Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για εμβολιασμό, μέτρα και τις αντοχές του ΕΣΥ

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» από τους επιστήμονες για εμβολιασμό, μέτρα και τις αντοχές του ΕΣΥ

Θεμιστοκλέους: Μόνη λύση ο εμβολιασμός, όχι το lockdown - Βορίδης: Αποκλείεται το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους - «Οι ανεμβολίαστοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους» λέει ο Εξαδάκτυλος - «Χρειάζεται περιορισμός των επαφών» τονίζουν οι ειδικοί

emvoliasmos_esy_antoxes_xr
Λίγες ημέρες πριν αποχαιρετήσουμε τον προτελευταίο μήνα του 2021, το τέταρτο κύμα της πανδημίας συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα μας. Τα κρούσματα είναι πολλά, η διασπορά έχει εξαπλωθεί σε όλη την χώρα, ενώ το ΕΣΥ δέχεται ασφυκτική πίεση καθώς οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά.

Στο πλαίσιο αυτό, Πολιτεία και επιστήμονες μελετούν καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας προκειμένου να φανεί κατά πόσο είναι αναγκαία η λήψη νέων μέτρων και πότε προβλέπεται να ανακοπεί αυτό το κύμα της πανδημίας. Έως τα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να έχει αποτυπωθεί ξεκάθαρα ο αριθμός των εμβολιασμένων άνω των 60 ετών που πείστηκαν να κάνουν την 3η δόση του εμβολίου καθώς και ο αριθμός των ανεμβολίαστων οι οποίοι από την πίεση που ασκούν τα μέτρα έλαβαν τελικά την απόφαση να εμβολιαστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ανακοινωθούν τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ο αριθμός όσων προγραμμάτιζαν ραντεβού πρώτης δόσης ήταν έως 7.000 άτομα την ημέρα. Τώρα ο αριθμός αυτός έχει τριπλασιαστεί. Το σύστημα, έχει εφεδρείες έτσι ώστε εάν παρατηρηθεί καθυστέρηση στα ραντεβού να αναπτυχθούν περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα. Ραντεβού για τρίτη δόση μπορεί να κλειστεί μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας και για πρώτη δόση και νωρίτερα.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα είναι ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν ανακοινωθεί στη χώρα μας 47.716 μολύνσεις. Πριν μία εβδομάδα στις ΜΕΘ νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι 556 ασθενείς και ο ΕΟΔΥ είχε ανακοινώσει 43 νέους θανάτους, ενώ χθες οι διασωληνωμένοι έφτασαν τους 612 και ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 93 νέους θανάτους.

Η περιγραφείσα εικόνα σε συνδυασμό με τις προβλέψεις των ειδικών αλλά και τη σταθερή θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξει γενικό lockdown συνθέτουν ένα πλαίσιο ανησυχίας για τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Αποκλείεται το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους», λέει ο Βορίδης

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, μιλώντας για το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας τόνισε πως αυτή θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση.

Κλείσιμο
Ο κ. Βορίδης μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης αναφέρθηκε στο ζήτημα που έχει προκύψει με τους ελέγχους στους ναούς για την είσοδο των ανεμβολίαστων. Όπως είπε, «όργανα της Πολιτείας μπορεί να κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους και στους ναούς, όπως κάνουν σε όλους τους άλλους χώρους. Οι έλεγχοι δεν μπορεί να είναι σε όλους, είναι δειγματοληπτικοί».

Συνεχίζοντας επί του θέματος και απαντώντας στην πολιτική κριτική σημείωσε πως «δεν είδα τέτοια ανησυχία για άλλους χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός, όπως οι πορείες. Έχουμε βάλει στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης τις εκκλησίες. Μπορώ να πω ότι αυτό μπορεί να έχει και χαρακτήρα ιδεολογικών προκαταλήψεων».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfyovxttevyp-sf)

Σε ότι αφορά την πιθανότητα για επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, ο κ. Βορίδης είπε πως «τηρείται η αρχή της αναλογικότητας, που λέει ότι αν υπάρχει ηπιότερο μέτρο, ακολουθείται το ηπιότερο μέτρο», αναφέροντας ότι εγείρεται και ζήτημα ανθρώπινων δικαιωμάτων, λέγοντας ενδεικτικά «τι θα κάνουμε; Θα βάζουμε τον άλλον με το ζόρι στο κρεβάτι, θα του τραβάμε το χέρι και θα του κάνουμε το εμβόλιο; Η υποχρεωτικότητα θα πρέπει να συνοδεύεται από κάποιου είδους κύρωση».

«Το δίλημμα δεν είναι υγεία ή οικονομία, τα μέτρα πρέπει να αποσκοπούν στην προστασία των πολιτών και το θέμα είναι αν δουλεύουν τα μέτρα. Σε ότι αφορά τους αριθμούς, οι εμβολιασμοί βελτιώνονται τις τελευταίες ημέρες, έχουμε μισό εκατομμύριο νέα ραντεβού για εμβολιασμούς», επεσήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Σε ότι αφορά τους ανεμβολίαστους, ο Μάκης Βορίδης είπε στον ΑΝΤ1 πως «υπάρχει μια κατηγορία τελείως γραφικών και παράλογων απόψεων που λέει “θα γίνουμε σαύρες, θα μας βάλουν τσιπάκια” κτλ και υπάρχει και μια κατηγορία που κάνει μια επιχειρηματολογία και μια στάθμιση, η οποία όμως είναι εσφαλμένη, ότι “εγώ είμαι σε καλή κατάσταση, δεν θα νοσήσω τόσο βαριά” κτλ.».

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «στους διασωληνωμένους, το 85% είναι ανεμβολίαστοι και 15% εμβολιασμένοι, όμως σε ότι αφορά τους θανάτους οι ανεμβολίαστοι είναι το 95% και οι εμβολιασμένοι το 5%, ενώ όπως δείχνουν τα νούμερα για την Ευρώπη, σε χώρες με αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη υπάρχουν λιγότεροι θάνατοι, από ότι σε χώρες με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη».

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Βορίδης τόνισε πως «εμείς ως Κυβέρνηση δεν συζητάμε το lockdown, το έχουμε ξεκαθαρίσει αυτό».

Συμπλήρωσε πως «εγώ έχω αποκλείσει το lockdown για πρακτικούς και ηθικούς λόγους, για λόγους αρχής, για λόγους δικαιωμάτων, για λόγους κατανομής του βάρους». Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Βορίδης, «η Γερμανία βρέθηκε στην ανάγκη να αγοράζει κλίνες ΜΕΘ από γειτονικές χώρες, επειδή δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της. Είναι κακό παράδειγμα διαχείρισης της πανδημίας η Γερμανία».

«Γιατί όχι στο lockdown; Όταν έχεις την λύση με το εμβόλιο, το οποίο παρέχεται δωρεάν και άμεσα την επόμενη ημέρα, όταν υπάρχει η δυνατότητα και η πλειονότητα των πολιτών έχει κάνει την επιλογή του εμβολιασμού, δεν μπορείς να μην επιτρέπεις την επαγγελματική δραστηριότητα του άλλου, να μην μπορεί να συμμετέχει σε πολιτιστικά αγαθά, να μην ασκεί τα πολιτικά δικαιώματα του, για μια μικρή μειοψηφία πολιτών που επιλέγει να μην εμβολιαστεί», επεσήμανε ο κ. Βορίδης.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfyp460wp9s1-sf)

Γύρω από την συζήτηση πως πλέον δεν υιοθετούνται πλήρως οι εισηγήσεις της Επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για νέα μέτρα, ο Υπ. Εσωτερικών επεσήμανε πως «ποτέ τα πράγματα δεν ήταν διαφορετικά. Πάντοτε την ευθύνη των μέτρων την έχει η πολιτική ηγεσία, η Πολιτεία. Όμως, το πώς διαμορφώνεται κάθε φορά το κανονιστικό σχέδιο είναι άλλη συζήτηση, διότι μπορεί αυτό να γίνει με διάφορους τρόπους. Προφανώς ακούει με πάρα πολλή προσοχή η Πολιτεία τι λέει η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων για τα μέτρα, όμως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, που συνεκτιμώνται από την Πολιτεία για την τελική θέση, όπως οι ατομικές ελευθερίες, το κανονιστικό πλαίσιο, οικονομικά ζητήματα και άλλα».

Ολόκληρη η συνέντευξη του Μάκη Βορίδη:



Ειδήσεις σήμερα:

Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη - Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ασφάλεια στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Άυλο διαζύγιο» και άλλες 5 ψηφιακές εφαρμογές που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας

Μακρόν και Ντράγκι υπογράφουν ιστορική διμερή συνθήκη - Το ευρωπαϊκό αντίβαρο στην Γερμανία της μετά Μέρκελ εποχής
Εξαδάκτυλος: Οι ανεμβολίαστοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους

Για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Πέμπτης «όλοι είμαστε σε μια πρωτόγνωρη διαδικασία και επειδή δεν υπάρχει εγχειρίδιο ούτε παγκόσμια σταθερά για την αντιμετώπιση της», απάντησε στην κριτική που ασκείται και προς τους ειδικούς για την λήψη των μέτρων, αναγνωρίζοντας πως από την πλευρά των πολιτών «υπάρχει οργή, αμφισβήτηση, αγανάκτηση, υπάρχει φόβος, υπάρχει δάκρυ. Αυτή είναι η πανδημία».

Όπως σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος, «εάν δεν τηρήσουμε τα μέτρα και ο ένας λέει στον άλλον “γιατί δεν τηρείς τα μέτρα;”, θα είμαστε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο για καιρό», τονίζοντας πάντως ότι «στις Εκκλησίες θα μπορούσε να ελεγχθεί η ύπαρξη πιστοποιητικών, να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό». Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου είπε δε πως «υπάρχουν αντιφάσεις που πρέπει να αρθούν και πρέπει να αρθούν σήμερα, όπως πχ. δεν μπορεί να λέμε ότι απαγορεύεται η τηλεκπαίδευση, όπου είναι εφικτή, πχ. στα Πανεπιστήμια, ενώ προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την έξαρση στα κρούσματα».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfyodp2jhf9l-sf)

Μιλώντας για την πίεση στο ΕΣΥ είπε πως «αν συνεχίσουμε έτσι, θα βρεθούμε ενώπιον πρωτόγνωρων καταστάσεων, που το δημόσιο σύστημα θα καλύπτει όλους τους ασθενείς με κορωνοϊό, ανεξαρτήτως εισοδήματος, ενώ πολίτες, επίσης ανεξαρτήτως εισοδήματος, αν έχουν χρήματα ή αν χρειαστεί θα δανείζονται, για να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα πχ. για ένα κάταγμα», είπε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Προσέγγισε το θέμα μάλιστα λέγοντας πως «θα πρέπει να βρεθούν προ των ευθυνών τους όσοι δεν εμβολιάζονται» . Τόνισε δε πως «δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες του ΕΣΥ ούτε και του ιδιωτικού τομέα».

Μανωλόπουλος: Τα μέτρα δεν θα μπορέσουν να αναστείλουν τα αυξημένα κρούσματα

Από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης μιλώντας επίσης στον ΑΝΤ1 σημείωσε πως «τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα μπορέσουν να αναστείλουν τα αυξημένα κρούσματα».

Τόνισε ακόμη πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα που θα χορηγηθούν σε ορισμένους ασθενείς θα βοηθήσουν. Είναι 2.000 δόσεις μόνο, θα μπορούσαν να τα πάρουν όλοι, αλλά καθώς είναι τόσες λίγες δόσεις υπάρχει μια προτεραιοποίηση. Πρέπει η διαδικασία να λειτουργεί γρήγορα, διότι τα αντισώματα είναι εδώ από τις 10 του μήνα και ακόμη δεν έχουν δοθεί».

Παυλάκης: Η μετάλλαξη «Δέλτα» θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές

Η μετάλλαξη Δέλτα «δεν παίζει και δεν παίζεται», θα ανακοπεί μόνο αν σταματήσουν οι ανθρώπινες επαφές, τόνισε ο ιατρός- ερευνητής Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Προειδοποίησε δε ότι μετά το ρεκόρ κρουσμάτων μπορεί δυστυχώς η Ελλάδα να έρθει αντιμέτωπη και με ρεκόρ νεκρών από τον κορωνοϊό.

Προτείνει έτσι, σοβαρά μέτρα που θα περιορίσουν τις επαφές των ανθρώπων, όπως να κλείσουν τα μπαρ και να σταματήσουν οι συναντήσεις. Λέει «όχι» σε ρεβεγιόν παρά μόνο εάν όλοι είναι εμβολιασμένοι και υποβληθούν σε rapid test την ίδια ημέρα.
 Όπως είπε οι εμβολιασμοί από μόνοι τους δεν αρκούν για να ανασχεθεί το πανδημικό κύμα, καθώς όπως είπε αν ο ιός αφεθεί να αλωνίζει, θα έρθει «τσουνάμι» και η Ελλάδα θα έχει 100 θανάτους την ημέρα.

«Κοιτάξτε την καμπύλη των μολύνσεων και των θανάτων θα δείτε ότι βρισκόμαστε στο τσουνάμι αυτή τη στιγμή, με ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα. Είναι το πιο επικίνδυνο πράγμα, μπορεί να καταλύσει και το κραταιό σύστημα υγείας της Γερμανίας», σημείωσε.

Ο κ. Παυλάκης τόνισε ότι είναι αδήριτη πραγματικότητα ότι το κύμα αυτό συντηρείται και από τους εμβολιασμένους και από τους ανεμβολίαστους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το "Δέλτα" δεν χαμπαριάζει από εμβολιασμό»«Όταν κοπανάμε συνέχεια ότι αυτή η επιδημία είναι ανεμβολίαστων αυτό είναι σφάλμα και καταντάει ψέμα. Οδηγεί σε αποπροσανατολισμό», είπε ο γιατρός-ερευνητής.

Ο γιατρός - ερευνητής, έφερε ως παράδειγμα τη Σιγκαπούρη, μια χώρα με εμβολιασμένο το 93% του πληθυσμού της. Εξήγησε ότι λόγω του αυξημένου ποσοστού των εμβολιασμένων η Σιγκαπούρη προχώρησε σε χαλάρωση των μέτρων για πρώτη φορά και αντιμετωπίζει τώρα «τσουνάμι» μολύνσεων αντίστοιχο με της Ελλάδας. Το «αβαντάζ» της Σιγκαπούρης είναι ότι έχει πολύ λιγότερους νεκρούς από την Ελλάδα.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfyo8mlpqqhl-sf)

Πρασσάς:  Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία

Ο Γιάννης Πρασσάς, Διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στην επιδημιολογική κατάσταση του Καναδά και εκτίμησε πώς θα εξελιχθεί η πανδημία στην Ελλάδα. 

Ο κ. Πρασσάς τόνισε πως η κατάσταση στην Ελλάδα είναι αρκετά κρίσιμη και πρέπει οι ανεμβολίαστοι να πειστούν και να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, ενώ όσοι είναι πλήρως εμβολιασμένοι να σπεύσουν για την αναμνηστική δόση.

«Οι πανδημίες τελειώνουν όταν παύσουν να απειλούνται με κατάρρευση τα δημόσια συστήματα υγεία. Πρέπει να βγάλουμε αυτό το χειμώνα με ένα σύστημα υγείας όπως είναι σήμερα, με εξαντλημένο προσωπικό, με γεμάτες ΜΕΘ και με τακτικά χειρουργεία που αναβάλλονται. Κάθε μετάδοση που κόβουμε είναι μεγάλη σημαντική νίκη. Δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία. Έχουμε αφήσει τις δύσκολες στροφές της πανδημίας, αλλά αυτή η στροφή που μας μένει είναι πολύ επικίνδυνη», σημείωσε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfymdm82of2h-sf)

Λινού: Μάσκες και αποστάσεις από όλους και παντού άμεσα

Τα μέτρα ατομικής προστασίας ως μόνη αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία προέβαλε μιλώντας στο Open, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.  Όπως είπε, «θα χρειαστεί άμεσα γενικευμένη χρήση μάσκας, αποστάσεις και αερισμός χώρων για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους, ανεμβολίαστους, παιδιά. Να σταματήσουμε την διασπορά», συμπληρώνοντας πως αυτά τα μέτρα πρέπει να ληφθούν γιατί «ο εμβολιασμός είναι εξαιρετικά ευεργετικός αλλά ακόμη κι αν εμβολιάζαμε όλους σήμερα, θα περάσει ενάμισης μήνας για να έχουμε αποτέλεσμα από τον εμβολιασμό. Επομένως δεν αρκεί».

Σχολιάζοντας τις προτάσεις για εφαρμογή πλήρους lockdown 2-3 εβδομάδων προκειμένου να ανακοπεί η διασπορά του τέταρτου κύματος της πανδημίας, η κα Λινού είπε ότι «αυτό είναι το τελικό μέτρο, εμείς δεν έχουμε πάρει ακόμη τα προηγούμενα. Ας δοκιμάσουμε πρώτα όλα τα άλλα άμεσα. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει εδώ και 2-3 εβδομάδες. Ας το κάνουμε σήμερα, αύριο. Αν δεν ελέγξουμε την κατάσταση τότε θα χρειαστεί lockdown».

Υπογράμμισε μάλιστα για τα lockdown ότι «είχαμε και την αρνητική εμπειρία με την ενδοοικογενειακή διασπορά, τον περυσινό χειμώνα θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε ξανά αυτό που λέμε "φούσκα", να διαλέξουμε από τώρα 2-3 οικογένειες, να περάσουμε μαζί».

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cfymbmmtijq1-sf)

Ειδήσεις σήμερα:

Στη δίνη της πανδημίας η Ευρώπη - Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ασφάλεια στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ

Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: «Άυλο διαζύγιο» και άλλες 5 ψηφιακές εφαρμογές που θα αλλάξουν την καθημερινότητά μας

Μακρόν και Ντράγκι υπογράφουν ιστορική διμερή συνθήκη - Το ευρωπαϊκό αντίβαρο στην Γερμανία της μετά Μέρκελ εποχής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης