Θεσσαλονίκη: Στα… βιολετί οι ομπρέλες Ζογγολόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου

Θεσσαλονίκη: Στα… βιολετί οι ομπρέλες Ζογγολόπουλου για την Παγκόσμια Ημέρα Κερατόκωνου

Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση του κερατοειδή χιτώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από την παραμόρφωση και τη λέπτυνση του - Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση

bioleti
Με βιολετί χρώμα φωταγωγήθηκαν στο πλαίσιο της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Κερατόκωνου, οι Ομπρέλες του Ζογγολόπουλου, στην παραλία της Θεσσαλονίκης, και τα δημαρχεία Καλαμαριάς και Πυλαίας - Χορτιάτη. Στα τρία σημεία ειδικοί ενημέρωσαν τον κόσμο για την οφθαλμική νόσο του κερατόκωνου και μοίρασαν σχετικό υλικό.

Η φωταγώγηση έγινε στο πλαίσιο της καμπάνιας ευαισθητοποίησης για τον κερατόκωνο “Violet June” που “τρέχει” παράλληλα σε περισσότερες από 40 χώρες και στην Ελλάδα υλοποιείται για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας και Μικροχειρουργικής Ophthalmica, που έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση, η ελληνική έκδοση του βιβλίου “Έχω κερατόκωνο, τώρα...τι;” του Βραζιλιάνου οφθαλμίατρου, Ρενάτο Αμπρόζιο, εμπνευστή της καμπάνιας “Violet June”, την οποία επιμελήθηκε η επιστημονική ομάδα του Ophtalmica.

Ο κερατόκωνος είναι μια πάθηση του κερατοειδή χιτώνα, η οποία χαρακτηρίζεται από την παραμόρφωση και τη λέπτυνση του. Εφόσον αφεθεί ανεξέλεγκτος είναι σε θέση να προκαλέσει ανεπανόρθωτες αλλοιώσεις στην όραση.

Οι ομιλητές στην εκδήλωση επισήμαναν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και του τακτικού οφθαλμολογικού ελέγχου των παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Σε περίπτωση που εντοπιστεί νωρίς, οι επιστήμονες μπορούν να σταματήσουν την εξέλιξη του κερατόκωνου σε ένα σημείο όπου ο ασθενής έχει λειτουργική όραση, με την τεχνική της διασύνδεσης κολλαγόνου. Στα τελικά στάδια εφαρμόζεται η κερατοπλαστική, δηλαδή η αντικατάσταση του κερατοειδούς, με μόνιμα αποτελέσματα.

Το βιβλίο “Έχω κερατόκωνο, τώρα...τι;” είναι η ιστορία της μικρής Βιολέτας, που πάσχει από τη νόσο και θέλει να περάσει το μήνυμα ότι η άγνοια μπορεί να βλάψει περισσότερο από την ασθένεια και ότι το τρίψιμο των ματιών βλάπτει την όραση.

Κλείσιμο
kc_book_1-622x900-1



Ειδήσεις σήμερα:

Πέθανε ο τραγουδιστής Χρήστος Κυριαζής

Ανοιχτό ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων περιοριστικών μέτρων για ανεμβολίαστους

Αλέξης Κούγιας για το τροχαίο: Με αγαπάει ο Θεός γιατί έχω βοηθήσει πολλούς, έχω κατάγματα στο αριστερό χέρι
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης