εκλογές της Αθήνας εκπροσωπείται ακόμη και η Κεντροδεξιά. Φυσικά, υπάρχουν συνδυασμοί οι οποίοι αντιπροσωπεύουν δύο κόμματα, όπως υπάρχουν συνδυασμοί που δεν έχουν πολιτική σημαία.

Στον πρώτο επιστημονικό σύλλογο της πρωτεύουσας, δικαίωμα ψήφου έχουν 23.497 δικηγόροι που θα ψηφίσουν σε 40 κάλπες, οι οποίες λόγω της πανδημίας θα είναι διαμοιρασμένες σε 7 εκλογικά κέντρα. Δηλαδή, οι Αθηναίοι δικηγόροι θα ψηφίσουν σε εκλογικά κέντρα και εκτός του κτιρίου του ΔΣΑ, στο Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Αθηνών, Πειραιώς, στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στη Στοά Βιβλίου και στο Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών «Προμηθέας».

4303173
Οι 11 συνδυασμοί οι οποίοι θα συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες του ΔΣΑ είναι:
1)Αμισθοι Μαχόμενοι Δικηγόροι (χωρίς υποψήφιο πρόεδρο)
2)Με τον Δικηγόρο (υποψήφιος πρόεδρος Δημήτρης Αναστασόπουλος)
3)Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή (υποψήφιος πρόεδρος Θανάσης Καμπαγιάννης)
4)Νέα Εκπροσώπηση - Εμπρακτα Δίπλα στον Δικηγόρο (υποψήφιος πρόεδρος Αλέξανδρος Μαντζούτσος)
5)Συμμετέχουμε - Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη - Παρίσταμαι Υπέρ - Επείγει - Δικηγορική Συνείδηση (υποψήφιος πρόεδρος Μιχάλης Καλαντζόπουλος)
6)Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων (υποψήφιος πρόεδρος Αγγελος Βρεττός)
7)Σύμπραξη Δικηγόρων (χωρίς υποψήφιο πρόεδρο)
8)Ανατροπή - Κίνημα Δικηγόρων (χωρίς υποψήφιο πρόεδρο)
9)Ενιαίο Ψηφοδέλτιο (χωρίς υποψήφιο πρόεδρο)
10) Διεκδικώ Περισσότερα στην Πράξη και
11) Εργατικοί (υποψήφιος πρόεδρος Θέμης Σοφός).

Παράλληλα, στις εκλογές του ΔΣΑ κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος ο απερχόμενος Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος όμως υποστηρίζεται από το συνδυασμό «Ενιαίο Ψηφοδέλτιο».

Ο αρχικά ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Χαράλαμπος Κονδύλης κατέθεσε συμπληρωματική δήλωση και κατέρχεται με τον συνδυασμό «Διεκδικώ Περισσότερα στην Πράξη».
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκλογές και στους άλλους μεγάλους Δικηγορικούς Συλλόγους της χώρας, όπως της Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου Κρήτης, Λάρισας, Πάτρας κ.λπ.
Στην συμπρωτεύουσα δικαίωμα ψήφου έχουν 6.453 Θεσσαλονικείς δικηγόροι, οι οποίοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ 13 υποψηφίων προέδρων και 228 συμβούλων.
Στον Πειραιά δικαίωμα ψήφου έχουν 2.298 δικηγόροι οι οποίοι θα επιλέξουν νέο πρόεδρο μεταξύ των 5 υποψηφίων (και αντίστοιχων συνδυασμών). Παράλληλα, μεταξύ των 87 υποψηφίων συμβούλων θα επιλέξουν τα νέα μέλη του Διοικητικού τους Συμβουλίου.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης δικαίωμα ψήφου έχουν 802 δικηγόροι, οι οποίοι μέσα από ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο καλούνται να επιλέξουν νέο πρόεδρο μεταξύ των 3 υποψηφίων, όπως και νέους συμβούλους μεταξύ των 36 υποψηφίων.


Ειδήσεις σήμερα:

Συναγερμός για την παραλλαγή Omicron: Ευρωπαϊκό «μπλόκο» σε 7 Αφρικανικές χώρες, βουτιά στα χρηματιστήρια

Έρχεται νέα παρτίδα 2.000 μονοκλωνικών και 20.000 επιπλέον αντιικά χάπια τον Ιανουάριο

Προβληματισμός στην Εκκλησία για τους ελέγχους - Εξετάζουν πρόσληψη εταιριών σεκιούριτι και μανουάλια έξω
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης