Αίγυπτος: Η Αλεξανδρινή παροικία τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

Αίγυπτος: Η Αλεξανδρινή παροικία τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου

«Οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας» το μήνυμα του Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρου για την επέτειο - Στον επιβλητικό κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι μαθητές των ιστορικών ελληνικών σχολείων, σήκωσαν την ελληνική σημαία

epeteios_tis_28_octovriou_stin_alexandria_me_ton_patriarxi_theodoro
Σε κλίμα συγκίνησης, με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο να τονίζει ότι «οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας», τον γενικό πρόξενο της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιο Κοτσιώνη να αναγινώσκει το μήνυμα προς τους Αποδήμους του υφυπουργού Εξωτερικών, Ανδρέα Κατσανιώτη και την Αλεξανδρινή παροικία με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Ανδρέα Βαφειάδη να δίνει το δυναμικό παρών, η Αλεξανδρινή παροικία εόρτασε και τίμησε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στον επιβλητικό κοινοτικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οι μαθητές των ιστορικών ελληνικών σχολείων του Τοσίτσαιου Δημοτικού Σχολείου και του Αβερώφειου Γυμνασίου - Λυκείου, σήκωσαν την ελληνική σημαία, ψάλλοντας μαζί τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Αιγύπτου και υποκλινόμενοι στο άκουσμα του «Τη Υπερμάχω».

«Αν η πατρίδα μας σεμνοπρεπώς και συγκινησιακά εορτάζει με τους απανταχού Έλληνες τα 200 χρόνια της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, η Αλεξάνδρεια και η Αίγυπτος σεμνύνονται εξαιρέτως για την εορτή αυτή της 28ης Οκτωβρίου», τόνισε ο Προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Νάρκισσου και του ιερού κλήρου, με τον Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του ιεραποστολικού Πατριαρχείου π. Νικόδημο Τότκα να τελεί την πανηγυρική θεία λειτουργία για την Θεία Σκέπη.

«Η Ελλάδα μας δείχνει σε όλο τον πλανήτη το μέγα θαύμα των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας. Και εμείς εδώ έχουμε να δείξουμε το Ελ Αλαμέιν, έχουμε να δείξουμε τα χώματα στη Μάρσα Ματρούχ και διακηρύττουμε ότι η Ελλάδα μας ποτέ δεν θα πεθάνει. Δε θα τη σκιάζει φοβέρα καμιά. Γιατί τα παλικάρια της, γιατί οι καρδιές των Ελλήνων ξέρουν να φυλάττουν το Έθνος που μας παρέδωσαν οι πατέρες μας», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κατά την ακολουθία της Δοξολγίας, εκφράζοντας παράλληλα τη συγκίνησή του που, και στην ιεραποστολή, «γνωρίζουμε το μεγαλείο της Ορθοδοξίας αλλά και όλων όσοι μετέχουν της Ελληνικής παιδείας: χιλιάδες παιδιά που ψάλλουν τον εθνικό μας ύμνο και υψώνουν δίπλα από τις σημαίες τους και την ελληνική σημαία. Το ελληνικό μεγαλείο δε θα εκλείψει ποτέ. Είναι το κύριο γνώρισμά μας», επεσήμανε ο Προκαθήμενος του Παλαίφατου Πατριαρχείου.

Και απευθυνόμενος στα παιδιά της Αλεξάνδρειας, ο Πατριάρχης Θεόδωρος τους παρακάλεσε «σαν πνευματικός πατέρας, να υψώνετε την Ελληνική σημαία σε αυτά τα αγνά στιβαρά χέρια σας, τα χέρια της μαθητιώσας νεολαίας. Και να ενθυμείστε ότι εδώ χτυπούσε κάποτε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η καρδιά της Ελληνικής κυβέρνησης. Και σαν ένα δάφνινο στεφάνι, να προσφέρετε την υπόσχεση στους πατέρες μας ότι: Συ Ελλάδα μου, συ Κύπρος μου, θα είστε πάντα οι γλυκιές και όμορφες πατρίδες και δίπλα σας θα συνεορτάζει και θα συνευφραίνεται η χώρα που μας αγάπησε, η χώρα που μας υποστηρίζει, η χώρα που δε μας εγκαταλείψει ποτέ, και αυτή είναι η Αίγυπτος. Για αυτό παιδιά μου να είστε υπερήφανοι που ζείτε σε αυτή την έμμορφη και ευλογημένη Νειλοχώρα. Ζήτω η Ελλάς, ζήτω η Αίγυπτος. Ζήτω η φιλία των λαών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου!», κατέληξε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στα μνημεία του ναού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αλεξανδρείας από τον κ. Κοτσιώνη και τον κ. Βαφειάδη, υπό τους ήχους των προσκοπικών τυμπάνων, παρουσία της προέδρου του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας και του Συλλόγου Ελλήνων Επιστημόνων «Πτολεμαίος Α΄», Λιλίκας Θλιβίτου, καθώς και των διευθυντών του Τοσίτσαιου, Κωνσταντίνου Ρήγα και του Αβερώφειου, Λίνας Κηροποιού, καθώς και του έφορου Διοίκησης των Ελλήνων Προσκόπων Αλεξάνδρειας, Άρη Μαρκοζάνη, αλλά και αρκετού κόσμου.

Κλείσιμο
Οι τελετές μνήμης στην ελληνική Αλεξάνδρεια έληξαν με το τρισάγιο που εψάλλη κατά την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Πεσόντων Ικάρων των Β΄ Ελληνικών Κοιμητηρίων της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας.


Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο και εικόνες από την μεγαλειώδη και συγκινητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη

Επελαύνει το νέο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη - Δείτε διαδραστικό χάρτη με τα νέα hotspot του κορωνοϊού

Ο Κώστας Μπακογιάννης με τον μικρότερο γιο του στην παρέλαση – Δείτε φωτογραφίες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης