Καταδίωξη στο Πέραμα: «Προκλητική η μη προφυλάκιση των αστυνομικών» λένε οι συνήγοροι της οικογένειας του Ρομά

Καταδίωξη στο Πέραμα: «Προκλητική η μη προφυλάκιση των αστυνομικών» λένε οι συνήγοροι της οικογένειας του Ρομά

«Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και η κυβέρνηση πρέπει άμεσα θα θέσουν σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους για κακούργημα αστυνομικούς», αναφέρουν σε δήλωσή τους οι συνήγοροι της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη

perama_kat
«Προκλητική» χαρακτηρίζουν οι συνήγοροι της οικογένειας του Νίκου Σαμπάνη την απόφαση μη προφυλάκισης των επτά αστυνομικών που κατηγορούνται για ανθρωποκτονία του 18χρονου Ρομά και απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Σε δήλωσή τους, οι δικηγόροι αναφέρουν ότι η απόφαση «ρίχνει λάδι στη φωτιά, τη στιγμή που τα αποδεικτικά στοιχεία βοούν για την τέλεση των αδικημάτων αλλά και για την επικινδυνότητα των δραστών που γάζωσαν τα άοπλα θύματα με 36 τουλάχιστον σφαίρες».

«Η αλήθεια είναι πως ούτε τραυματίες αστυνομικοί τελικά υπήρξαν (όπως ψευδώς ανέφερε το Δελτίο Τύπου της ΕΛΑΣ) ούτε υπήρξε κίνδυνος ζωής που να δικαιολογεί χρήση οπλισμού, τόσο καταφανώς δυσανάλογη και αλόγιστη. Αποδεικνύεται ότι οι ομάδες ΔΙΑΣ είχαν διαβιβάσει στο κέντρο το γεγονός ότι καταδιώκουν Ρομά (ηχητικό με τη φράση «τρία άτομα μέσα, αθίγγανοι») και ότι παραβίασαν ρητή εντολή απεμπλοκής από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Κατόπιν τούτων, η ανθρωποκτονία θα πρέπει να διερευνηθεί και ως ρατσιστικό έγκλημα. Η ζωή των Ρομά δεν μπορεί να έχει και δεν έχει υποδεέστερη αξία», προσθέτουν.


Σε αυτό το πλαίσιο και σε κάθε περίπτωση, οι δικηγόροι καλούν το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και την κυβέρνηση άμεσα να θέσουν σε διαθεσιμότητα τους κατηγορούμενους για κακούργημα αστυνομικούς, «όπως δύνανται εκ του νόμου, και να εξασφαλίσουν ότι αυτοί δεν θα επιστρέψουν στην υπηρεσία, ένστολοι, ένοπλοι και απολύτως επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια. Ούτως ή άλλως, η απόφαση της μη προφυλάκισης δεν κρίνει την ενοχή ή την αθωότητα των κατηγορουμένων. Η ποινική τους ευθύνη θα κριθεί στο δικαστήριο που πρέπει να πραγματοποιηθεί. Ζητάμε την απόδοση δικαιοσύνης και θα τη διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Ηλίας Γιαννόπουλος, δικηγόρος, νομικός σύμβουλος της «Ελλάν Πασσέ» και δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,

Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη,

Κλείσιμο
Αλεξάνδρα Καραγιάννη, δικηγόρος της οικογένειας του Ν. Σαμπάνη.




Ειδήσεις σήμερα:

Ήπια αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων στη Θεσσαλονίκη


Η μεγαλύτερη ελληνική σημαία υψώθηκε στη Σαντορίνη - Δείτε βίντεο


Συναγερμός στην Κρήτη για σκάφος με μετανάστες που εξέπεμψε SOS – Δεν έχει εντοπιστεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης